Пусната на вода през 1943 г. като канадски военен кораб, яхтата Christina O присъства на десанта в Нормандия, преди да бъде закупена от гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис и да се превърне в круизен кораб за удоволствие.

По-късно Елизабет Тейлър и Франк Синатра отпиват коктейли на бар-столовете от китова кожа, а Грейс Кели празнува сватбата си с принц Рение през 1956 г., пише The Wall Street Journal.

Днес яхтата е предпочитана за почивка от милиардери, звезди от шоубизнеса, топ модели и кралски особи, които разпускат в луксозната обстановка с техните антуражи по бикини.

Christina O може да бъде и ваша – срещу наем от около 800 000 долара на седмица.

И ако все още не сте били там, но интериорът ви се струва познат – сигурно сте гледали шведския филм "Триъгълник на тъгата" и емблематичната сцена с масово повръщане на палубата, заснета именно на въпросната яхта.

През почти стогодишното си плаване в открито море Christina O се превръща в арена на зрелищен моден спектакъл и стилова еволюция, допълва WSJ.

Когато през 60-те години на миналия век Джаки Кенеди (която по това време е в романтична връзка с Онасис) прекарва ваканциите си на яхтата, разхождайки се с копринени забрадки, рокли на Valentino и прилепнали панталони, тя превръща плавателния съд в епицентър на елегантния стил.

Днес там дефилират знаменитости с дизайнерски парти облекла, ефектни бански костюми и неподражаеми вечерни тоалети. Независимо от това дали са известни личности или обикновени любители на яхтинга, стилът им винаги е достатъчно оскъден и крещящ – така, че да бъдат забелязани от обикалящите наоколо папараци.

Но когато става въпрос за яхтена мода, няма как да не отбележим звездите на това лято – Джеф Безос и любимата му Лорън Санчес, които през целия сезон бяха в центъра на вниманието с тяхната Koru, новата суперяхта за 500 млн. долара. Двойката неведнъж беше заснета от папараците по бански, докато събира слънчеви бани и тренира на борда на бижуто си.

На партито по случай годежа им, Санчес носеше сребрист топ и минипола от Annie's Ibiza, лейбъл за ваканционно облекло, основан на остров Ибиза през 2018 г., присъстващ в престижните бутици на почти всички пристанищни градове, обслужващи богати клиенти, които акостират с яхтите си.

Безос и годеницата му са на романтична ваканция с яхта за 500 млн. долараКъм нея има плаващ гараж за 75 млн. долара, оборудван с хеликоптерна площадка, колекция от моторни лодки и суперавтомобили

През последните години яхтената мода се превръща в процъфтяваща индустрия, като главните играчи (без изненада) са Монако и Кан. В тези градове има клонове на бутици от водещи луксозни марки - от Balenciaga до Chanel, през плажните колекции на Gucci в Сен Тропе и Dior в Портофино.

Но за купувачи като Санчес истинската атракция е да открие бутици, специализирани в яхтената визия от независими дизайнери като Клио Пепиат и Силвия Чераси.

"Клиентите ни са много взискателни", казва Валентина Аркучи от елитния бутик Blu на остров Капри. Ярки цветове и щампи, както и дълги рокли от марки като Daniela Gregis и Mimi Liberté са хит в яхтената мода за това лято, допълва тя.

Според Аркучи, клиентът от яхта "купува много неща, но винаги бърза. Затова трябва да си бърз в продажбата." И в същото време – винаги има още един бутик за посещение и още една вечеря, за която да се облечеш в новия си тоалет и да се щракнеш за селфи в социалните мрежи.

С крещящата копринена риза Casablanca на новогодишното си парти миналата година, Джеф Безос катапултира екстравагантната френска марка до масовата аудитория само за една нощ.

На кого е новата най-голяма яхта в света?Според Auto Evolution проектът, изграждан в Oceanco, се оценява на 500 млн. долара

Нейният основател, Шараф Таджер смята, че това поставя нов фокус към лежерното яхтено ежедневие.

"Нашата коприна е особено подходяща за живота на яхти и партитата, защото хората наистина могат да бъдат себе си и да носят нещо, което е по-леко дори от тениска. В същото време е много изискано и елегантно.", допълва той.

Едно от ограниченията в модата на яхтите е, че обувките обикновено не са разрешени на борда.

Софи Крюнегард, дизайнер на костюмите за "Триъгълник на тъгата", казва, че когато проучва стила на яхтите, забелязва, че например в сериала "Наследници" заобикаля това неудобство, като избягват да снимат краката на персонажите в яхтените сцени.

В крайна сметка тя решава, че да покаже боси героите в прословутата сцена с капитанската вечеря, би било твърде странно и смята, че обувките могат да бъдат възприети като изключение за официалното събитие.