Да заживееш dolce vita не означава само да станеш собственик на къща за 1 евро в очарователно италианско селце.

Това е начин на живот, който изисква солидно мързелуване, интензивни слънчеви бани и всекидневни пиршества за стомаха и душата с неповторимите вкусове на местните храни и вино.

И докато повечето чужденци идват в Италия, за да се потопят в спокойствието на Бел Паезе, една двойка от Мюнхен има друга мечта: да сервира най-емблематичната храна на местните жители, разказва историята им CNN.

Томас Хартке и Ирене Хорбранд – и двамата на 60 години, управляват A Teira, единствената целогодишно отворена пицария в селцето Айроле, Лигурия. Там живеят едва 450 души, а 150 от тях са чужденци.

Двойка реставратори купи развалина от 14-ти век и я превърна в къща мечта Имотът се намира в Италия, а ремонтът е отнел 4 години

Това, което започва като ваканция преди близо 50 години, се превръща в нов живот, изпълнен с неочаквани кулинарни постижения за двамата.

"Влюбихме се в това място през 1975 г., когато го посетихме за пръв път.

Връщахме се много пъти, а преди 23 години се преместихме за постоянно, като се настанихме в къща под наем", разказва Хартке, бивш каменоделец, станал сервитьор.

В продължение на няколко години двойката управлява най-големия бар на селото, а през 2016 г. поема пицарията.


Facebook/ A Teira

И понеже подновяването на разрешителните и ежедневната бюрокрация в Италия могат да бъдат истински кошмар, той намира най-добрия начин да се измъкне. Обръща се за помощ към кметството с думите:

"Аз съм глупав германец, не знам какво да правя"

Най-голямото предизвикателство обаче се оказва да прави добра, или поне приемлива пица и да се надява, че местните хора няма да я сметнат за отвратителна.

"Знаехме, че няма да е лесно да сервираме пица на италианците - това е толкова недосегаема, свещена храна, но не се страхувахме да опитаме и смелостта ни беше възнаградена", казва Хартке.

"Клиентите наистина оценяват нашите пици. Повечето вече са ни редовни клиенти и то не са само чужденци. Тук идват дори местни жители."

Истинската история на пица МаргаритаИ кои са точните й съставки

A Teira, което на местния диалект означава "земята", се намира на парче земя, което някога е било почитано от фермерите заради плодородната си почва.

Пицарията е популярно място за вечеря и аперитив през уикенда, особено през зимата, когато повечето от малкото ресторанти и барове в Айроле вече са затворени.

Единствената им конкуренция е таверна, която предлага пица през летните месеци.

Айроле е неизвестно за туристите място, макар че се намира недалеч от оживените плажове на Лигурия.

Селцето, заобиколено от девствени гори и долини, сякаш е замръзнало във времето. Има тесни калдъръмени улички, достатъчно широки за каруци с магарета, стари къщички в пастелни цветове с дървени врати и средновековни колони, покрити с бръшлян.

Популярността на A Teira се разпространява отчасти благодарение на изненадващите умения на германците да приготвят пица. През пролетта и лятото, когато плажуващите от крайбрежието идват в Айроле в търсене на по-хладен въздух и тишина, пицарията е препълнена с гости.

10 малки слабо познати, но обичани от италианците курортиТова лято се откажете от масовия туризъм и се впуснете във вълнуващо пътешествие из 10 малки, но безценни италиански кътчета

Има само 10 маси за 50 клиенти и никакъв персонал - Томас и Ирене работят сами. Тя приготвя пиците, той се занимава с масите и клиентите.

Това, което отличава пиците им, са креативните заглавия, които се отклоняват от италианската традиция. Освен с класиките, Ирене успешно експериментира с неиталиански съставки, смесвайки традициите в храненето.

Пици с кебап и кисело зеле

Отдавайки почит на германския си произход, тя приготвя пица с кисело зеле, наденички и телешки джолан, със салата от домати, пица кебап, пица с козе сирене и пица със сьомга - последната е най-желаната от клиентите.

