Един от най-доходоносните маршрути за търговия с петрол за Русия след налагането на западните санкции заради конфликта в Украйна е изправен пред сериозно предизвикателство заради недостатъците на плащанията във валута, различна от долара, като не се вижда краткосрочно решение.

В продължение на десетилетия щатският долар е валутата на международната търговия с петрол и усилията за намиране на алтернативи се осуетяват от трудностите при конвертирането, както и от политически пречки, пише Reuters и дава контекст:

„Проблемите се разпалиха, когато Индия - която се превърна в най-големия купувач на руски морски петрол, след като европейските клиенти се оттеглиха - настоя през юли да плаща в рупии и търговската дейност почти се разпадна“.

Източници, пожелали анонимност, заявяват, че руските доставчици на петрол - чието име също не може да бъде назовано заради деликатността на темата - не са могли да сключват сделки в индийски рупии заради неофициални указания от руската централна банка.

Цените на петрола държат Русия в комфортната икономическа зона Приходите на страната от енергоизточници са високи, а бюджетният ѝ дефицит намалява


Източник, близък до руската централна банка, коментира, че получаването на приходи в неконвертируема валута с малка стойност извън Индия е "безсмислено". Русия има ограничени възможности да харчи рупии, тъй като вносът ѝ от Индия е незначителен.

Според двама от източниците около средата на август поне две големи руски петролни компании са заплашили да пренасочат около десетина танкера, превозващи до един милион тона петрол, които са били насочени към Индия, към други дестинации.

Като временно решение на този проблем с индийските сделки товарите са заплащани с комбинация от китайски юан, хонконгски долар като преходна валута към юана и дирхам на ОАЕ, който е фиксиран към щатския долар, съобщава информационната агенция, позовавайки се на 10 търговски източници и официални лица.

Според тях обаче остава проблемът с намирането на жизнеспособна алтернатива на долара, както и че проблемите засягат купувачите в Африка, Китай и Турция, които са се превърнали в основни клиенти на руския петрол.

Най-големият проблем обаче засяга Индия, която купува над 60% от руския морски петрол, според данни на LSEG и изчисления на Reuters. Тя е най-големият купувач на руски суров петрол след Китай.

Как противопоставянето между Китай и Индия пречи на детронирането на долараДори икономистът, въвел абревиатурата БРИК, заяви, че идеята за обща валута в блока изглежда лудост


Проблемите вероятно ще се задълбочат, тъй като контролът върху търговията се засилва. През последните седмици Вашингтон наложи първите санкции на собствениците на танкери, превозващи руски петрол на цени над западния ценови таван.

Отказ от долара

Откакто Западът наложи санкции на Русия през февруари миналата година, Москва се отказа от трансакциите в долари и евро - доминиращите валути в света, и до голяма степен е блокирана от международната банкова система. Към днешна дата по-малко от 10% от руския добив от около 9 млн. барела петрол дневно се продава в долари и евро.

Руската централна банка не може да оперира в долари поради санкциите и макар че руските износители теоретично могат да използват валутата, избягването ѝ цели да затрудни САЩ и другите западни правителства да следят търговията им.

Алтернативите обаче водят до високи нива на риск и за двете страни по сделката.

Рупията е особен проблем

До какво може да доведе забраната за износа на горива от Русия? През последните месеци страната се опитва да се справи с недостига на дизелово гориво и бензин


За Русия е особено трудно да прави бизнес в рупии. Индия насърчава те да се харчат на нейна територия и е наложила наказателни обменни курсове за конвертиране на рупии в други валути, които понякога достигат до над 10% от конвертираната сума. Ситуацията би могла да се облекчи, ако Русия внася повече стоки от Индия, които биха могли да бъдат платени в рупии.

Вместо това обаче Индия внася повече от Русия, докато Русия е основен вносител на автомобили, оборудване и други стоки от Китай. Вносът на Индия от Русия достига 30,4 млрд. долара за периода април-септември, като търговският дефицит с Москва се увеличава до 28,4 млрд. долара в сравнение с около 17 млрд. долара за същия период на миналата година, сочат данните, публикувани на уебсайта на индийското министерство на търговията.

Иван Носов, ръководител на индийския клон на най-голямата руска държавна банка „Сбербанк“, коментира, че руските износители ще трябва да помогнат на Индия да увеличи износа си:

"Ако помогнете за увеличаване на индийския износ, веднага ще има голяма помощ от различни индийски асоциации. Създайте компания в Индия, направете малка локализация и ще получите повече възможности".

Предпочитаният юан

„Тъмни кораби“ превозват руски петрол за милиарди в нарушение на санкциитеТанкерите и корабите, прикриващи координатите си, са нараснали с 82% в сравнение с първата половина на 2021


Руски официални лица и ръководители на петролни компании настояват индийските купувачи да плащат в китайски юани, които за Русия са по-полезна валута. За Индия обаче използването на валутата на регионален съперник е много чувствителна тема, въпреки че индийските частни рафинерии се връщат към юана поради липсата на други възможности след сблъсъка по-рано тази година, твърдят източниците.

Индийските държавни рафинерии пък се насочват към дирхама на ОАЕ, но това се усложнява от допълнителните изисквания за клиринг, тъй като по-строгата позиция на Вашингтон кара другите правителства да бъдат предпазливи.

Според източници на информационната агенция от октомври насам няколко банки в ОАЕ са засилили контрола върху клиентите, ориентирани към Русия, за да гарантират спазването на ценовия таван. Поне две от тях са въвели декларации за спазване на ценовия таван за клиентите, участващи в търговията с руски суров петрол, петролни продукти и суровини.