Въпреки че имиграцията продължава да бъде спорен въпрос в САЩ, някои от най-великите филми, музикални и литературни произведения, научни открития и дипломатически постижения на страната са дело на хора, родени в други държави, които по-късно са получили американско гражданство.

Знаменитостите в новата класация на CEOworld са преминали трудния път към гражданството и зелените карти в Америка, борейки се с всяко предизвикателство.

Сред тези забележителни личности са актьори, които са се отправили към Холивуд за доказване на таланта си пред камера, музиканти, мечтаейки да направят перфектния звукозапис и предприемачи, копнеещи за по-широк размах за идеите си.

Те са пропътували хиляди километри, пресичали са граници, прекосявали са океани и са оставили незаличима следа в Америка, олицетворявайки разнообразието, което обогатява нацията.

Никола Тесла (10 юли 1856 г. - 7 януари 1943 г.)

Страна на произход: Австрийска империя (днешна Хърватия)

Никола Тесла, известен с приноса си към променливотоковото електричество, емигрира в Съединените щати през 1884 г.

През 1891 г. той става натурализиран гражданин и създава лаборатории и компании в Ню Йорк.

Изобретенията му, включително индукционният двигател за променлив ток, оказват огромно влияние върху електротехниката.

Навиците на великите: Да спиш като Моцарт и да си почиваш като АйнщайнУсвояването на полезни навици ще ви помогне да постигнете целите си и да станете високопродуктивни

Алберт Айнщайн (14 март 1879 г. - 18 април 1955 г.)

Страна на произход: Германия

Роденият в Германия теоретичен физик остава в историята с Теорията за относителността.

По време на посещението си в САЩ през 1933 г., когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия, евреинът Айнщайн се противопоставя на идеалите на режима.

Избира да остане в САЩ и през 1940 г. става техен гражданин.

Защо Бетовен е оглушал – учени търсят отговора в кичури от косата муЕкип от изследователи анализира пет кичура на композитора, за да секвенира генома му

Кари Грант (18 януари 1904 г. - 29 ноември 1986 г.)

Страна на произход: Великобритания

Кари Грант представлява квинтесенцията на актьорите от Златната ера на Холивуд.

Роден е в Бристол, Англия. След успешни представления в Ню Йорк, на 16-годишна възраст решава да остане в страната и в крайна сметка си проправя път към Холивуд в началото на 30-те години на миналия век.

Грант става гражданин на САЩ през 1942 г., а през 1999 г. Американският филмов институт го нарежда на второ място сред най-големите актьори на холивудското кино от Златния век.

Парите говорят, а тихият лукс шепти: Културните трендове на годинатаОсвободени от страха, локдауните и принудителните ограничения, хората започнаха да харчат спестяванията си за преживявания, което се оказа добра новина за изкуството, модата и културата

Айн Ранд (2 февруари 1905 г. - 6 март 1982 г.)

Страна на произход: Русия

Айн Ранд, чието истинско име е Алиса Зиновиевна Розенбаум, напуска Русия и се установява в САЩ.

Тя е автор на бестселъри като "Изворът" (1943 г.) и "Атлас изправи рамене" (1957 г.).

Пътят на Ранд към американското гражданство започва, когато през 1925 г. тя получава виза, за да посети роднини в Чикаго.

След като заживява със семейството си и се омъжва за актьора Франк О‘Конър през 1929 г., през 1931 г. тя става постоянно пребиваваща и гражданка на САЩ.

Мадлин Олбрайт (15 май 1937 г. - 23 март 2022 г.)

Страна на произход: Чехословакия

Мадлин Олбрайт емигрира от Чехословакия в Денвър на 11-годишна възраст, а през 1957 г. получава американско гражданство.

Тя влиза в историята като първата жена държавен секретар на САЩ, заемайки поста от 1997 до 2001 г.

Американският топ дипломат Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възрастТой печели Нобелова награда за мир и е една от знаковите личности в дипломацията на миналия век

Антъни Хопкинс (31 декември 1937 г. - )

Държава на произход: Великобритания

Антъни Хопкинс, международно съкровище с многобройни отличия, започва актьорския си път в Уелс.

Посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II през 1993 г., той се премества в САЩ в края на 70-те години, за да търси холивудска слава, а през 2000 г. става натурализиран американски гражданин.

Забележителната кариера на Хопкинс включва две награди "Оскар" и емблематични роли в киното и телевизията.

Сър Антъни Хопкинс: Ролята ми в

Хелън Мирън (26 юли 1945 г. - )

Страна на произход: Великобритания

С многобройни награди за кино, включително "Оскар", Хелън Мирън блести от сцената и екрана в своята легендарна кариера.

