Global Firepower публикува класацията си за военна сила през 2023 г., класирайки 145 държави.

Подборът отчита фактори като количеството военно оборудване и войски, с които разполага всяка държава, както и финансовото ѝ състояние, географското положение и наличните ресурси.

Те се използват за формиране на PowerIndex, като оценка, близка до нула, означава по-мощна армия, считайки се че 0.0000 е перфектен резултат, съобщава Insider.

България попада на 59-о място с PowerIndex от 0,9757.

Ето кои държави попадат в Топ 10 най-мощни военни сили в света.

10. Италия

Към януари 2023 г. Италия разполага с 404 въртолета, включително 58 бойни и два бойни кораба самолетоносачи, което й дава оценка PowerIndex от 0,1973.

9. Франция

Към януари 2023 г. Франция разполага с 438 хеликоптера, включително 69 бойни и 10 бойни кораба разрушители, което ѝ дава резултат по PowerIndex от 0,1848.

8. Япония

Като островна държава, Япония е най-високо класираната страна, когато става въпрос за големи пристанища.

Тя заема второ място (след САЩ), когато става въпрос за силата на нейния флот от самолети със специално предназначение - платформи, разработени да изпълняват роля на бойното поле "чрез използване на модерно бордово оборудване или специализирана характеристика".

Към януари 2023 г. Япония разполага с над 1400 военни самолета и над 111 000 сухопътни превозни средства, като показателят PowerIndex е 0,1711.

Coface: Световната икономика е устойчива, но перспективите са песимистичниТова стана ясно от барометъра за първата половина на 2023 г.

7. Пакистан

Пакистан се издига от девето място в общия списък през 2022 г. до седмо място в списъка тази година.

Макар че към януари 2023 г. Пакистан разполага с повече от 3700 танка, 1400 военни самолета, девет подводници и 654 000 активни военнослужещи, според Global Firepower покачването му се дължи и на това, че в тазгодишната класация има по-голям акцент върху природните ресурси и общите граници.

Пакистан съседства с Афганистан, Китай, Индия и Иран и разполага с много въглища, както и с находища на петрол и природен газ.

Global Firepower класира Пакистан в области, включващи общия брой население, годно за военна служба, общия брой на наличната активна военна сила и общия брой на самолетния флот, с резултат по PowerIndex от 0,1694.

6. Южна Корея

Силата на южнокорейската армия не е изненада, като се има предвид десетилетното напрежение със Северна Корея.

Global Firepower класира Южна Корея по численост на самолетния парк, бронираните бойни машини и хеликоптерите. Азиатската държава разполага с повече от 133 000 превозни средства и 739 хеликоптера, включително 112 бойни, към януари 2023 г.

Южна Корея получава обща оценка PowerIndex от 0,1505.

Борба за надмощие: Сеул получи ядрена подводница, Пхенян тества нови ракетиСеверна Корея използва американско-южнокорейскиte учения като претекст да засили демонстрациите си на оръжия

5. Обединеното кралство

Престижната позиция на Обединеното кралство е подкрепена от силните ѝ страни в областта на човешките ресурси и въздушните сили, както и от силното ѝ финансово състояние.

Понастоящем Обединеното кралство разполага с два самолетоносача, което е равно на броя, с който разполагат Китай, Италия и Индия, но е далеч по-малко от 11-те, с които разполагат САЩ.

Global Firepower дава на страната резултат по PowerIndex от 0,1435.

4. Индия

Силата на Индия се крие в броя на нейното население.

Global Firepower я поставя на второ място по налична военна сила, обща активна военна сила и численост на паравоенните сили.

Към януари 2023 г. разполагаемата жива сила на Индия е над 653 млн. души, което представлява 47% от населението. Индия разполага с почти 1,5 млн. души активен военен персонал.

Индексът PowerIndex за нея възлиза на 0,1025.

Индия - следващ Китай или суперсила със собствена траектория?Според прогнози на S&P Global и Morgan Stanley страната ще изпревари Япония и Германия до края на десетилетието

3. Китай

Global Firepower класира Китай на първо място по отношение на наличната жива сила и на силата на военноморския му флот.

Китай има "ясно изразено предимство в икономическо отношение и по отношение на наличната жива сила и е поставил решителен акцент върху увеличаването (предимно с местни средства) на военноморския, въздушния и сухопътния военен потенциал", допълват от Global Firepower.

Ако тенденцията се запази, Китай "ще се превърне в основния глобален военен противник на САЩ".

Според Global Firepower към април 2023 г. Китай разполага с налична военна сила от над 761 млн. души, както и с 50 разрушителни бойни кораба и 78 подводници, наред с много други военни средства.

Това дава на Китай оценка PowerIndex от 0,0722.

2. Русия

Въпреки че репутацията на армията ѝ пострада след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., Русия запазва второто си място в класацията на Global Firepower.

Войната в Украйна "показа ключови ограничения във военните възможности на Русия въпреки количественото й предимство в жива сила и материално отношение спрямо съседна Украйна", допълват от Global Firepower.

Русия заема второ място в области, включващи обща численост на самолетния и транспортния флот. Към януари 2023 г. разполага с над 4100 военни самолета.

Въпреки че страната се сблъска с редица военни загуби, откакто започна инвазията си в Украйна, като значителни количества оборудване, особено танкове, нейните военновъздушни и военноморски сили до голяма степен избегнаха щети, се казва в класацията.

Global Firepower й дава оценка на PowerIndex от 0,0714.

Китай, Русия и още нещо - три аспекта на шпионската дейност през 2023 Наследените системи са еквивалент на

1. САЩ

САЩ заемат първото място, тъй като "демонстрират водещи показатели в ключови материални, финансови и ресурсни категории".

Страната получава оценка на PowerIndex от 0,0712 за водещи световни способности в технологично отношение, силен напредък в ключовите сектори на медицината, космическите изследвания и телекомуникациите, като същевременно поддържа предимство в няколко основни индустриални пазара.

С 92 разрушителя, 11 самолетоносача, 13 300 самолета и 983 бойни хеликоптера към април 2023 г. страната е класирана на първо място в много области, включително размера на самолетния флот, броя на военните кораби и силата на транспортния флот.

САЩ имат и най-големия бюджет за отбрана - 761,7 млрд. долара, което е над три пъти повече от този на Китай, чийто бюджет за отбрана е 230 млрд. долара, допълват авторите на класацията.