Американският бенчмарк индекс S&P 500 загуби 0,1% в понеделник, след като постави множество нови рекорди миналата седмица и затвори над 5000 за първи път в петък.

От началото на 2024 г. S&P 500 се е повишил с 5,3%, след като добави 24% през 2023 г.

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,3%, или около 125 пункта, достигайки нов рекорд, докато Nasdaq Composite затвори с 0,3% надолу.

След силно изоставане през 2023 г. индексът на компаниите с малка капитализация Russell 2000 надминава S&P 500 през последните две седмици, добавяйки 1,8% в понеделник.

Това предизвиква оптимизъм сред някои инвеститори, че печалбите на индекса могат да нараснат още и че повишаването му е знак за разширяване на ралито, водено от акциите на така наречената Великолепна седморка – Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla. Те съставляваха почти 30% от пазарната стойност на S&P 500 в края на 2023 г.

Борсовите индекси в САЩ постигат рекорди. Колко всъщност са скъпи акциите?Пет популярни модела за оценка

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до 4,170% от 4,186% в петък.

Diamondback Energy беше сред най-добре представилите се в S&P 500 в понеделник, като скочи с 9,4% след обявяването на сливане с близкия конкурент Endeavour Energy Resources - сделка, която ще създаде петролен и газов гигант, оценяван на над 50 милиарда долара.

Airbnb добави 4,2% преди оповестяването на печалбите си във вторник, а VF Corp., собственик на марката The North Face и други, скочи с 14% след новината, че инвеститор-активист получава подкрепа.

Отвъд океана Stoxx Europe 600 скочи с 0,5%. Повечето големи азиатски пазари бяха затворени за празници.

Биткойн се повиши над $50 000 в понеделник следобед, търгувайки се на най-високото си ниво от края на 2021 г.

Bitcoin достигна най-високото си ниво от декември 2021Ако криптовалута №1 се задържи над 48 600 долара, може да се насочи и към нов исторически рекорд

Днес инвеститорите очакват последните данни за инфлацията в САЩ чрез доклада за индекса на потребителските цени. По-ниско от очакваното ниво на ИПЦ ще засили очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти по-рано.

Очакват се и отчетите за приходите и печалбите на няколко големи компании, сред които Coca-Cola, Kraft-Heinz, Airbnb и Marriott International.

Резултатите на компаниите от S&P 500 към момента са окуражаващи, като повечето надминават очакванията, а корпоративните печалби нарастват през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано.