Американската икономика успя да избяга от непосредствения риск от рецесия - пазарът на труда е силен, растежът надхвърля прогнозите, а инфлацията намалява. Ново проучване на CNN дори показва, че дългогодишният песимизъм на обществото по отношение на икономиката намалява.

Но американските публични компании показват ключов признак на икономическа несигурност - те трупат парични средства.

Американците похарчиха спестяванията си от времето на пандемията, което прави така, че просрочията по кредитните карти и автомобилните заеми не само надхвърлят нивата отпреди пандемията, но и са най-високите стойности от почти десетилетие.

От конкуренция до геополитика: Пет въпросителни пред Apple в КитайПродажбите на производителя на iPhone в Китай през тримесечието на декември спаднаха с близо 13%


Американските корпорации обаче държат на парите си - през първата половина на миналата година те са увеличили паричните си наличности с 13% до 2,35 трилиона долара от 2,08 трилиона долара в края на 2022 г. Освен това компаниите намалиха обратното изкупуване на акции, според последния доклад Cash Pile на Moody's Investors Service.

Задържането на парични средства има висока алтернативна цена. Компаниите потенциално могат да получат по-висока възвръщаемост, инвестирайки в собствения си бизнес или в ценни книжа, отколкото от относително ниските лихвени проценти по депозитите.

А компаниите със съществуващ и скъп дълг в условията на високи лихвени проценти вероятно ще искат да използват паричните си средства, за да го изплатят. Така че защо те държат скъпи, обезценяващи се парични средства?

Стимулът "е нивото на несигурност, с което се сблъскваме", казва пред CNN Виджай Говиндараджан, професор в Tuck School of Business. "От пандемията до войните в Украйна и Близкия изток, в целия свят липсва предвидимост. Около 60 държави имат избори тази година и дори понятието за демокрация е под въпрос".

Защо американският фондов пазар се намира в „много опасна ситуация“Работните места и ръстът на заплатите показват, че повишаването на лихвените проценти от Фед не е проработило


Според него тази несигурност е причината, поради която компаниите искат да запазят активите си ликвидни - за да имат максимална гъвкавост в свят, който е силно непредсказуем.

"Сега е моментът да се мисли за парите в брой като за стратегическо оръжие", казва Говиндараджан.

Според изследователски доклад на Говиндараджан, Ануп Сривастава от Haskayne School of Business към University of Calgary и Чандрани Чатърджи от University of Texas около 3% от публично търгуваните компании са изключвани от борсите всяка година заради неуспехи, причинени от прекъсвания на веригата за доставки, стачки, промени в търсенето и технологични прекъсвания. В доклада се посочва също така, че 10% увеличение на паричните наличности на една компания е свързано с 5% намаление на вероятността за такова изключване.

"Интерпретираме тази корелация като доказателство, че паричните резерви действат като застраховка срещу внезапни икономически сътресения", пишат изследователите.

Близо една четвърт от акционерите оценяват достъпа до ликвидност като своя основна грижа през 2024 г., според годишното проучване на JPMorgan сред институционалните трейдъри. Единствено пазарната волатилност се класира по-високо.