Инфлацията в САЩ се е повишила повече от очакваното през януари, тъй като упорито високите цени на жилищата натежават на потребителите, съобщи Министерството на труда във вторник, цитирано от CNBC и WSJ.

Индексът на потребителските цени, широкообхватна мярка за цените, с които се сблъскват купувачите на стоки и услуги в цялата американска икономика, се е увеличил с 0,3% за месеца и с 3,1% на годишна база, съобщи Бюрото по трудова статистика.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха месечно увеличение от 0,2% и годишно увеличение от 2,9%.

Като се изключат нестабилните цени на храните и енергията, така нареченият основен ИПЦ се ускорява с 0,4% през януари и с 3,9% спрямо предходната година. Прогнозата беше съответно за 0,3% и 3,7%.

Т. нар. цени за подслон, които съставляват около една трета от теглото на ИПЦ, представляват голяма част от увеличението. Индексът за тази категория се е повишил с 0,6% за месеца, допринасяйки за повече от две трети от основното увеличение. На 12-месечна база увеличението е с 6%.

Цените на храните са се повишили с 0,4% спрямо предходния месец. Енергията компенсира част от увеличението със спад от 0,9% до голяма степен поради спада от 3,3% в цените на бензина.

Фючърсите на фондовия пазар паднаха рязко след публикацията на доклада, а доходността на държавните облигации се повиши.

„Токсичните“ избори, които могат да намалят доверието в Джером Пауъл и ФедДемонстрирането, че икономиката, а не политиката ръководи решенията на Федералния резерв, е особено важно и трудно тази година

Данните идват в момент, в който Федералният резерв се стреми да определи правилния баланс за паричната си политика през 2024 г. Въпреки че финансовите пазари искат агресивно намаляване на лихвените проценти, централните банкери на САЩ са по-предпазливи в публичните си изявления.

Представителите на Фед очакват инфлацията да се понижи до годишната си цел от 2%, смятайки, че цените на жилищата ще се забавят през годината. Увеличението от януари може да се окаже проблематично за централната банка, от която се очаква да започне да смекчава най-строгата си парична политика от повече от две десетилетия.

Финансист от Фед очаква намаляване на лихвите едва през третото тримесечиеСпоред него, сценарият на

Икономистите като цяло очакват инфлацията да се охлади тази година, но предупреждават, че процесът може да бъде неравен.

Въпреки че цените вече не се покачват толкова бързо, колкото преди година – а в някои случаи дори падат – те все още са доста над тези преди пандемията. Прогнозите на икономистите предполагат, че мярката на Министерството на труда за общите потребителски цени е нараснала с 19,3% този януари спрямо четири години по-рано, точно преди удара на пандемията. За разлика от това цените са се повишили с 8,9% през четирите години, приключили през януари 2020 г.

Анализ на потребителски данни от Института на Bank of America установи, че домакинствата са склонни да правят много повече разходи месечно за храна и напитки в ресторанти и барове, за хранителни стоки и за бензин, отколкото за други стоки. Данните на Министерството на труда показват, че цените и в трите категории с чести транзакции са по-високи спрямо цените преди пандемията като цяло.

Икономическата Нирвана на САЩ: Спад на инфлацията при силен пазар на трудаЦените падат през ноември за първи път от 2020 г. Инфлацията се доближава до целта на Фед

Част от песимизма на американците за икономиката все пак избледнява. Федералният резерв на Ню Йорк съобщи в понеделник, че делът на респондентите в месечното проучване на потребителите, които смятат, че финансовото състояние на домакинството им ще се подобри след година, се е увеличил до 34,1% през януари от 30,6% през декември, отбелязвайки най-високото си ниво от септември 2020 г. Проучването също така показа, че потребителите очакват цените да се повишат с 3% през следващата година – най-ниската цифра от декември 2020 г.