В началото на тази година футболен отбор от втора дивизия на Португалия, който изпитва затруднения, представя нов играч, за да му помогне в борбата с изпадането. Този играч не прилича на ничия представа за звездно попълнение.

Кортни Риъм е американски рисков капиталист, чиято футболна кариера е достигнала своя връх няколко десетилетия по-рано, когато е играл за Колумбийския университет в Бръшляновата лига, разазва The Wall Street Journal.

Това не пречи на Риъм да си спечели договор с ФК Ланк Вилаверденсе. На 31 януари, последния ден от трансферния прозорец в европейския футбол, клубът потвърждава, че бившият инвестиционен банкер на Goldman Sachs е най-новият член на неговия отбор.

Любопитният случай на 45-годишен новобранец, попаднал в професионалния европейски футбол, стартира преди две години, когато Риъм започва да работи с Кори Уулфолк, бивш професионален играч, станал изпълнителен директор в областта на биотехнологиите.

Компанията на Уулфолк, Pitchwise Holdings, инвестира във футболни отбори и той прекарал месеци в търсене на отбор, готов да позволи на Риъм да изпълни необичайната си цел - да се завърне на терена.

"Исках да изпитам това преживяване, което можех да имам преди 20 или 25 години", казва пред WSJ Риъм.

Уулфолк се спира на Турция, Скандинавия и Португалия, където Риъм - който няма европейски паспорт - има право да играе, като намира общо 10 клуба кандидати.

"Не всички отбори бяха толкова ентусиазирани", разказва пред WSJ Уулфолк.

Сделката с Вилаверденсе включва шестцифрен заем за облекчаване на финансовия натиск върху клуба, както и потенциални бъдещи инвестиции и достъп до широката бизнес и финансова мрежа на Риъм.

Нневероятната професионална футболна мечта на предприемача е свързана с висока цена, освен заема. Той харчи огромни суми за 10-седмичен бърз курс, провеждан от екип от треньори, инструктори и лекари - всичко това, за да се появи като резерва в мач.

Това не е никак малко. Второто ниво на Португалия е напълно професионално, като в него участват бивши отбори от първа дивизия и бивши резерви на водещи португалски клубове.

"Тук има много южноамерикански играчи, които наблягат на умения и техника", казва пред WSJ Жюд Бурст, 23-годишен полузащитник на Вилавердензе.

Риъм, който някога е сниман на корицата на Men's Fitness, е бил в добра форма още преди да започне тренировките си. Като инвеститор в атлетическия клуб Monarch той е използвал неговите индивидуални услуги, включващи хранителен режим, сън, сила, движение и метаболизъм - в продължение на четири години.

Според д-р Райън Грийн, съосновател на Monarch, това е направило краткия му график за достигане на футболна форма управляем. Тренировките на амбициозния предприемач продължават, дори когато той получава травми на слабините и подколянното сухожилие, последната от които му пречи да тича в продължение на дни.

Нямал е обаче време за губене.

"Две седмици почивка щяха да бъдат абсолютна катастрофа", разказва той.

Фил Уолш, бивш британски футболист, тренира Риъм като нападател - роля, с която според него той може да се справи срещу по-млади играчи от високо ниво. Вкъщи Риъм си е правил студени вани, инфрачервени сауни и вибрационна терапия на тялото.

Той намалява седмичните си часове в M13, компанията за рискови инвестиции, която основава заедно с по-малкия си брат Картър. През един вихрен уикенд миналия месец той тренира в Лос Анджелис в събота, вечерта отива на музикалния фестивал в Калифорния, а на следващия следобед се връща на футболното игрище.

В края на април, Риъм пристига в малкия северен град Вила Верде, за да се присъедини към новия си отбор.

Той беше официално представен миналия четвъртък, като получи фланелка с номер 78 (знак за годината му на раждане). Някои местни жители го разпознават, като той привлича значително внимание от португалските медии - макар че това има ярка връзка със статута му на шурей на Парис Хилтън.

Големият ден

Тази неделя моментът най-накрая настъпи. В последните минути на решаващия мач на Вилаверденсе срещу Торензе Риъм излиза на терена за своя професионален дебют.

"Все още не съм съвсем на себе си", казва Риъм след това. "Чувствах се наистина страхотно на терена. Чувствах, че мога да направя нещо."

За съжаление на Вилаверденсе, той не успява да направи достатъчно. Загубата на отбора с 1:0 потвърди изпадането му в трета дивизия през следващия сезон.

"Може би не бяхме готови да бъдем във втора лига тази година", заяви в края на април Адриан Йохансон, собственик на организацията Länk, която притежава Вилавердензе, цитиран от WSJ.

Португалски журналист постави Риъм в една група с други странни футболни събития, а бившият играч на Вилавердензе Карлос Ломба, постави под въпрос решението на клуба да му позволи да изживее мечтата си.

"Как може да играе във второто ниво на една от най-добрите футболни държави в света?" казва Ломба. "Това е безсмислено."

В някои новинарски репортажи след мача се разглеждаше внимателно решението на треньора Серхио Мачадо да пусне Риъм на терена. "Не взех това решение като треньор, а по-скоро като баща на този отбор", каза Мачадо, показвайки загриженост за живота на своите играчи.

"Трябваше да взема решения, които може би бяха в разрез с моите принципи, но бяха в полза на тяхното благополучие".

От своя страна Риъм планира да остане в Португалия за последните два мача на Вилавердензе за сезона, като балансира работата си с отбора с тази в M13. Той също така обсъжда как би могъл да остане ангажиран с клуба през следващия сезон и след това.

"Би било по-хубаво да бъда в Сен Тропе", казва той. "Но аз се ангажирах да правя това."