В сряда акциите на китайските „сини чипове“ - неофициален термин за най-надеждните и ценни компании на пазара, се сринаха до почти петгодишно дъно, а юанът продължи да губи стойност, тъй като пазарите се сблъскаха с намалението на кредитната перспектива на Китай от Moody's в момент на нарастващи опасения за забавяне на възстановяването на икономика №2 в света, пише Reuters.

Във вторник рейтинговата агенция предупреди за понижаване на суверенния кредитен рейтинг на Китай, заявявайки, че разходите за спасяване на местните власти и държавните компании, както и за овладяване на кризата с недвижимите имоти, ще натежат на страната.

Китайските акции отварят с понижение, като индексът CSI300 достига най-ниското си ниво от февруари 2019 г. Индексът Shanghai Composite нараства с 0,1%.

Китайските пазари преживяват труден период през тази година, тъй като колебливото икономическо възстановяване и задълбочаващата се криза с недвижимите имоти допълват геополитическите предизвикателства, включително продължителното китайско-американско напрежение по отношение на технологиите и търговията. Индексът CSI300 се е сринал с около 12% досега през тази година и е на път да запише едно от най-лошите представяния в региона.

Moody's намали кредитната перспектива на Китай до отрицателна Причина за това са нарастващите дългови рискове и продължаващите проблеми в строителния сектор


"Индексът CSI300 беше засегнат най-силно по отношение на оценката, тъй като той получава повече разпределения от чуждестранни инвеститори. Като се прибави и влиянието на намалението на Moody's, индексът може скоро да достигне дъното и да започне да се възстановява", казва Панг Сичун, директор на изследванията в Nanjing RiskHunt Investment Management Co.

"Решението на Moody's да понижи перспективата си за китайския дълг е последното звено в дългата поредица от скорошни разочарования за инвеститорите в китайски акции", заявява на свой ред Ясер Ел-Шими, инвестиционен анализатор в The Motley Fool.

Икономическото възстановяване на Китай показва признаци, че бързо губи скорост след първоначалния взрив на потребителската и бизнес активността в началото на годината, притиснато от затрудненото състояние на жилищния пазар, рисковете, свързани с дълга на местните правителства, и забавения глобален растеж.

Във вторник след решението на Moody's цената на застраховката на китайския държавен дълг срещу неизпълнение нарасна до най-високата си стойност от средата на ноември. Въпреки това доходността на 10-годишните държавни облигации на Китай се повишава съвсем малко в сряда.

Все повече азиатски компании се насочват към IPO в САЩ. Виетнам води парадаОт 103-те американски IPO тази година 10 са на компании, базирани в Югоизточна Азия


"Реалните инвестиционни последици са доста ограничени, отчасти защото чуждестранната собственост върху китайските държавни облигации е доста ниска", казва Тай Хуи, главен пазарен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в J.P. Morgan Asset Management.

Пазарните участници заявяват, че бързо ще насочат вниманието си към предстоящата среща на китайското Политбюро и годишната Централна работна икономическа конференция този месец, на които обикновено се обсъждат плановете за политиката и перспективите пред китайската икономика.

"Без решителна и ефективна макрополитика пазарните нагласи могат да останат слаби, а решението на Moody's може да допринесе за още по-минорни настроения", посочват анализаторите на Citi в бележка.

Тежка година и за юана

На валутния пазар китайският юан се понижава спрямо долара в сряда, въпреки че големите държавни банки продължават с усилията си да стабилизират валутата.

Централната банка на страната, Народната банка на Китай, удължи продължилата месеци наред тенденция да определя дневни ориентировъчни фиксирани стойности на нива, по-високи от пазарните прогнози, което търговците и анализаторите широко тълкуват като официален опит да се запази стабилността на валутата.

От лидер в пасивен играч: Защо Европа губи ролята си в глобалната политикаОткакто бившият германски канцлер Ангела Меркел се оттегли от политиката през 2021 г., липсата на Европа като силен глобален играч се усеща все повече


"Силният фиксинг на юана продължава да носи послание за подкрепа, тъй като вътрешното търсене остава крехко, а пазарът на недвижими имоти в Китай продължава да се бори да намери опора", обясняват анализаторите на Maybank.

Юанът също изпраща една нестабилна година, като в един момент отслабва с 6,14% спрямо долара, преди да възстанови част от загубите заради нарастващите залози, че лихвените проценти в САЩ са достигнали своя връх.

През ноември китайската валута поскъпва с 2,55%, което е най-добрият ѝ месец за тази година, но от началото на 2023 досега той е спаднал с 3,6%.

Другите световни рейтингови агенции - Fitch Ratings и S&P Global Ratings – все още не са направили промени в съответните си кредитни рейтинги за Китай.

През август Fitch потвърди рейтинга на страната "А+" със стабилна перспектива, а в сряда S&P Global заявява, че запазва рейтинга на Китай "А+" със "стабилна" перспектива.