Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл отхвърли пазарните очаквания за агресивно намаляване на лихвените проценти и заяви, че е твърде рано да се говори за победа над инфлацията.

Въпреки поредицата от положителни показатели по отношение на цените, ръководителят на централната банка е категоричен, че Фед планира да "запази рестриктивната политика", докато политиците не се убедят, че инфлацията се насочва стабилно обратно към 2%, съобщава CNBC.

"Би било преждевременно да заключим с увереност, че сме постигнали достатъчно рестриктивна позиция, или да спекулираме кога политиката може да се смекчи", заяви Пауъл пред аудитория в колежа "Спелман" в Атланта.

"Готови сме да затегнем допълнително политиката, ако това стане целесъобразно."

Очакванията, че Фед е приключил с повишаването на лихвените проценти и през 2024 г. ще премине към облекчаване, спомогнаха за силното рали на Уолстрийт, което изпрати промишления индекс Dow Jones нагоре с повече от 8% през последния месец до нов връх за 2023 г.

Уолстрийт отбеляза най-силния си месец от повече от годинаОсновните борсови индекси в САЩ прекъснаха тримесечните поредици от загуби

Докладът на Министерството на търговията от четвъртък показа, че цените на потребителските разходи - предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, са се повишили с 3% спрямо миналата година, но с 3,5% на основна база, която изключва променливите цени на храните и енергията.

Неотдавнашното рязко понижение на цените на енергията стана причина за голяма част от облекчаването на инфлацията, отбелязва CNBC.

Джером Пауъл обаче заяви, че настоящите нива все още са "доста над" целта на Централната банка.

Любимият измерител на Фед показва добри данни за инфлацията в САЩИндексът на цените на личните потребителски разходи се е увеличил спрямо очакванията

Отбелязвайки, че през последните шест месеца базисната инфлация се движи с годишен темп от 2,5%, той допълни, че "въпреки по-ниските стойности на инфлацията през последните няколко месеца да са добре дошли, напредъкът трябва да продължи, ако искаме да постигнем целта от 2%".

След като инфлацията зад Океана достигна най-високото си равнище от началото на 80-те години на ХХ в., Фед прие поредица от 11 повишения на лихвените проценти и така достигна най-високото равнище от 22 години насам при целеви диапазон между 5,25% и 5,5%.

На последните две заседания лихвените проценти бяха запазени, а официални лица посочиха, че според тях лихвеният процент по федералните фондове вероятно е на нивото, на което трябва да бъде, или близо до него.

"Решителните действия, които предприехме, доведоха до преминаване на основния лихвен процент в рестриктивна територия, което означава, че строгата парична политика оказва натиск за намаляване на икономическата активност и инфлацията", подчерта Пауъл. "Паричната политика влияе върху икономическите условия със закъснение и пълният ефект от нашето затягане вероятно все още не е усетен."

Дълговите пазари и Джером Пауъл прекъснаха партито на Уолстрийт S&P 500 не успя да отбележи деветия си пореден печеливш ден

Пазарните цени в петък сутринта показаха, че Фед наистина е приключил с повишаването на лихвените проценти и може да започне да намалява още през март 2024 г., според CME Group. Нещо повече, фючърсите сочат съкращения на обща стойност 1,25 процентни пункта до края на годината, което е еквивалентно на пет намаления с четвърт процентен пункт.

Нито Пауъл, нито някой от колегите му обаче дават индикации за съкращения, като председателят на Фед се придържа към зависимостта от данните за бъдещите си решения, а не към предварително зададен курс.

"Вземаме решения въз основа на всички постъпващи данни и тяхното отражение върху перспективите за икономическата активност и инфлацията, както и върху баланса на рисковете", категоричен е Пауъл.

Надеждите за намаляване на лихвите стимулират цените на световните акцииПазарите на фючърси залагат на 90% вероятност Фед да е приключил с повишаването на лихвите

Обръщайки внимание на икономическите данни, той характеризира пазара на труда като "много силен", като според него намаленият темп на създаване на работни места спомага за възстановяване на съответствието между търсенето и предлагането.

Пауъл отбеляза още, че отслабването на натиска по веригата на доставките е спомогнало за намаляване на инфлацията иче рисковете от прекалено голямо или прекалено малко повишаване на лихвените проценти "стават все по-балансирани".

Следващото заседание на Фед е на 12-13 декември.