Петролната и газовата индустрия трябва да се откажат от „илюзията“, че технологията за улавяне на въглероден диоксид е решение за изменението на климата и да инвестира повече в чиста енергия, заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика в четвъртък, цитиран от CNBC.

„Промишлеността трябва да се ангажира да помогне наистина на света да посрещне своите енергийни нужди и климатични цели – което означава да се отървем от илюзията, че неправдоподобно големи количества улавяне на въглерод са решението“, каза изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол в изявление преди Конференцията на ООН за изменението на климата в Дубай следващата седмица.

Технологията улавя въглеродния диоксид от промишлените операции, преди емисиите да навлязат в атмосферата, и ги съхранява под земята.

Петролните и газовите компании са изправени пред момент на истината относно тяхната роля в прехода към чиста енергия, пише Бирол в доклад на МАЕ, разглеждащ ролята на индустрията в прехода към икономика с нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

По отношение на глобалните инвестиции в чиста енергия от петролните и газовите компании идва едва 1%, според Бирол. Индустрията трябва да се изправи лице в лице с „неудобната истина“, че успешният преход към чиста енергия ще изисква намаляване на операциите с петрол и газ, а не тяхното разширяване, пише още шефът на МАЕ.

„Докато всички производители на нефт и газ трябва да намалят емисиите от собствените си операции, нашият призив за действие е много по-широк“, посочва Бирол.

Индустрията ще трябва да инвестира 50% от капиталовите разходи в проекти за чиста енергия до 2030 г., за да постигне целта за ограничаване на изменението на климата до 1,5 градуса по Целзий, според доклада на МАЕ. През 2022 г. едва около 2,5% от капиталовите разходи на индустрията са били за чиста енергия.

Търсенето на петрол, въглища и природен газ ще достигне върха си до 2030 г.Според доклад на МАЕ, в момента се извършва трансформация в начина на захранване на планетата

Един от основните капани в енергийния преход е прекомерната зависимост от улавянето на въглерод, според доклада. То е от съществено значение за постигане на нетни нулеви емисии в някои сектори, но не трябва да се използва като начин за запазване на статуквото, според МАЕ.

„Невъобразимите“ 32 милиарда тона въглерод ще трябва да бъдат уловени за използване или съхранение до 2050 г., за да се ограничи изменението на климата до 1,5 градуса по Целзий според настоящите прогнози за потреблението на нефт и газ, според МАЕ.

Необходимата технология ще изисква 26 000 тераватчаса електроенергия, за да работи през 2050 г., повече от общото глобално търсене през 2022 г., според МАЕ.

Това също ще изисква 3,5 трилиона долара годишни инвестиции от днес до средата на века, което се равнява на годишните приходи на цялата нефтена и газова индустрия през последните години, според доклада.

Как сделките на Exxon и Chevron променят трансатлантическия петролен пейзажСпекулациите, че американските гиганти може да придобият BP и Shell, се засилиха през последните две години

Американски петролни компании като Exxon Mobil и Chevron инвестират милиарди в технологии за улавяне на въглерод и водород, докато европейските Shell и BP са се фокусирали повече върху възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия, посочва CNBC.

Exxon и Chevron също така удвояват изкопаемите горива чрез мега сделки. Exxon придобива Pioneer Resources за близо 60 милиарда долара, а Chevron купува Hess за 53 милиарда долара.