Новият съсобственик на Манчестър Юнайтед Джим Ратклиф заяви днес, че възвръщаемостта няма нищо общо с решението му да инвестира в английския футболен гигант.

Успехът на терена ще бъде единственият му фокус, каза Ратклиф, цитиран от CNBC.

Коментарите главния изпълнителен директор на INEOS идват малко след като най-накрая приключи сделката за купуване на миноритарен дял в Манчестър Юнайтед.

Ратклиф финализира сделката за придобиване на 27,7% дял в клуба във вторник. Семейство Глейзър, което притежава Манчестър Юнайтед от 2005 г., запазва мажоритарен дял според условията на споразумението.

Сделката обаче позволява на INEOS Group да поеме контрола върху футболните операции в клуба, след като миноритарната инвестиция беше обявена на Бъдни вечер.

Попитан от CNBC за потенциала за възвръщаемост на инвестицията от неговото разширяващо се спортно портфолио, Ратклиф казва, че той и другите мениджъри в INEOS са достигнали възраст в живота, в която са направили “малко пари” и биха искали да им се насладят, добавяйки, че спортът е общ интерес и че не се ръководи от възвръщаемостта при инвестирането в него.

„Името INEOS не беше особено известно, но чрез спорта хората очевидно започват да го опознават“, казва още Ратклиф и продължава: “Просто бих искал да видя Манчестър Юнайтед обратно там, където трябва да бъде; имаме само един фокус – доброто представяне на терена.“

„Повратна точка“

71-годишният футболист, който е роден в Манчестър, казва, че цял живот е поддръжник на клуба, описвайки новата си роля на съсобственик като „голяма чест“.

Акциите на Манчестър Юнайтед, листнати на Нюйоркската фондова борса, са паднали с близо 25% от началото на годината.

Манчестър Юнайтед е признат за един от най-популярните и успешни спортни отбори в света, но легендарният клуб преминава през трудни времена през последните години.

Клубът, който държи рекорда за най-много титли във Висшата лига (13), не е печелил националната титла от най-високия клас след напускането на мениджъра Алекс Фъргюсън през 2013 г.

Тръстът на привържениците на Манчестър Юнайтед (MUST) в сряда приветства новината, че Ратклиф успешно е завършил първоначалната си инвестиция в Манчестър Юнайтед.

„След трудностите през последното десетилетие, феновете на Юнайтед са реалисти за пътуването обратно към върха и знаем, че това няма да стане за една нощ“, се казва в изявление на MUST.

„Сър Джим обаче обяви мисията си да върне Юнайтед обратно на върха на английския и европейския футбол и ние силно се надяваме, че можем да погледнем към днешния ден като повратна точка в това пътуване“, добавиха те.