Ралито на фондовия пазар си поема глътка въздух.

S&P 500 падна за втора поредна сесия в понеделник преди ключовите данни за инфлацията, които биха могли да хвърлят светлина върху това кога Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти.

Бенчмарк индексът се понижи с 0,1%, но остана в рамките на 1% от рекорда си. Nasdaq Composite затвори с 0,4% надолу, а Dow Jones Industrial Average добави 0,1%.

Доходността на 10-годишните облигации на САЩ се повиши, достигайки 4,103%.

Вниманието на инвеститорите е насочено към индекса на потребителските цени за февруари, който ще бъде публикуван днес. Очаква се общият процент на инфлация да се запази стабилен на 3,1% спрямо година по-рано, според икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза пред законодателите миналата седмица, че централната банка „не е далеч“ от възможността да намали лихвите, но иска по-голяма увереност, че инфлацията се връща към целта си от 2%. Трейдърите на Уолстрийт в момента дават 60% шанс за първо намаление на лихвите през юни.

„Ако продължим да виждаме напредък по отношение на инфлацията, това ще даде увереност на инвеститорите, че Фед ще бъде по-приятелски настроен към пазарите, отколкото беше през последните няколко години“, казва пред WSJ Джеймс Робъртсън, старши мениджър на активи в Manulife Investment Management.

S&P 500 се е понижил от 1 ноември, като достигна 20% на фона на силните печалби, икономическия оптимизъм и очакванията за намаляване на лихвените проценти. Някои анализатори предупреждават, че скоростта на печалбите означава, че акциите може да са готови за отстъпление.

„Мисля, че пазарът в момента е уязвим към някакъв вид спад. Очакванията са толкова високи, че няма да е нужно много, за да бъдат охладени“, посочва Тим Хейс, главен глобален инвестиционен стратег в Ned Davis Research.

Биткойнът се покачи отново в понеделник, докосвайки нов рекорд над $72 000.

Цените на златото поставиха нов връх от 2182,50 долара за тройунция след рекордна седмица.

Сред отделните акции, производителят на природен газ EQT беше най-зле представилият се S&P 500 в понеделник, падайки със 7,8%, след като обяви сделка за обратно изкупуване на бивше дъщерно дружество.

Биотехнологичната компания Moderna се представи най-добре в S&P 500, добавяйки 8,7%.

Четири компании от т. нар. Великолепна седморка отчетоха понижение, водени от 4,4% спад за компанията майка на Facebook Meta Platforms.

Въпреки че скорошното рали бе задвижено от чудовищните печалби на шепа големи технологични компании, включително производителя на чипове Nvidia, някои инвеститори са окуражени от последните признаци на разширяващ се напредък, посочва още WSJ.

Равнопретегленият S&P 500, който измерва всяка компания еднакво, а не чрез нейната пазарна капитализация, се покачи до рекорд миналата седмица. Почти една пета от акциите в индекса достигнаха нови 52-седмични върхове наскоро, най-големият дял от май 2021 г., според проучване на Bespoke Investment Group.

Анализаторите отчитат като фактор силната икономика, която повишава корпоративните печалби.

„Започваме да виждаме движение в други части на пазара и това е нещо хубаво“, казва Хейс, добавяйки, че акциите с малка капитализация могат да се възползват, ако Фед започне да намалява лихвите.

Акциите на технологичните компании все още нарастват с двуцифрени проценти през 2024 г., докато чувствителните към лихвите - като комунални услуги и недвижими имоти - остават относително непроменени. Но акциите на индустриалните и финансовите услуги, обвързани повече с перспективите за растеж, са напреднали с поне 7%.

В същото време индексът Russell 2000, свързан с по-малките компании, получаващи по-голяма част от приходите си от вътрешното потребление в САЩ, се изкачи с над 20% от дъното си през октомври. Притесненията на инвеститорите относно разходите по заеми и забавяне на растежа доведоха акциите с малка капитализация до мечи пазар, когато Фед започна да повишава лихвените проценти.

Сред най-печелившите компании с малка капитализация са производителят на чипове Super Micro Computer с 301% ръст, който го издигна от Russell 2000 до S&P 500, купувачът на биткойн MicroStrategy, който се покачи със 126%, и Carvana, чиито акции се покачиха с 61%.

Уолстрийт обикновено се радва, когато ралито се разшири, смятайки това за знак, че акциите имат повече място за растеж. В същото време огромните повишения в спекулативните кътчета на пазара са и повод за предпазливост.

Компаниите в S&P 500 в момента се търгуват на близо 21 пъти очакваните печалби през следващите 12 месеца. Това е над дългосрочното средно съотношение цена/печалба около 18 и се доближава до 24, достигнато по време на следпандемичното рали на акциите.

Прогнозите за печалбите на анализаторите също могат да бъдат трудни за изпълнение, казва пред WSJ Джавад Миан, основател на Stray Reflections, макроикономическа консултантска компания. Уолстрийт очаква печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат с 11% тази година и с около 14% през 2025 г., според FactSet. Когато икономиката нарасна с повече от 6% миналата година, печалбите на компаниите от S&P 500 се повишиха с около 2%. Очаква се освен това растежът в САЩ да отслабне тази година.

Потенциалът за съживяване на инфлацията също тревожи инвеститорите, особено след като последното отчитане на CPI прекъсна месеци на окуражаващи данни, показващи отслабване на ценовия натиск. Ако инфлацията не успее да падне към целта на Фед от 2% и растежът остане силен, лихвите може да останат високи за по-дълго.

Едно нещо, което пречи на по-малките акции, е предстоящата им нужда от рефинансиране. Компаниите в Russell 2000 са склонни да имат по-висок ливъридж, техния дълг спрямо наличните пари или печалбите. И когато се изключат финансовите компании, почти половината от индекса има дълг с плаваща лихва, като банкови заеми в баланса си. Това се сравнява с около една десета от бенчмарка S&P 500.