Пекин неофициално е поискал от някои парични мениджъри в Китай да дадат приоритет на пускането на фондове за дялово участие пред други продукти, като например облигационни фондове, твърдят четирима източници, пряко запознати с въпроса, тъй като властите се опитват да съживят изоставащия фондов пазар, пише Reuters.

През последните седмици Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) е дала на някои от най-големите мениджъри на взаимни фондове в страната неофициален устен съвет да се насочат към подобно поведение.

Китайският сектор на взаимните фондове на стойност 3,8 трилиона долара е ключов стълб на капиталовите пазари в страната, но през последната година продажбите, особено на фондовете за дялово участие, намаляват, а борсовите показатели достигнаха многогодишно дъно. Стартирането на нови фондове за дялово участие е част от кампанията на властите във втората по големина икономика в света през изминалата година за съживяване на фондовия пазар и повишаване на доверието на инвеститорите, понижено от дестабилизиращата криза в сектора на недвижимите имоти и забавения растеж.

Китайските милионери страдат и това е проблем за УолстрийтГолемите банки се надпреварваха да обслужват китайските богаташи – бизнес, подложен в момента на натиск
Макар че през последните месеци Пекин въведе редица мерки, насочени към стимулиране на икономиката, анализаторите заявяват, че тези стъпки не са достатъчни, за да възстановят доверието на пазара, като не е ясно дали и последните насоки ще успеят да го направят.

Предишните мерки за подкрепа на фондовия пазар включваха намаляване наполовина на налога върху търговията с акции, забавяне на темпа на първичните публични предлагания (IPO), насърчаване на маржин финансирането и защита на дребните инвеститори.

Въпреки тези мерки китайският фондов пазар е сред най-зле представилите се в световен мащаб през 2023 г., като индексът на сините чипове CSI300, който включва най-големите местни играчи, приключи годината с 11% загуби, при 20% ръст на световните акции.

Един от източниците на Reuters, който работи в държавно подкрепен взаимен фонд, разказва, че наскоро CSRC е изискала от някои управители на фондове да пуснат поне четири нови фонда за акции, преди да пуснат нов такъв за облигации.

Втори източник, работещ в чуждестранен фонд мениджър, потвърждава, че те също са получили указания от регулатора, че набирането на фондове за дялово участие трябва да има приоритет пред всички други продукти, въпреки че не е определено ограничение за съотношението между фондовете за дялово участие и облигациите.

Бичи настроения: Инвеститорите са оптимисти за Азия през 2024През 2023 азиатските пазари преживяха нееднозначна година
По-бързо одобрение

През 2023 г. в Китай са стартирали 334 нови фонда за дялово участие, което е с 22% по-малко от 2022 г. и с 49% по-малко от 2021 г., според данни на базираната в Шанхай Z-Ben Advisors, консултантска компания в областта на фондовете. Приходите, набрани от тези фондове, също са намалели - с 39% и 89%, спрямо 2022 г. и 2021 г.

За сравнение, при институционално ориентираните облигационни фондове, един от най-популярните видове облигации, броят на новосъздадените фондове спада с 13% спрямо 2022 г., но е с 14% над нивата от 2021 г.

Като част от последния тласък на Пекин секторът на частните фондове, с активи от около 20 трлн. юана, също така отбелязва по-бързите одобрения за нови фондове за акции, отколкото за фондове, проследяващи други класове активи, през последните два месеца.

Индия влиза в редиците на борсовите суперсили с $4 трилионаСпоред Refinitiv възходът на борсовата стойност на Индия означава, че тя се нарежда след САЩ, Китай и Япония
От юли насам CSRC провежда реформи в сектора на фондовете, като насочва управителите им към намаляване на таксите за управление на финансови активи. Но въпреки че регулаторът се старае да накара управителите на взаимни фондове да дадат приоритет на пускането на фондовете за акции, не е сигурно, че местните инвеститори, които се отдръпват от намаляващата възвръщаемост на фондовия пазар, ще започнат отново да наливат пари.

Ся Чун, главен икономист във Forthright Holdings Co, дори направо посочва, че се съмнява, че насърчаването на фондовете за дялово участие ще има значително въздействие.

"Трудно е да се продават фондовете за дялово участие, когато пазарът е слаб. Разходите за маркетинг са високи, но ефектът може да е слаб", смята Ся. "Това е нещо, което е по-добре да се остави на фондовите компании да решат сами."