Въпреки силния растеж през последната година инвестиционната история на Китай беше помрачена от дългосрочни проблеми и напрежение със САЩ.

Тези несигурности остават и в началото на 2024 г., като едновременно с това страната навлиза в нова територия на по-нисък растеж след двуцифрените темпове от последните десетилетия.

CNBC анализира какво трябва да очакват и да следят инвеститорите през следващата година.

Ще има ли стимули?

При всички геополитически рискове привлекателността на Китай като бързоразвиващ се пазар намалява със съзряването на икономиката. По-бавно от очакваното възстановяване след пандемията разочарова мнозина, а освен в туризма и някои сектори като електромобилите, през по-голямата част от 2023 г. страната регистрира слаб растеж, затруднен допълнително от проблемите с недвижимите имоти и спада в износа.

Кои са най-добрите азиатски пазари за инвестиране през 2024Индия, Япония и Виетнам се очаква да дадат много възможности за добри инвестиции


Няколко международни инвестиционни банки промениха многократно прогнозите си за растежа на Китай през миналата година. След всички тези промени се очаква икономиката в крайна сметка да нарасне с около 5%.

"Реакцията на политиците е от съществено значение за затвърждаване на инерцията на възстановяването", заявяват анализаторите на Citi в доклад от 3 януари.

Те очакват още през януари Народната банка на Китай да намали лихвените проценти, както и нормата на задължителните резерви - размера на средствата, които кредиторите трябва да държат налични. Те също така прогнозират, че общият БВП може да нарасне с 4,6% през тази година.

Пекин обяви множество политики за постепенно подпомагане на икономиката. Но е необходимо време, за да се види тяхното въздействие.

"Смятаме, че стабилизирането на имотния сектор, ясният път за изход от дефлацията, по-доброто изпълнение на политиката и комуникацията ще са необходими за възстановяване на доверието, като стимулите са задължителни, а добрите реформи - добре дошли", казват анализаторите на Citi. "Рискът е, че пазарите може да не са достатъчно търпеливи по отношение на реформите."

Китай увеличава фокуса върху акциите, за да подкрепи фондовия си пазар През 2023 в Китай са стартирали 334 нови фонда за дялово участие, което е с 22% по-малко от 2022


В средата на декември китайските власти проведоха годишна среща за обсъждане на икономическата политика за следващата година. Официалният доклад след срещата не съдържа сериозни планове за стимулиране, но определя технологичните иновации като приоритетна област.

Очаква се следващата среща на най-високо ниво по отношение на икономиката да се състои в началото на март. Все още обаче не е ясно дали Китай ще стимулира растежа по същия начин, както преди.

"Според мен Китай няма да предприеме значителни стимули", коментира Ликиан Рен, ръководител на отдела за количествени инвестиции в WisdomTree.

Какво ще се случи с недвижимите имоти?

Недвижимите имоти са ярък пример за сектор, захранван с дълг. Той представлява около една четвърт от китайската икономика, а се срина, след като през 2020 г. Пекин предприе мерки срещу високата зависимост на строителните предприемачи от дълга за постигане на растеж. Тесните връзки на отрасъла с финансите на местните власти, веригата за доставки на строителни услуги и ипотеките на домакинствата пораждат опасения за разпространение на кризата в по-широката икономика.

Глобален оптимизъм с бурна инфлация: Икономическото торнадо на 2023 г.Противно на прогнозите за рецесия поради високите лихвени проценти, най-голямата световна икономика продължи да се разраства


"Спадът на пазара на недвижими имоти в Китай е най-голямата спирачка за икономиката на страната след края на пандемията в края на 2022 г.", акцентират анализаторите на Goldman Sachs. "Продажбите на имоти и започнатото строителство рязко спаднаха през 2021-22 г. и продължиха да намаляват нетно през 2023 г. Въпреки това темпът на спад на търсенето се забави и очакваме малко по-голяма стабилност през 2024 г."

Продажбите на жилища с търговско предназначение за 2023 г. към ноември са намалели с 5,2% спрямо предходната година, сочат данни на Националното статистическо бюро на Китай. Това се случва, след като през 2022 г. този тип продажби са спаднали с 26,7%.

Въпреки че ситуацията в сектора на недвижимите имоти "постепенно се стабилизира, е трудно да се види повратна точка", посочва на свой ред Дин Уенджи, инвестиционен стратег за глобални капиталови инвестиции в China Asset Management Co.

Тя очаква, че през 2024 г. политическата подкрепа ще се увеличи, тъй като властите са преминали от фокусиране върху предотвратяването на рискове към преследване на напредък, като същевременно поддържат стабилност.

Къде са възможностите?

САЩ и Китай - основните кредитни рейтинги, които да следим през 2024Moody's има негативни перспективи и за двете най-големи икономики в света


Макар да е ясно, че Пекин би искал да намали приноса на сектора на недвижимите имоти в БВП на Китай, не е толкова сигурно дали новите двигатели на растежа могат да запълнят празнината.

Според анализаторите на Citi през 2020 г. машините, електрониката, транспортното оборудване и акумулаторите, взети заедно, ще допринесат за 17,2% от китайската икономика. Това означава, че такива области на производството биха могли да компенсират забавянето от страна на недвижимите имоти, смятат анализаторите, но изтъкват, че икономическият преход не може да се случи веднага, тъй като изисква преодоляване на несъответствието в уменията на пазара на труда и коригиране на веригата за доставки, която е изградена в подкрепа на развитието на недвижимите имоти.

"Ако технологичните санкции на САЩ се превърнат в ограничител за новите двигатели, техният потенциал да компенсират недостига няма да се реализира", се казва в доклад на компанията.

Въпреки макропредизвикателствата Пекин все пак дава знак, че иска да подкрепи вътрешните технологии и напредналото производство. А подсекторите на високотехнологичното производство биха могли да се възползват от предимствата през тази година заради оживлението в глобалния технологичен цикъл. Примери за това са тези, свързани с потребителската електроника и компютрите.

Освен това анализаторите очакват производствените цени да се върнат към растеж в края на второто тримесечие, което ще повиши корпоративната печалба на акция с около 8% до 10% в Китай.