Държавният дълг на САЩ за първи път надхвърли 34 трилиона долара, само няколко седмици преди крайния срок, в който Конгресът трябва да приеме нови планове за федерално финансиране, съобщава CNN.

Данните, публикувани от Министерството на финансите на страната, показват, че "общият размер на непогасения държавен дълг" е нараснал до 34,001 трилиона долара на 29 декември. Тази цифра, известна още като държавен дълг, представлява общата сума на непогасените заеми на федералното правителство на САЩ, натрупани през цялата история на страната. Постижението идва само три месеца след като той надхвърли 33 трилиона долара, което означава едно - бюджетният дефицит - разликата между това, което правителството харчи, и това, което получава под формата на данъци - се увеличава.

Мая Макгийнъс, председател на Комитета за отговорен федерален бюджет, орган за наблюдение на бюджета, определя рекордната цифра като "наистина депресиращо "постижение".

Защо американската икономика изпреварва глобалните си конкурентиВ последните десетилетия рядко се случва темпът на растеж в САЩ да съперничи на този в Китай


"Въпреки че нивото на дълга ни е опасно както за икономиката, така и за националната сигурност, Америка просто не може да спре да взема заеми", казва тя във вторник.

Държавният дълг се превърна в основна точка на спора между републиканците и демократите, като задълбочи различията им, свързани с федералния бюджет, които периодично заплашват да доведат до спиране на работата на правителството.

Републиканците твърдят, че програмите за федерални разходи, подкрепяни от администрацията на Байдън, са твърде скъпи, а демократите казват, че данъчните облекчения, подкрепяни от републиканците, са намалили приходите.

Говорителят на Белия дом Майкъл Кикукава посочва, че нарастващата сума е "в огромната си част предизвикана от многократните републикански дарения, изкривени в полза на големите корпорации и богатите", които са довели до съкращения на социалното осигуряване, Medicare и Medicaid и са навредили на обикновените американци.

Кикукава добавя, че президентът Джо Байдън има план за намаляване на дефицита с 2,5 трилиона долара, като "накара богатите и големите корпорации да платят справедливия си дял и намали разточителните разходи за специални интереси", включително големите фармацевтични и петролни компании.

Фискалният пакт на ЕС и огромният слон в стаятаРамката цели ограничаване на националните дефицити до 3% от БВП, но все по-често е нарушавана


Който и да е виновен, нарастващият дълг и политическата борба вече се отразиха на кредитния рейтинг на САЩ. През август миналата година Fitch намали рейтинга на държавния дълг на САЩ от AAA на AA+; през ноември Moody's предупреди, че може да премахне и последния перфектен рейтинг на САЩ.

Законодателите във Вашингтон са изправени пред крайни срокове за приемане на постоянни бюджети на министерствата през януари и февруари, след като през ноември Сенатът прие законопроект за временно финансиране, за да предотврати спирането на работата на правителството. Той удължи до 19 януари финансирането на приоритети, сред които военното строителство, въпросите на ветераните, транспорта, жилищното строителство и Министерството на енергетиката. Останалата част от правителството е финансирана до 2 февруари, което обаче не включва допълнителна помощ за Украйна или Израел.

"Продължаваме да се надяваме, че политиците ще предприемат допълнителни мерки за намаляване на нашите заеми или чрез повишаване на данъците, или чрез намаляване на разходите, или чрез създаване на фискална комисия - или в идеалния случай чрез извършване на всичко изброено по-горе едновременно", казва Макгийнъс.

Пет причини за оптимизъм за американската икономика От охлаждане на инфлацията до по-високи заплати - анализаторите са оптимисти за американската икономика


По данни на Министерството на финансите дългът, който се отчита при определяне на дълговия таван, ограничаващ размера на позволените на правителството заеми (и също така чест източник на политически разправии) е нараснал до 33,89 трилиона долара.

Нарастващото бреме на държавния дълг в Съединените щати и в други страни става все по-притеснително поради неотдавнашното бързо повишаване на лихвените проценти, което направи обслужването на този дълг много по-скъпо. Според Peter G. Peterson Foundation, американска двупартийна група, която се застъпва за фискална отговорност, правителството на САЩ харчи по 2 млрд. долара на ден само за лихвени плащания по дълга.

"Високият и нарастващ дълг на Америка е от значение, защото застрашава икономическото ни бъдеще", се казва в изявление на фондацията от вторник, в което също така се отбелязва, че в рамките на 10 години федералното правителство ще изразходва повече средства за лихвени плащания, отколкото традиционно изразходва за научноизследователска и развойна дейност, инфраструктура и образование, взети заедно.