След като се възползваха от летния разгром на облигациите, който изстреля щатския долар до 10-месечни върхове, хедж фондовете сега обмислят какво предстои за американската валута.

Доларът, пише в свой анализ Reuters, който през ноември се понижи с 3,5% спрямо кошницата от другите основни валути, е на път да постигне най-лошия си месечен резултат от една година насам, тъй като очакванията за намаляване на лихвените проценти през следващата година нарастват, сривайки доходността на съкровищните облигации от многогодишните върхове.

Пет фонда споделят вижданията си за съдбата на долара пред информационната агенция, като тя специално отбелязва, че те не представляват препоръки или търговски позиции.

AQR CAPITAL MANAGEMENT

- Размер: 95 милиарда долара управлявани активи.

- Основан през 1998 г.

- Ключова търговия: Дълги доларови позиции, къси за швейцарския франк

Какво се случва с държавните облигации и защо това е важно за пазаритеТъй като разходите по държавните заеми влияят върху всичко, има много причини за безпокойство


Управляващият директор Джонатан Фейдър смята, че краят на повишаването на лихвените проценти в САЩ не означава непременно слабост на долара.

През последните 40 години се наблюдава тенденция доларът да бъде стабилен или малко по-силен в месеците след последното повишение, казва Фейдър, който е "конструктивен" по отношение на валутата:

"По-специално, тенденциите за растеж в САЩ изглеждат значително по-силни, отколкото в повечето други големи икономики по света".

Фейдър смята, че най-добрият начин да се възползваме от продължаващата сила на долара би бил закупуването му срещу валути, изложени на негативни ценови тенденции, по-слаби икономически фундаменти и миролюбива парична политика, като например швейцарския франк.

Досега през тази година швейцарският франк е поскъпнал с около 5% спрямо долара.

FLORIN COURT CAPITAL

- Размер: 1,8 милиарда долара управляеми активи

Доларът остава силен до края на годината, но се очаква спад през 2024Повечето основни валути трудно ще преодолеят неговата сила до края на годината, смятат експерти


- Основан през 2016 г.

- Ключова търговия: Дълги позиции на развиващите се пазари в Латинска Америка, къси доларови

Дъг Гриниг, главен инвестиционен и изпълнителен директор на Florin Court, смята, че цената на долара бавно ще намалява, тъй като геополитическото напрежение обхваща различни части на света.

Той очаква американската икономика да се забави рязко, което, наред с намаляването на инфлацията, вероятно ще навреди на долара спрямо някои валути на развиващите се пазари.

"Намалението на широкото парично предлагане в САЩ на годишна база е огромно. То е още по-голямо, когато се вземе предвид коригираното спрямо инфлацията парично предлагане", казва Гриниг, добавяйки, че това ще направи "много трудно" поддържането на растежа.

Гриниг отбелязва също така, че тъй като много държави с развиващи се пазари са повишили лихвените проценти по-рано и по-агресивно от развитите икономики, доходността на облигациите в страни като Бразилия, Колумбия, Унгария и Полша изглежда привлекателна.

Японските акции достигат невиждан от три десетилетия връх, юанът поскъпваПазарите почти изключват риска от по-нататъшно повишение на лихвите през декември или през 2024


NWI MANAGEMENT LP

- Размер: 2,2 млрд. долара управлявани активи

- Основан през 1999 г.

- Ключова търговия: къси офшорни позиции на китайския юан

Тара Харихаран, управляващ директор на глобалните макроизследвания в NWI, посочва, че хедж фондът структурира валутните си залози така, че да ограничи ефекта от колебанията на долара, тъй като устойчивостта на американската икономика затруднява определянето на пика на местната валута.

Една от сделките, които тя препоръчва, е свързана с Китай. Харихаран коментира, че рисковете от обезценяване на юана са факт, тъй като изтичането на капитали от Китай се увеличава, мултинационалните компании репатрират повече печалби, а икономиката продължава да се забавя.

"До края на януари юанът може да бъде сезонно подкрепен от търсенето, свързано с китайската Нова година, но след това ще се понижи", казва тя.

Провалени обещания и мрачни перспективи след срещата МВФ – Световната банкаНа форума беше постигнато достатъчно съгласие, за да се издаде обичайното заключително комюнике в края на срещите


NWI не изключва и принудително отслабване на юана с цел подобряване на конкурентоспособността на китайския износ.

GARDE ASSET

- Размер: 300 млн. долара управлявани активи

- Основан през 2013 г.

- Ключова търговия: Дълги позиции на мексиканското песо

Главният изпълнителен директор на Garde Карлос Калабрези предпочита валутата на Мексико, защото лихвените проценти са на исторически високо ниво от 11,25% от март насам и платежният баланс на страната е в добро състояние. Той също така вярва, че страната ще получи огромни чуждестранни инвестиции от т.нар. ниършоринг (nearshoring) - форма на офшоринг, при която дадена организация наема служители от съседна държава за извършване на услуги, тъй като производственият капацитет се премества по-близо до американския пазар.

Обща валута на БРИКС? Някога – може би, но не сегаКъм днешна дата доларът е от едната страна на почти 90% от световните валутни трансакции


Тези тенденции вероятно ще доведат до укрепване на мексиканското песо, което е поскъпнало с около 13% спрямо долара през тази година.

CIBC ASSET MANAGEMENT

- Размер: 145 млрд. долара управлявани активи

- Основан преди повече от 50 години

- Ключова търговия: Дългосрочни позиции на бразилски реал

Майкъл Сейгър, ръководител на отдела за управление на активи и валути в CIBC Asset Management, смята, че бразилският реал вероятно ще укрепне в краткосрочен план предвид двуцифрения референтен лихвен процент, който в момента е 12,25% и привлича чуждестранен капитал.

Бразилският реал, който се търгува на равнище 4,8908 за долар , е поскъпнал с около 8% досега през тази година спрямо долара.

Инфлацията, която е около 5%, също е под контрол, тъй като Бразилската централна банка е една от първите, които започват да повишават лихвените проценти, казва Сейгър.