Широкият борсов индекс на САЩ скочи над 5000 пункта в последната минута на търговската сесия в четвъртък, според пазарните данни на Dow Jones, преди да се установи малко под това ниво. Дневният ръст на S&P 500 от 0,1% беше достатъчен за ново рекордно затваряне на индекса - деветото му за 2024 г.

Референтният индекс е нараснал с 4,8% през 2024 г., подпомогнат от печалбите на акции на компании от различни сектори, вариращи от технологии до здравеопазване и финанси.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,1%, или около 49 пункта, до 11-ото си рекордно затваряне за 2024 г.

Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,2%, оставайки на 1,6% под рекордното си затваряне от ноември 2021 г.

Розовите перспективи за печалбите на компаниите спомогнаха за подхранването на фондовия пазар, посочва The Wall Street Journal.

Анализаторите очакват, че печалбите на компаниите в S&P 500 са нараснали с 2,8% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо година по-рано, според FactSet. За 2024 г. те очакват приходите да нараснат с 11%.

Инвеститорите също така се облягат на знаците, че икономиката остава силна въпреки кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти. Последният доклад за работните места показа, че работодателите са добавили 353 000 позиции през януари, почти двойно повече от очакваното от икономистите, анкетирани от WSJ.

Междувременно инфлацията се охлади от историческите си върхове, което кара членовете на централната банка на САЩ да обмислят кога ще започнат да намаляват лихвените проценти.

Защо Eli Lilly заслужава да измести Tesla във Великолепната седморкаПазарната капитализация на фармацевтичната компания надмина тази на Tesla, благодарение на бързия растеж на нейния GLP-1 бизнес

Някои инвеститори обаче посочват и причини за безпокойство.

Напредъкът на фондовия пазар го кара да изглежда по-скъп, като S&P 500 се търгуваше в сряда при 20,38 пъти прогнозираните си печалби през следващите 12 месеца, най-високата му стойност от февруари 2022 г. и над средната 10-годишна стойност от 17,95, според FactSet.

Трейдърите залагат, че Фед ще намали лихвите тази година с повече, отколкото прогнозират централните банкери, което повишава потенциала за разочарование.

Защо американският фондов пазар се намира в „много опасна ситуация“Работните места и ръстът на заплатите показват, че повишаването на лихвените проценти от Фед не е проработило

В същото време на дълговите пазари референтната доходност на облигациите се повишава напоследък, което може да натежи върху акциите чрез скок на разходите по заеми за компаниите и потребителите, както и чрез увеличаване на привлекателността на по-нискорискови инвестиции.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се повиши до 4,169% от 4,108% в сряда.

Сезонът на печалбите доведе до промени в отделните акции.

Walt Disney поскъпна с 11%, след като развлекателната компания надмина прогнозите за печалбите и показа инерция в стрийминг бизнеса си.

Боб Айгър повежда Disney в бичи маршГлавният изпълнителен директор обяви силен старт на годината, надминавайки очакванията на Уолстрийт

Акциите на Arm скочиха с 48%, след като даде по-добра от очакваната перспектива и заяви, че навлиза в сегмента на чипове за центрове за данни, където се извършват AI изчисленията.

Акциите на PayPal паднаха с 11%, след като компанията за дигитални разплащания даде неблагоприятна прогноза.

Цените на петрола се покачиха, като глобалният референтен суров Брент поскъпна с 3,1% до 81,63 долара за барел.

В Европа индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,1%.