През 2017 г. тя стана гражданин на САЩ и упражни правото си на глас на изборите в САЩ през 2020 г.

Арнолд Шварценегер (30 юли 1947 г. - )

Страна на произход: Австрия

Многостранен талант, Арнолд Шварценегер е културист, актьор, филмов продуцент, бизнесмен и политик.

Терминаторът по-честен отвсякога: Остарявам и изглеждам гадно в огледалотоТой призна, че подхожда с известна доза хумор по отношение на остаряването

Сбъдва мечтата си да се премести в Съединените щати на 21-годишна възраст. Получава американско гражданство през 1983 г. и преминава от бодибилдинг към холивудска слава с хитове като "Конан Варварина" и "Терминатор".

От 2003 г. до 2011 г. той е и 38-ият губернатор на Калифорния.

Пиърс Броснан (16 май 1953 г. - )

Страна на произход: Ирландия

Пиърс Броснан, известен с ролята на Джеймс Бонд, започва кариерата си на лондонска сцена.

След като се премества в Южна Калифорния през 1982 г., той придобива известност в САЩ със сериала на NBC "Ремингтън Стийл".

През 2004 г. става гражданин на САЩ, което допринася за разнообразните му роли на голям екран.

ЧРД, Джеймс Бонд! Агент 007 става на 61С Шон Конъри в главната роля,

Джон Лайдън (31 януари 1956 г. - )

Страна на произход Великобритания:

Роден в Лондон, Джон Лайдън, по-късно известен като Джони Ротън, се бори със спинален менингит в детските си година.

Очаква го обаче зашеметяваща кариера на вокалист в групата Sex Pistols. Автор е на пънк класики като „Anarchy in the U.K.“. След като Sex Pistols се разпадат през 1978 г., той основава Public Image Ltd (PiL).

През 2013 г. става гражданин на САЩ, като посочва възхищението си от закона на президента Барак Обама – Obamacare като важен фактор за решението си.

Джим Кери (17 януари 1962 г. - )

Страна на произход: Канада

Преди да се изяви в Холивуд, Джим Кери печели значителна популярност в Торонто като импресионист и стендъп комик.

Представя ли се Джим Кери за Джо Байдън? Според циркулираща напоследък конспиративна теория, Джим Кери не се изявява в ролята на президента Джо Байдън единствено в комедийното телевизионно телевизионно предаване Saturday Night Live

Статутът му на суперзвезда се покачва в средата на 90-те години с хитови комедии като "Маската" и "От глупав по-глупав". Кери, известен с това, че предизвиква както смях, така и сълзи в изпълненията си, се впуска в драматични роли във филми като "Шоуто на Труман", "Човек на Луната" и др.

През 2004 г. получава американско гражданство.

Салма Хайек (2 септември 1966 г. - )

Страна на произход: Мексико

Салма Хайек започва кариерата си в теленовели, след което влиза в отбора на Холивуд с роли в "Десперадо" и "От здрач до зори".

Тя е първата мексиканска актриса, номинирана за "Оскар".

Получава американско гражданство и печели световно признание за работата си в областта на актьорското майсторство, продуцирането и режисурата.

Netflix анонсира Сезон 6 на Black Mirror. Салма Хайек е в игратаСтрийминг платформата пусна първия трейлър на хитовия сериал

Никол Кидман (20 юни 1967 г. - )

Страна на произход: Австралия

Никол Кидман има двойно гражданство от самото си раждане, родена е в Хонолулу, докато австралийските ѝ родители са били временно в САЩ със студентски визи.

С награда "Оскар", награда на Британската академия за филмово изкуство, две награди "Еми" и шест "Златни глобуса" Кидман се е утвърдила като знаменитост от А-листата в Холивуд.

Памела Андерсън (1 юли 1967 г. - )

Страна на произход: Канада

Памела Андерсън нашумява през 1989 г., когато се появява с тениска на бира Labatt's по време на мач от канадската футболна лига BC Lions.

Аборт, развод, наркотици: Скандалните мемоари на звездите тази есенНа пазара вече са мемоарите на Елиът Пейдж, Памела Андерсън, принц Хари, Парис Хилтън

По-късно става говорител на пивоварната компания, а след това се мести в Лос Анджелис, за да разшири кариерата си на модел.

През 2004 г. става натурализиран гражданин на САЩ.

Чарлийз Терон (7 август 1975 г. - )

Страна на произход: Южна Африка

Чарлийз Терон, родена в Бенони, Южна Африка, придобива международна известност през 90-те години на миналия век с роли в забележителни филми.

Превъплъщението ѝ в ролята на Айлин Уорнос в "Чудовище" ѝ носи награда "Оскар" за женска роля.

Започнала кариерата си като модел в Европа, тя получава американско гражданство през 2007 г.