Колкото и известно да е едно дете, то все пак си остава дете. Независимо дали се радва на огромна популярност онлайн и дали печели милиони от това, то не може да взема решения за парите си.

Този принцип е установен навсякъде по света. Макар и различни, правните системи приемат, че невръстната възраст не позволява да се вземат адекватни решения и за пари, и за редица други неща.

В този смисъл децата-звезди, дали в Холивуд, дали в социалните мрежи, винаги имат нужда от някой, който да действа от тяхно име – родител, настойник и т.н.

Това може да бъде и за добро, но не са малко случаите, в които главният виновник за приходите, детето, в крайна сметка остава без пари.

Темата е изключително актуална с оглед нарастващия брой деца, които стават популярни в социалните мрежи. Както е известно, много от тях рекламират различни продукти (например играчки) и се превръщат в златни мини за родители и семейство. Зад цялата фасада от усмивки, забавления и големи хонорари обаче се крие и тъмната част на техния живот.

Малките големи милионери: Децата, които владеят YouTubeВлад, Ники, Диана и Настя купонясват на яхти, возят се във ферарита и пътуват по света

Крис Маккарти е активист за повишаване на защитата на тези деца, пише CNN. В последните години той е правил няколко опита, част от които успешни, за прокарване на подобен тип законодателство поне на щатско ниво в САЩ.

Какво значи това?

В началото на миналия век Калифорния е разтърсена от скандала, предизвикан от делото „Кугън“.

Джеки Кугън е дете-актьор, добило световна известност с участието си във филма „Хлапето“, в който си партнира с великия Чарли Чаплин. Кугън обаче става известен и с делото, което завежда срещу родителите си, обвинявайки ги, че са пропилели огромния хонорар за ролята му. След този казус в Калифорния приемат нов закон, според който родителите са задължени да заделят поне 15% от парите, спечелени от детето, докато то навърши пълнолетие и може да разполага с тях.

Този закон обаче е фокусиран спеациално върху защитата на децата актьори. Но в днешно време ситуацията се променя.

Те побъркват децата ни: Американски окръг съди колективно социалните медииСоциалните мрежи влошават симптомите на тревожност и депресия при младите хора, се казва в иска

Все повече деца се превръщат в онлайн звезди още преди да са проговорили благодарение на предприемчивите си родители. Именно липсата на защита на техните интереси кара Маккарти да се захване с темата. В последно време той отчита успех след като подкрепен от него проект бе приет и от законодателите в щата Вашингтон. По силата на тези разпоредби родителите са задължени да заделят определен процент от парите. Освен това детето има право да поиска премахване на видеосъдържание от платформи, когато навърши пълнолетие.

Франция ще пази децата от родители, споделящи твърде много снимки онлайн„Посланието към родителите е, че тяхната работа е да защитават поверителността на децата си“, казва вносителят на законопроекта

Проблемът с този тип детски труд всъщност е много по-сериозен, отколкото изглежда. Да, малките звезди демонстират щастие във видеата си, вероятно получават добра грижа от семействата си, пътуват по света, имат множество играчки. И все пак никой не може да им помогне, ако мама и татко са решили да профукат спечеленото.

Въпросът с използването на деца за този тип съдържание е и до голяма степен етичен. През миналата година Маккарти започва кампанията „Quit Clicking Kids”.

Целта ѝ е ограничаване на експлоатирането на детски образи, но се поставя и друг важен въпрос – трябва ли малолетни и непълнолетни, които не са достатъчно развити, за да преценят в какво да участват, да нямат право на личен живот.

Маккарти твърди, че в днешно време има остра нужда от приемане на ново законодателство, подобно на нормите, приети след делото „Кугън“. Само че с фокус върху защитата на деца, изявяващи се в социалните мрежи.

Детето от Facebook: Не сте го виждали, но го познавате все едно е ваше Sharentning вместо parenting

„Първо, децата-актьори не показват личния си живот, а играят роля. И въпреки че тази професия е много трудна и натоварваща, личният им живот не е на показ. Когато обаче става дума за канал в социална мрежа, там се споделят интимни моменти от живота на семейството. Това стига до неограничен брой хора и се печелят пари“, казва Маккарти.

Постоянното излагане на показ в социалните мрежи може да има сериозни последствия за деца, твърди проучване за менталното здраве в САЩ отпреди няколко месеца. Освен показването на насилие и сексуални образи, децата губят все повече време онлайн, което означава по-малко време със семействата и по-малко сън.

От друга страна често пъти родителите имат навика да споделят множество снимки и когато децата им не са известни. Причините за това са различни – може да е заради живеещи далече членове на семейството или просто по собствено желание. Така или иначе обаче тези образи достигат до непознати, което отново повдига въпроса за сигурността онлайн.

„Порно за отмъщение“. Как се бори законът със споделянето на интимни кадриБританската организация Revengepornhelpline съветва жертвите никога да не се паникьосват, а още по-малко да се опитват да избягат от проблема

Има и друг сериозен проблем. Често пъти демонстрираното онлайн сериозно се различава от реалната ситуация. Много добър пример в това отношение е случаят с Машел Хобсън, майка на седем деца, която стоеше зад успешен YouTube канал. През 2019 г. обаче тя бе арестувана и обвинена в тормоз, малтретиране и неполагане на грижи за децата си. Полицията твърди, че те са били бити и наказвани, ако забравят репликите си пред камера. Преди каналът ѝ да бъде закрит тя печели огромни суми.

Този и други случаи показват нуждата от защита на децата онлайн, макар и специфичната ситуация, в която те самите биват превръщани в машини за пари.

Наскоро щатът Илинойс стана един от първите, които приеха законодателство в тази посока.

Според много хора обаче това не е достатъчно. Някои дори смятат, че и бебешките снимки онлайн могат да се окажат проблем за днешните деца в един момент. При всяко кандидатстване за работа в бъдеще, основното проучване ще бъде онлайн. И тогава някогашните деца може да се срамуват от снимките, публикувани от родителите им.