Eвропейската агенция Европол съобщи, че разбиването на Encrochat - нелегална компания, предлагаща на престъпници сигурни криптирани комуникации, е довело до над 6500 ареста и 900 милиона евро в конфискувани активи.

Системата е имала около 60 000 потребители, когато е била внезапно закрита през юни 2020 г., а служителите на правоприлагащите органи са прихващали комуникациите на потребителите в продължение на месеци след това, заявиха още от Европол, цитирани от Reuters.

Едва днес (27 юни Европол направи първи публичен преглед на резултатите от акцията, която е "предизвикала шок сред организираните престъпни групи в Европа и извън нея".

Полицията е анализирала над 115 милиона "криминални разговори", което е помогнало за предотвратяването на "насилие, опити за убийства, корупция и трафик на наркотици".

Европол разби банда за фалшиви пари, иззети са 8 млн. евроПо първоначални данни на разследващите групата е имала връзки с мафиотския клан

От агенцията съобщиха, че разследванията, предизвикани от акцията, досега са довели до конфискуването на 100 тона кокаин, 30 милиона "химически наркотици", близо 1000 превозни средства, стотици имоти и десетки лодки и самолети.

Не се съобщават подробности дали самите собственици на Encrochat са арестувани.

Частични резултати от разследвания, свързани с Encrochat, вече бяха обявени от френската, холандската и британската полиция през 2020 г. и от германската през 2021 г.

Encrochat продаваше модифицирани мобилни устройства с Android за около 1000 евро всяко и начисляваше на потребителите големи абонаментни такси с обещанието, че комуникациите им ще останат криптирани и тайни.

Компанията беше закрита внезапно през юни 2020 г., след като неидентифицираните ѝ оператори очевидно разбират, че са компрометирани. Европол заяви, че компанията е насочвала криптираните комуникации през сървъри във Франция.

"В крайна сметка е било възможно да се постави техническо устройство, което да надхвърли техниката за криптиране и да получи достъп до кореспонденцията на потребителите", обясниха от Европол.