Шест поредни години Финландия оглавява класацията на World Happiness Report като най-щастливата страна в света.

Затова не е учудващо колко често хората питат Франк Мартела, финландски философ и психолог, изучаващ основите на щастието, „Какъв е смисълът на живота?“

Отговорът на Мартела е съвсем кратък:

Бъдете значими за другите.

Можете да направите това, създавайки дълбоки връзки както с вашата общност, така и с вашите страсти, казва той за CNBC Make it. Ето как:

1. Живейте за себе си, а не за очакванията на другите

Във Финландия има по-малко безпокойство, свързано със статуса, защото хората нямат стремеж да се придържат към някаква строга обществена дефиниция за успех, казва психологът.

Може да се окаже трудно да намерите своята цел, препускайки яростно през работни ангажименти, които водят до прегаряне, или пък сте изпълнени с негодувание, защото вървите по път, който някой друг е избрал вместо вас. Дори важна работа в сферата на медицината може да не ви донесе чувство за смисъл, ако сърцето ви не е в нея.

Преди да покриете очакванията на другите, трябва да разберете какво наистина ви прави щастливи и да започнете да правите повече от това, казва Франк Мартела, който е преподавател в университета Аалто и автор на „Прекрасен живот: прозрения за намиране на смислено съществуване“.


Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

2. Станете експерт и споделяйте знанията си

Един от най-добрите начини да служите на другите е да намерите нещо, което отговаря на три изисквания:

Добър сте в него.

Вълнува ви.

Има положително въздействие върху другите.

Намерете дейността, която ви кара да се чувствате пълноценни, и насочете целия си фокус към това да станете експерт в тази област. След това започнете да споделяте знанията и уменията си с вашата общност.


Колкото по-големи са мечтите на децата, толкова по-далеч могат да стигнатМечтите са също толкова важни, ако не и повече, от коефициента на интелигентност или социално-икономическия профил на семейството

3. Правете нещо добро за някой друг всеки ден

„В моите курсове за благополучие насърчавам учениците да извършват три произволни акта на доброта всеки ден“, казва Мартела. По думите му това може да бъде нещо много просто – да предложите чаша вода на пощальона, да прекарате един следобед със самотни възрастни хора, да помогнете на турист да намери пътя си.

„Невероятно вдъхновяващо е да чуя колко дълбоки връзки развиват моите ученици с другите в резултат на тези практики“, споделя Мартела и добавя, че да помагаме на другите не просто ни кара да се чувстваме добре в момента, но е от полза и за нашето дългосрочно здраве. Проучванията показват, че хората, които оказват емоционална подкрепа на семейството, приятелите и съседите си, живеят по-дълго, казва той.


Да даваш на ближния те прави щастлив. Само ако можеш да видиш резултатДаряващите имат нужда да оправдаят усилията си с постигнат резултат

4. Бъдете добър съсед

Talkoot е стара финландска дума, която се превежда като „работим заедно, за да направим нещо, което човек не би могъл да направи сам“.

В предишни времена, когато някой е трябвало да изпълни сериозен проект във фермата си, като например изграждане на покрив на плевня, съседите се събирали доброволно да му помогнат, след което отбелязвали свършеното с празник.

Традицията продължава и до днес, казва Мартела. „Миналото лято хората в моя квартала прекараха един следобед в засаждане на дървета. Същата вечер прекарахме весела вечер с храна и напитки.“

Този вид култура обяснява защо финландците имат положителна нагласа към по-сериозни задължения като плащането на данъци. Те виждат това като съществено за доброто на цялото, обяснява психологът.


Как чувството на благоговение прави живота ни по-щастлив и здравословенЕдин красив залез, разтърсваща симфония или поразителна картина спонтанно докосват най-висшите ни емоции

5. Прекарвайте повече време в тишина с близките си

Не е нужно хората да правят грандиозни и шумни жестове, за да бъдат важна част от живота ви. Да бъдем заедно в тишина с близките си е достатъчно, за да се чувстваме свързани и обичани, смята Франк Мартела.

За мен да отида на сауна с баща ми или с приятел, след което да седнем и да наблюдаваме природата в мълчание – морските вълни, които се разбиват в брега, птиците и поклащащите се клони на дърветата – са моменти с дълбоко значение, споделя финландския психолог и добавя: „Както гласи местна поговорка: „Речта е сребро, но мълчанието е злато.“