Технологична компания в Лондон се стреми да "демократизира" идентифицирането на таланти и скаутирането във футбола с помощта на мобилно приложение.

Безплатно за изтегляне и достъпно в световен мащаб, апликацията aiScout позволява на амбициозните футболисти да участват във виртуални изпитания за професионални клубове. От тях се изисква да качват кадри, на които изпълняват поредица от упражнения. То предлага 75 тестове за проверка на редица умения.

Клиповете се оценяват автоматично с помощта на изкуствен интелект. Данните са достъпни за клубовете, което позволява на техните скаути да преглеждат резултатите, като прецизират изискванията си с различни филтри: от възраст и пол до позиция на терена.

Понастоящем приложението има двама партньори от английската Висша лига - Челси и Бърнли. Отборите могат да адаптират изпитанията си в приложението, за да отговорят на конкретните нужди. Например те имат възможност да определят свои собствени критерии, съобщава CNN.

"Поставяме тези данни на преден план, за да използваме по-добре времето на скаутите", казва Ричард Фелтън-Томас, главен оперативен директор на ai.io, компанията, която стои зад приложението.

"Чрез програмата казваме на скаутите: Отидете на това място днес, защото в този мач има трима играчи, които всъщност надминават вашия стандарт за Челси."

Изглежда, че това вече работи за някои. Бен Грийнууд никога не е имал пробен период в професионален клуб, докато не изтеглил приложението през 2019 г. След като качва свои кадри, 17-годишният младеж получава пробен период в Челси, превръщайки се в първия потребител на приложението, който има успех в професионален клуб. През 2021 г. той подписва договор с отбора от EPL Борнемут.

След като са провели бета-тестове с играчи от 125 държави, 135 футболисти са били изпробвани или са подписали договор с професионални клубове чрез приложението - което стартира в пълната си версия през септември 2023 г.

Настоящата база данни включва малко над 100 000 играчи, както и повече от 100 клуба. Фелтън-Томас прогнозира, че броят на потребителите ще нарасне до милиони, тъй като операцията е на път да се развие през тази година.

Той отбелязва, че лъвският пай от приходите на компанията идва от таксуването на клубовете за управление на платформата. Годишните такси варират в зависимост от големината на отбора и инструментите, от които се нуждае. Те варират от шестцифрени суми за имена от "първо ниво" като Челси, до няколко хиляди лири за отбори, намиращи се по-ниско във футболната пирамида.

Използването на развити технологии в спорта продължава да се разширява, като пример за това са инструментите за коментаторство с изкуствен интелект. Според компанията за пазарни проучвания Grand View Research световният пазар на спортни анализи, оценен на 2,7 млрд. долара през 2023 г., се очаква да нарасне с 22% до края на десетилетието.

Въпреки че футболът остава основен фокус на ai.io, компанията търси възможности в други спортове, които да превземе през следващите години.