Ирене, бивша дизайнерка на кожи, никога не е правила пица, преди да реши, че със съпруга ѝ ще се занимават с това в Айроле. Практически за една нощ тя се научава на бърз курс в Германия, воден от неаполитански пицайоло.

Всяка вечер, сама в малката кухня, в която не се допуска дори съпругът ѝ, тя пече 60 пици, от 18 до 22 ч.

"Всяка сутрин купувам местни съставки, прясно сирене, домати, зеленчуци, риба и сушени меса на пазара долу във Вентимиля, който е само на 13 км и има голямо избор. Обичам да създавам различни пици на базата на сезонните продукти и всяка има своя собствена история", казва тя.

Има пица Irene с моцарела, горгонзола, рукола и гъби. Както подсказва името, това е любимата пица на Ирене.

Пица "Томас" е с обикновен доматен сос без моцарела (която той не харесва), каперси, риба тон и шунка - доста смела комбинация, тъй като в Италия рибата и месото никога не се съчетават.

Пицата идва от САЩ? Скандално интервю на професор по хранене шокира Италия Той поставя под съмнение автентичността на емблематични италиански ястия

За италианците е истинска драма, ако някой се заиграе с традиционните ястия, особено с пастата и пицата, но жителите на Айроле някак си са привлечени от рецептите на германската двойка.

"Страхувахме се, че клиентите ще се отвратят от шунката и рибата тон, но всъщност им хареса. Това е уникална пица, която можете да намерите само тук", казва Ирене.

Идеята за пица от сьомга с лимонов сок и настъргана лимонова кора е екстравагантен ход, целящ да привлече предимно северноевропейските мигранти в района, но неочаквано става популярна и сред италианците.

Пица "Максима", кръстена на холандската кралица Максима, е посветена на холандската общност в Айроле и се приготвя от моцарела, бри, спек и ядки. Предлага се и пица с круши, както и такава с гъби и чесън.

Но "най-скандалната" пица от всички, която обикновено кара италианците да вирнат нос с отвращение, е пицата с ананас, която Ирене признава, че е предпочитана от чуждестранните клиенти.

Какво мислят местните жители

Ключовите съставки на Ирен са "любов и страст" и артистичен усет. Тя обича да си играе с цветовете на съставките: "Пицата е аморе, първо ядем с очите, а после с устата."

"Просто обичам да впрегна ръцете си в месенето на тестото, да го украсявам с пресни храни, които се консумират ежедневно. Никога не използвам съставки от хладилника.", признава Ирене.

Обяснява, че бизнесът потръгва добре от самото начало.

"На церемонията по откриването изпекох десетки различни пици и накарах всеки да опита по парче. Това беше малко като тест и бях развълнувана, когато ми казаха, че съм направила истинска италианска пица, тънка и хрупкава."

Пасторално пътешествие с cucina bianca – забравената кухня от АлпитеФренски готвач съживява рецепти от тучните склонове между кулинарните кралици на Европа

Креативните варианти на пицата в немски стил са покорили местните жители. Никой не се отнася снобски към A Teira - може би защото това е и единствената истинска пицария в селото.

Дори други ресторантьори харесват пиците на A Tiera.

Тициана Спинози, съсобственик на близкия ресторант U Veciu Defisiu ("Старата преса за маслини"), е редовен клиент. Въпреки че традиционните лигурски ястия от заек и риба са доста далеч от немските пици, Тициана се възхищава на творенията на Ирена.

"Нейните пици са сезонни, с пресни продукти и всеки път, когато тя промени менюто и измисли нова пица, бързам да я опитам".

Съпругът на Тициана и съсобственик на ресторанта Марко Молинари е малко по-прагматичен.

"Истината е, че нямаме голям избор, но отиваме там, когато сме затворени. Въпреки това Ирене и Томас правят страхотна пица, най-добрата в града."

Sehr gut!