Казват, че само две неща в живота са сигурни: смъртта и данъците.

Милиардерът биохакер Брайън Джонсън не е на това мнение - и не защото има радикални идеи за данъчната политика.

Технологичният предприемач стана известен с рутинната си програма за борба със стареенето, наречена Blueprint protocol, която струва 2 млн. долара годишно. Нейната цел е да върне биологичната му възраст от 46 на 18 години.

За Джонсън това означава да яде последното си ядене в 11 ч. сутринта, да спи винаги сам и да приема повече от 100 добавки на ден, наред с много други радикални решения.

Освен това той се подлага на огромен брой тестове и експерименти: преливане на кръвна плазма, микронидлинг, излагане на светодиоди на цялото тяло и сканиране с ядрено-магнитен резонанс.

Резултатът кара мнозина да мислят, че Джонсън не е съвсем... човек, пише Fortune.

Или поне не живее в параметрите на нормалния човешки живот.

Като опитна мишка: Браян Джонсън пробва нова „терапия за вечна младост“Милионерът планира пътуване до карибския остров Роатан, за да бъде инжектиран с медикамент, за който поне един учен досега е казвал, че има потенциала „да убие някого“

Джонсън се забавлява, като казва, че "обича" обратната връзка от "хейтърите", защото те поне се включват в разговора.

Но въпреки че през последните 12 месеца лицето му се появява в световните новинарски емисии, той настоява, че желанието му "да не умре" не се отнася само за него.

То е за хората, които обича. Заради тях, казва той, се опитва да направи смъртта просто една опция.

В интервю за Fortune Джонсън посочва, че собствената му смъртност е без значение.

Целта му е да докаже, че хората имат клауза за отказ от привидно неизбежното - ако просто са готови да се отклонят от нормата.

Брайън Джонсън за Мъск: „Той ще те уволни и ще те остави да умреш“Този коментар може да е поредната езикова препратка към факта, че според съобщенията Джонсън остарява с различен темп от останалите хора, подобно на вампирските герои в художествените произведения

Противопоставяне на смъртта

За мнозина идеята да останат застинали във времето, докато гледат как връстниците, приятелите и семейството им остаряват около тях - и умират - е немислима, пише Fortune.

Джонсън казва, че подготовката му за този изход е да се бори с него, като добавя:

"В момента работя върху това да запазя баща си жив. Очакваната продължителност на живота му е 68 г., като се включи в него времето, през което е бил затлъстял и е употребявал тежки наркотици. Сега той е на 71 години, вече е в напреднала възраст."

Бившият изпълнителен директор от Силициевата долина не само влага парите си и финансира лечението на баща си, но и предлага собствената си кръвна плазма като трансфер.

Процедурата е "изненадващо" ефективна, според Джонсън, който през ноември публикува в X, че неговата "супер кръв" е намалила възрастта на баща му с 25 години.

"Всеки ден, който той преживява, е невероятно ценен", споделя Джонсън, като добавя, че баща му е подложен и на генна терапия, а през следващите седмици ще получи терапия със стволови клетки.

„Вечна младост“: Най-популярните методи в битката с остаряванетоОт екстремно ниски температури през терапия с червена светлина до пептиди - модерните практики и продукти в стремежа към неувяхваща младост

"Мисля, че животът си заслужава да се бориш за него. Независимо от положението на човека, дори в случая с баща ми, който вече е закъснял, си струва да се борим за него."

Той сравнява скептицизма към неговите възгледи с недоверието, което предишните поколения биха имали към съвременната медицина:

"Представете си, че разговаряме с Хомо еректус преди милион години и ги питаме: Каква според вас ще бъде способността на бъдещото човечество да възстановява счупени кости или инфекции? Всички неща, които биха им причинили смърт още в тийнейджърските им години.

Представете си, че им кажем: "Просто ще вземете това малко бяло нещо, ще го сложите в устата си и то ще премахне инфекцията. Или когато някой си счупи кост: Всъщност ще я поправим и ще си продължите точно както преди."

Джонсън вярва, че през следващите няколко десетилетия човечеството ще направи еволюционен напредък - и не е сам в тази си оценка.

AI е широко рекламиран заради ползите, които ще има в областта на здравето, а Световната здравна организация често обръща внимание на здравословното стареене.

Авторът и експерт по клетъчно здраве Грег Макферсън заяви пред Fortune миналата година:

"Трябва да лекуваме и обучаваме всички, за да направим дълголетието достъпно. Едно по-здраво население не изтощава здравната система - има огромни икономически ползи."

Дали човешкото дълголетие изобщо има граница?Да имаш торта за рожден ден със 100 свещи е хубаво, но в днешно време не е нищо особено

Джонсън е и в уникалното положение да бъде първият по рода си, самопровъзгласил се за "най-изследвания човек в историята".

Въпреки че да бъдеш "лабораторен плъх" (както Blueprint шеговито нарича своя основател), може да е вълнуващо, то може и да стане самотно преживяване.

Джонсън вече е говорил за това колко много иска да има партньор, но оценява, че начинът му на живот го прави "невъзможен" за общуване.

Въпреки това милиардерът е категоричен, че сега е много по-щастлив, отколкото когато е бил просто Брайън от Силициевата долина и се е хранил основно с браунита.

Предприемачът, който плаща милиони, за да остане вечно младВ момента Брайън Джонсън е на 46 г. Не му личат, както бихме казали у нас

Манталитет на дълголетието

За Джонсън протоколът има редица предимства: Той вече не е "подвластен на емоциите си" и не се намира в ситуация да нахлува в хладилника без самоконтрол.

"Всъщност това е наистина освобождаващо", отбелязва той.

Разбира се, за Джонсън всичко това е добре. Но какво да кажем за милиардите други хора на планетата, които не разполагат с богатство, за да се опитат да спасят любимия си човек или себе си от остаряване?

Джонсън обяснява, че същността на мотивацията му не е само за него или дори за семейството му:

"Претърсихме цялата научна литература и вложихме всичко в мен, споделихме всичките ми данни и след това направихме цялото нещо безплатно."

Биохакерът споделя безплатно в интернет своите рецепти, тренировъчни планове и огромни количества данни, които следят напредъка му.

Наистина ли искаме да живеем вечно?Ако може да ви бъде гарантирано по-здравословно съществуване, 20 или 30 допълнителни години звучат привлекателно, нали?

Неотдавна някои аспекти на протокола бяха комерсиализирани: бутилки със зехтин, хранителни добавки и някои ключови съставки за балансирания му начин на живот.

Но критиците биха могли да кажат, че има групи от хора, които вече често доживяват до повече от 100 години - без да се налага да плащат висока цена.

Така наречените "сини зони" са идентифицирани заради необичайното си дълголетие, като феноменът е установен за първи път от Дан Бютнер, изследовател и сътрудник на National Geographic.

Тези региони включват Сардиния в Италия, островите Окинава в Япония, полуостров Никоя в Коста Рика, Икария в Гърция и Лома Линда в Калифорния.

Джонсън е категоричен, че работата му не е състезание, а по-скоро част от по-широка промяна в манталитета към дълголетието.

"Няма значение каква е продължителността на живота ми, няма значение дали ще умра, или не", казва той.

"Въпросът е, че ние тематично, обективно, функционално проектираме пътя си към "не умирай" като нов човешки вид".