През септември британският паунд претърпя най-лошия си месец спрямо щатския долар от една година насам, а стратезите не са особено оптимистични за останалата част от годината, тъй като очакванията за растежа отново отслабват, акцентира CNBC.

Стерлингът се понижава с 3,75% спрямо долара през месеца, регистрирайки спад, който не е наблюдаван от края на миналото лято. Тогава британската валута беше разклатена първо от политическата и икономическата несигурност, а след това и от краткотрайния "минибюджет", обявен от бившия министър-председател Лиз Тръс, който тласна стерлинга към рекордно ниско ниво.

Паундът се понижава с 1,26% и спрямо еврото през миналия месец, отбелязвайки най-слабото си представяне от декември 2022 г. насам.

През последните две години валутните курсове бяха повлияни от очакванията за лихвените проценти, като по-високите лихви обикновено правят дадена валута по-привлекателна за чуждестранни инвестиции. Пазарните очаквания за върхови лихвени проценти в Обединеното кралство се повишиха до 6,5% през лятото, тъй като страната се бореше с лепкавата инфлация, която се задържаше на главозамайващи нива, докато потребителските цени започнаха да се охлаждат в други развити икономики, припомня още CNBC.

Лихвените проценти достигат възможния максимум, а инфлацията остава проблемДискусиите се насочват към това колко дълго лихвите ще се задържат на сегашното ниво


През септември Английската централна банка прекрати серията си от 14 последователни повишения на лихвените проценти, като запази основния си лихвен процент на ниво 5,25%, което икономистите и пазарните наблюдатели побързаха да предположат, че вероятно представлява връх.

Именно тази "преоценка на очакванията" за върховия лихвен процент и профила на краткосрочните лихвени проценти в Обединеното кралство тласнаха паунда надолу спрямо щатския долар, коментира Джейн Фоли, главен валутен стратег в Rabobank, и добавя:

„По същия начин съществува очакване, че Европейската централна банка е приключила с повишаването на лихвените проценти. Но макар че курсът на еврото спрямо паунда отстъпи от високите стойности на диапазона, който доминираше от края на пролетта, валутната двойка остава сравнително висока, отразявайки неотдавнашното натрупване на рецесионни рискове пред икономиката на Обединеното кралство".

"Сред централните банки от Г-10 Английската централна банка вероятно е в най-тежко положение", посочва на свой ред Джим Маккормик, макростратег в Citi. "Те трябва да балансират между все по-слабите перспективи за растеж и много лепкавата висока инфлация. Това е признаване на ниския растеж и високата инфлация и очаквам стерлингът да отслабне още повече оттук нататък."

Великобритания отбелязва най-рязкото забавяне на бизнеса от седем месецаЗаплатите и сметките за енергия са най-честите източници на увеличение на разходите за компаниите


Въпреки затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв прогнозите са, че през тази година икономиката на САЩ ще нарасне с между 1,5% и 1,9%. Дори когато най-голямата ѝ икономика Германия изпада в рецесия, ЕЦБ очаква растеж от 0,7% в еврозоната през тази година. За сравнение, прогнозирания от Английската централна банка ръст за Обединеното кралство е 0,5%, но Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предвижда още по-слаба експанзия - близо 0,3%.

Спад спрямо долара

Изследователската група Capital Economics прогнозира спад на паунда до 1,20 долара до края на годината. Това се дължи по-скоро на глобалната обстановка, отколкото на очакванията за по-ниски лихвени проценти спрямо САЩ или еврозоната.

"Когато лихвените проценти във Великобритания евентуално бъдат намалени в края на 2024 г., подозираме, че това ще стане с повече и по-бързо, отколкото инвеститорите очакват", казват икономистите Ашли Уеб и Джо Махер, прогнозирайки намаление на лихвите до 3% през 2025 г. в сравнение с настоящите очаквания за 4,5% до края на 2025 г.

Майкъл Кейхил, валутен стратег за Г-10 в Goldman Sachs, е също толкова оптимистично настроен към паунда и прогнозира търговия на нива от 1,20 долара.

"Или се добавят по-малко рестрикции с течение на времето, защото се допуска по-голям толеранс към инфлацията, или последните циклични данни са истински знак за по-голям цикличен спад, отколкото мислим. И двете са негативни за валутата", казва той.