Китай проявява огромен интерес към футбола, има население от 1,4 милиарда души и влиятелен лидер, който е решен да постигне успех за страната си в този спорт. Тогава защо китайският футболен отбор е толкова слаб?

Си Дзинпин има отговор – корупцията.

От края на 2022 г. инспектори на Комунистическата партия са задържали някои от най-изтъкнатите китайски футболни деятели, които са обвинени в даване и вземане на подкупи, манипулиране на мачове и търговия с услуги, като всичко това е накърнило престижа на широко популярния спорт.

Сред тях е Ли Тие, бивша футболна звезда, станал треньор, който признава, че е уреждал мачове, за да осигури успех на футболните си клубове.

Китай притиска жените да раждат повече деца. Много от тях казват „не“Населението, което сега е около 1,4 милиарда души, вероятно ще бъде около половин милиард до 2100 г. Жените са посочени като виновници за това

Държавните медии твърдят, че Ли е дал подкуп за позицията си на старши треньор в мъжкия национален отбор на Китай. Сумата е 3 милиона юана - стойност над 400 000 долара по сегашния курс, пише The Wall Street Journal в анализ.

Изповедта на Ли бе излъчена тази седмица като част от документален филм на държавната телевизия, в който фигури от футболната индустрия - включително длъжностни лица, ръководители, треньори и играчи - описват фалшифицирането на резултати и назначенията на персонал в замяна на пари и облаги. Филмът е най-подробният досега разказ за корупционния скандал в китайския футбол, отбелязва WSJ.

"Футболният сектор е засегнат от системни и опустошителни нива на корупция", заяви инспектор по борба с корупцията. Бившият президент на Китайската футболна асоциация (CFA) Чен Сюан, също се разкайва пред камерата, тъй като е приел подкуп, за да подкрепи назначаването на Ли като старши треньор на Китай.

"Феновете могат да толерират изостаналостта на китайския футбол, но не могат да толерират корупцията. Ако има лекарство за покаяние, което мога да купя, готов съм да дам живота си, за него", казва Чен.

В документалния филм не се уточнява какви съдебни процедури са предприели властите срещу задържаните служители, появили се в него, тъй като никой от тях не може да бъде открит за коментар от медиите, съобщава WSJ. Междувременно, според държавен вестник, CFA е помолила персонала си да гледат документалния филм и да изпратят писмени есета, в които да отразяват наученото.

Си предупреди лидерите на ЕС „да не влизат в конфронтация“ с КитайНа срещата са били обсъдени въпроси, вариращи от търговските дисбаланси до войната в Украйна

Китай има слаби резултати във футбола, въпреки че за страната това е един от най-големите спортове, който според официални оценки наброява повече от 100 милиона фенове. Мъжкият национален отбор е достигал до Световнoто първенство само веднъж - през 2002 г., когато губи и трите мача от груповата фаза.

Някои експерти от спортната индустрия твърдят, че желанието на Комунистическата партия да контролира обществото - инстинкт, който се е засилил под ръководния стил на Си, е задушило иновациите, необходими за развитието на спорта.

Други посочват проблемите в бизнес моделите на много китайски футболни клубове, които нямат устойчиви източници на приходи и разчитат в голяма степен на парични инжекции от корпоративни инвеститори, отбелязва WSJ.

За последен път Пекин проведе мащабна антикорупционна чистка във футболната си индустрия през 2010 г., когато десетки администратори, играчи и съдии получиха наказания, включващи затвор, глоби и доживотна забрана за участие в спорта.

Но възможностите за подкупи отново се увеличиха, след като в края на 2012 г. на власт дойде Си, който се провъзгласи за футболен фен.

Той заяви, че желае Китай да се класира за Световната купа, да бъде неин домакин и да я спечели. През 2015 г. лидерът одобри мащабни промени за превръщането на страната във водеща футболна сила, което стимулира прилив на инвестиции в спорта.

Ново прочистване в китайската армия разкрива множество слабости и корупцияВ петък Пекин острани девет генерали, голяма част от които от Ракетните войски - ключово звено на НОАК

Китайски предприемачи наляха пари в клубове, като пръснаха стотици милиони долари за играчи, заплати и съоръжения. Разходите доведоха известни чуждестранни играчи в китайската Суперлига, най-високото ниво на футболното състезание в страната. Балонът в крайна сметка се спука, тъй като пандемията и спадът на пазара на недвижими имоти намалиха приходите на отборите и техните корпоративни собственици.

Самият Си е изразявал песимизъм по отношение на китайския футбол. В разговор с министър-председателя на Тайланд през ноември той заяви, че Китай е имал късмет да победи съседа си от Югоизточна Азия в скорошен мач. "Мисля, че имахме много късмет. Защото сега, не съм толкова сигурен за нивото на нашия отбор... има възходи и падения".

Ли Тие, звезден полузащитник от миналото, играл за клуба от английската Висша лига Everton, утвърди треньорските си качества в родината си, като изведе два второстепенни футболни клуба в CSL.

И в двата случая той използва влиянието си на бивша футболна звезда, за да помогне за организирането на мачове, което е промотирало отборите му, според документалния филм. Окуражен от успеха си, Ли помолил втория клуб, Wuhan Zall, да му помогне да бъде назначен за старши треньор на мъжкия национален отбор на Китай.

Според разследващите Чен, по това време президент на CFA, е станал податлив към подкупи, след като е разбрал колко трудно ще бъде да изпълни плановете на Си за ремонт на спорта. Wuhan Zall е дал 2 млн. юана на Чен, а Ли отделно е платил 1 млн. юана на друг служител на CFA. Подкупите осигурили на Ли да стане главен треньор на Китай в началото на 2020 г., но слабите резултати предизвикали уволнението му в края на 2021 г.

Китай разследва топ банкер в подозрение за корупция Джан Хунли е

Спадът в китайския футбол продължава от началото на репресиите. Мъжкият национален отбор заема 79-о място в света към декември, като изостава от страни като Исландия и Демократична република Конго, коментира WSJ.

Отборът загуби с 2:1 в приятелски мач с Хонконг по-рано този месец - първото поражение на континентален Китай от международния отбор на града от близо четири десетилетия, като се изключи загубата с дузпи през 1995 г. Според съобщения в местните медии мачът се е играл в Абу Даби при закрити врати по искане на двете футболни асоциации, така че не е имало фенове, които да станат свидетели на разгрома.

Националният отбор на Китай се изправя срещу Таджикистан в събота в първия от трите мача от кръга на Купата на Азия, най-големия международен турнир в региона. Китай никога не е печелил първенството.

Властите се надяват, че последната чистка може да помогне за съживяването на местния футбол. "Само чрез съвместни и постоянни усилия на всички страни, буйните полета на китайския футбол могат да доведат до жива пролет", се казва във филма.