Последният доклад за щастието в света дава поводи за оптимизъм. Най-малкото, защото добронамереността сред хората е с около 25% по-висока, отколкото преди пандемията.

"Добронамереността към другите, особено помагането на непознати, която се повиши драстично като показател през 2021 г., остана висока и през 2022 г.", казва Джон Хелиуел, един от авторите на World Happiness Report и почетен професор във Ванкувърското училище по икономика към Университета на Британска Колумбия, в интервю за CNN.

Друга добра новина е, че нивото на глобалното щастие не е пострадало през трите години на пандемията - оценките от 2020 г. до 2022 г. са "забележително устойчиви", се казва в доклада, като средните стойности в световен мащаб в общи линии са съответствали на трите години преди пандемията.

"Дори през тези трудни години положителните емоции са останали два пъти по-разпространени от отрицателните, а чувството за социална подкрепа - два пъти по-силно от това за самота", казва Хелиуел, цитиран от сайта на телевизията.

Докладът, който е публикация на Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие, се основава на данни от глобални проучвания, проведени сред хора в повече от 150 държави. Страните са класирани по щастие въз основа на средните оценки на респондентите за техния живот през трите предходни години, в случая от 2020 до 2022 г.

Шампион за шести път

За шеста поредна година Финландия е най-щастливата страна в света според класацията на World Happiness Report. България е на 77-о място.

Скандинавската страна и съседките ѝ - Дания, Исландия, Швеция и Норвегия получават много добри резултати по показателите продължителност на живота в добро здраве, БВП на глава от населението, социална подкрепа, ниска корупция, грижа един за друг в общността и свобода при вземането на ключови житейски решения.

Да даваш на ближния те прави щастлив. Само ако можеш да видиш резултатДаряващите имат нужда да оправдаят усилията си с постигнат резултат Тази година Израел се изкачва до №4 от миналогодишното си 9-то място, което е и най-значителния скок сред първите 10. Между тях са и Холандия (№5), Швейцария (№8), Люксембург (№ 9) и Нова Зеландия (№ 10), а в топ 20 - Австралия (№12), Канада (№13), Ирландия (№14), САЩ (№15) и Обединеното кралство (№19).

Топ 20 може да се похвали и с един съвсем нов участник - Литва. Балтийската страна се изкачва устойчиво през последните шест години - от №52 през 2017 г. до №20 сега. Другите балтийски държави - Естония (№31) и Латвия (№41), също се изкачват в класацията.

"По същество това е същото, което се случва в останалата част на Централна и Източна Европа. Страните в тези региони вероятно са нормализирали прехода след 1990 г. и с годините се чувстват по-уверени в новата си идентичност", казва Джон Хелиуел.

Низходяща тенденция

В тазгодишния доклад Франция изпада от топ 20 и, макар и само с едно място, бележи регрес.

В самото дъно на списъка е Афганистан под №137 и Ливан - №136.

Нахлуването на Русия в Украйна също има своето влияние върху класацията. Благосъстоянието в Украйна определено е пострадало, но "въпреки мащаба на страданията и щетите в страната, оценките на живота през септември 2022 г. остават по-високи, отколкото след анексията на Крим през 2014 г., подкрепени сега от по-силно чувство за обща цел, добронамереност и доверие в украинското ръководство", се казва в доклада.

Всъщност доверието в правителствата е нараснало и в двете страни през 2022 г., сочи още проучването, "но много повече в Украйна, отколкото в Русия".

В тазгодишната класация Русия е под номер 70, а Украйна - под номер 92.

Поглед напред

Шокът от пандемията, казват авторите на доклада пред CNN, предизвика много размисли.

Кое е най-важното, за да бъдем щастливи?85-годишно изследване на Harvard показва кое е най-важното за един човек, за да бъде щастлив
"Хората преосмислят целите на живота си", казва Хелиуел. "Казват си: "Връщам се, но към какво се връщам? Към какво искам да се върна? Как искам да прекарам остатъка от живота си?".

Той се надява, че това "преминаване към по-ясно мислене за ценностите и другите хора" ще повлияе не само на фактори като това коя работа или училище избира човек, но и на начина, по който се държи той в тези среди.

"Всъщност не става въпрос за оценките или заплатата, а за това да си сътрудничиш с други хора по подходящ начин. Това е полезно за света, но най-важното е, че е полезно и за всеки един човек. В крайна сметка наистина се чувствате по-добре, ако се грижите за околните, а не само за себе си", категоричен е Джон Хелиуел.


Семейството преди работата: Защо скандинавците са най-щастливите в светаЗащо скандинавските страни имат такава преднина по показател щастие? HR експерти обясняват каква е ролята на работна култура в това

Топ 20 на най-щастливите страни в света за 2023:

1. Финландия

2. Дания

3. Исландия

4. Израел

5. Нидерландия

6. Швеция

7. Норвегия

8. Швейцария

9. Люксембург

10. Нова Зеландия

11. Австрия

12. Австралия

13. Канада

14. Ирландия

15. САЩ

16. Германия

17. Белгия

18. Чехия

19. Обединеното кралство

20. Литва