Историята на пицата започва преди много векове – някъде около замъка Кастел дел уово, известен и като Яйцето, на крайбрежието в Неапол.

Днес едва ли има човек, който да не обожава този специалитет, превърнал се в емблема на Ботуша.

Като родина на пиците, няма как да отречем, че най-вкусните са именно в Италия. Как обаче можем да изберем най-добрата между безбройните малки заведения и петзвездни ресторанти, предлагащи пица в менюто си?

Улеснение в избора ни предлага класацията на най-влиятелния справочник за пици в света – La Guida 50 Top Pizza, анализиращ над 500 пицарии.

Първите 100 са класифицирани като "отлични", а тези в Топ 40 автоматично се включват в класацията на 100-те най-добри пицарии в света, която предстои да бъде обявена на 13 септември в Palazzo Reale в Неапол.

Пицата идва от САЩ? Скандално интервю на професор по хранене шокира Италия Той поставя под съмнение автентичността на емблематични италиански ястия

За 2023 г. на върха застават две пицарии - "I Masanielli" на Франческо Мартучи в Казерта и "10 Diego Vitagliano Pizzeria" в Неапол, които събират равен брой точки.

Второто място е за "I Tigli di Simone Padoan" в Сан Бонифацио (Венето). На трето се нарежда "Seu Pizza Illuminati" на Пиер Даниеле Сеу в Рим.

Ето и Топ 10 на най-добрите пицарии, които не трябва да пропускате, ако посетите Италия:

1 10 Diego Vitagliano Pizzeria – Неапол

1 I Masanielli – Francesco Martucci – Казерта

2 I Tigli – Сан Бонифацио

3 Seu Pizza Illuminati – Рим

4 50 Kalò – Неапол

5 180g Pizzeria Romana – Рим

6 I Masanielli – Sasà Martucci – Казерта

7 Francesco & Salvatore Salvo – Неапол

8 Dry Milano – Милано

9 Cambia-Menti di Ciccio Vitiello – Казерта

10 La Notizia 94 – Неапол

Регионът Кампания със столица Неапол безапелационно държи първенството като регион с най-голям брой пицарии в класацията - 28, следван от Лацио - 13 и Тоскана - 11.

Да продаваш пица на италианци: Германска двойка е без конкуренция в АйролеГерманци сервират най-емблематичната храна в Италия на местните жители

В критериите за оценка за класацията влизат не само вкусовите качества на пиците, но и вложените в тях продукти, това как се отразяват на метаболизма, времето за изпълнение на поръчките, обслужването и обстановката в заведението, както и предлаганите напитки.

"Годината беше вълнуваща и много интензивна за нас", коментират авторите на класацията Барбара Гера, Лучано Пинятаро и Алберт Сапере. "Сега очакваме големия финал в Palazzo Reale в Неапол на 13 септември, за да представим 100-те най-добри пицарии в света.", допълват те.