Пакистанската рупия се възстановява от рекордно ниското си ниво и се превръща в най-добре представящата се валута в света, като според анализатори пред нея има още добри перспективи, съобщава CNBC.

По данни на LSEG в началото на септември валутата се срива до рекордно ниското ниво от 307 рупии за долар. Оттогава обаче тя е поскъпнала с над 8% и се търгува на ниво от 275 рупии за долар, отбелязвайки най-силния отскок сред всички световни валути, за да се превърне в най-добре представящата се валута през миналия месец.

Това до голяма степен се дължи на правителствената репресия срещу широко разпространената незаконна търговия с долари.

"Пакистанската рупия беше най-добре представящата се в световен мащаб валута през този месец, тъй като правителствената репресия срещу незаконната търговия с долари помогна за обръщането на нейната траектория", се казва в скорошен доклад на HDFC securities. "Това е забележително постижение, тъй като повечето валути поевтиняха спрямо долара поради спекулациите, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго време".

Ирак забранява тегленето на пари в брой и трансакциите в долариЦелта е да се ограничат финансовите престъпления и заобикалянето на американските санкции срещу Иран


Според местни медии Федералната следствена агенция на Пакистан е предприела обиски в цялата страна на обменни компании, участващи в незаконни трансакции с долари, които включват покупко-продажба по неофициални канали без документи.

"Пакистанската рупия стана най-добре представящата се валута в света през месец септември 2023 г.", заявява и Тахир Абас, ръководител на отдел "Изследвания" в брокерската компания за ценни книжа Arif Habib Limited. "Очаква се тя да продължи да укрепва, като се има предвид продължаването на репресиите и прилагането на държавната политика".

Абас смята, че правителството трябва да се съсредоточи върху насърчаването на износа и привличането на преки чуждестранни инвестиции, тъй като те биха увеличили търсенето на валутата на страната домакин и биха повишили нейния обменен курс.

Започва ли ралито?

Предвид затрудненото положение на пакистанската икономика, пише още CNBC, на преден план излиза въпросът каква част от това укрепване се дължи на фундаментални фактори?

"Въпросът е дали ралито на рупията е последен гърч на мъртва котка или е индикация, че фундаменталните ѝ показатели са благоприятни", посочва Стив Ханке, професор по приложна икономика в Johns Hopkins University, като отбелязва, че геополитическите и вътрешните фактори са натежали значително върху пакистанските пари.

Рублата достигна 100 за долар, Япония се бори със слабата йенаПоследното падане на рублата до трицифрено число накара централната банка спешно да увеличи лихвения процент


Закъсалата пакистанска икономика е засегната от огромни дългове и изчерпване на чуждестранните резерви. Според оценките на Световната банка реалният БВП на Пакистан за фискалната година, приключваща през 2023 г., ще се свие с 0,6%, което е обрат, както и рязък спад спрямо миналогодишното разширяване с 6,1%.

Освен това страната се бори с висока инфлация. По данни на Световната банка средната обща инфлация в Пакистан се е повишила до многогодишен връх от 29,2% на годишна база през финансовата 2023 г., в сравнение с 12,2% през предходната година. В доклада се посочва, че високата стойност се дължи до голяма степен на слабостта на пакистанската валута, намалените вътрешни субсидии за горива и електроенергия, както и на прекъсванията във веригата за доставки.

Инфлацията в Пакистан за септември скача до 31,4% на годишна база заради високите цени на енергията и горивата, сочат официални правителствени данни.

"Почти 43% от кошницата на пакистанската инфлация е пряко свързана с отношението на пакистанската рупия спрямо щатския долар", заявява Абас.

Инфлацията е тясно свързана със стойността на дадена валута, тъй като нарастващите разходи намаляват покупателната способност на населението, което я използва. Но при сегашното укрепване на рупията той очаква индексът на потребителските цени в южноазиатската страна "да се успокои малко, но с известно закъснение".

Скокът на петрола плаши инвеститорите и ги тласка към растящия доларАкциите са напът към най-дългата си негативна серия от две години, златото – към най-лошата седмица от февруари


Ханке подкрепя това мнение.

"Слабата валута на Пакистан отчасти допринесе за инфлацията и я подхрани. Но е ясно, че по-силната рупия ще потисне инфлационния натиск", казва той.

Мавританската рупия е втората най-добре представяща се валута в света, като през септември тя се е укрепила с 0,7% спрямо долара, а хонконгският долар заема трето място с 0,2% ръст за същия месец.