Джо Монтана е известен най-вече със спечелването на четири Супербоул купи през 80-те години на миналия век като куотърбек на San Francisco 49ers, но сега той затвърждава новия си имидж като инвеститор от най-високо ниво.

Монтана е начело на списъка на инвеститорите-знаменитоси, публикуван наскоро от CB Insights, с цели 569 сделки от 2020 г. насам, като за този период е успял да подкрепи и 10 компании еднорози. Той е основател и управляващ партньор в Liquid 2 Ventures, фонд за рисков капитал.

Актьорът Аштън Кътчър е на второ място със 118 сделки и пет подкрепени еднорози, следван от електронното дуо The Chainsmokers със 101 финансови сделки.

Списъкът на CB Insights класира 20 известни инвеститори, като използва собствен модел, наречен "Мозаечен резултат", който включва общата активност при сключването на сделки, броя на еднорозите в портфейла на инвеститора, сливания, придобивания и др.

Ето челната десетка от предприемчивите инвеститори:

1. Джо Монтана

2. Аштън Кътчър

3. The Chainsmokers

4. Jay-Z

5. Кевин Дюрант

6. Минди Калинг

7. Робърт Дауни Джуниър

8. Уил Смит

9. Опра Уинфри

10. Джош Ричардс

Това далеч не са единствените знаменитости, участващи в рисковия капитал през последните години. Сред другите са Серена Уилямс, която основава Serena Ventures, Снуп Дог с Casa Verde Capital и Стеф Къри с SC30 и Penny Jar Capital. Уилямс и Снуп Дог също са в списъка на CB Insights, като заемат съответно 17 и 11 място.

Забележително в класацията е и колко професионални спортисти фигурират в нея - шестима от първите 20 все още са или са били професионални атлети, посочва Fast Company. Четирима от тях са настоящи или бивши баскетболисти. NBA изглежда е огнище на интерес от страна на рискови инвестиции, а самата лига дори стартира свое собствено инвестиционно звено, наречено NBA Equity, през 2022 г. NFL последва примера с основаване на клон за рискови инвестиции, наречен 32 Equity.

Въпреки това интересът към сделките изглежда към този момент е съсредоточен предимно сред баскетболистите, тъй като Монтана е единственият играч от NFL, който попада в индекса на CB Insights тази година.

Някои известни компании, които тези знаменитости са подкрепили, включват марката за алтернативно мляко Oatly (Уинфри и Джей-Зи), предприятието за месо на растителна основа Impossible Foods (Минди Калинг) и стартъпа за хранителни стоки Misfits Market (Кътчър).

Футбол

Известни личности от различни сфери все по-често придобиват дялове в клубове по целия свят.

Сред тях са Райън Рейнолдс, Роб Макълхени и Натали Портман, чиято звездна мощ и влияние са вложени в клубове като FC Wrexham и FC Angel City, посочва Euronews.

Спортният кореспондент от САЩ Саймън Евънс казва пред FOOTBALL NOW, че значението на звезди като Том Брейди и Джей Джей Уат, които инвестират във футбола, повишава популярността на спорта и отваря врати към нови пазари.

Мотивите за инвестициите на известни личности във футбола могат да бъдат различни. Някои от тях изглежда са водени от истинска любов към спорта и желание да допринесат положително за общностите. Други пък гледат на футболните клубове като на доходоносни активи за финансов растеж.

Влиянието на известните инвеститори върху женския футбол обаче надхвърля финансовата подкрепа. Тяхното участие променя разказа, насърчавайки растежа и ангажираността на спортните клубове, в които инвестират. FC Angel City, подкрепян от Портман, е отличен пример за отбор, ръководен от управителен съвет, в който преобладават жени и който развива култура на равенство между половете, пише Euronews.