Британският милиардер Джим Ратклиф води преговори за придобиване на миноритарен дял от Манчестър Юнайтед в сделка, която би оценила един от водещите футболни клубове в света на повече от 3,3 млрд. долара, пише WSJ, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Предложените условия предвиждат Ратклиф да придобие 25% или повече от акциите без право на глас, които са регистрирани на Нюйоркската фондова борса, и еквивалентното количество акции с право на глас, притежавани от семейство Глейзър. Цената на акция не е ясна все още, но тя ще бъде със значителна премия спрямо 20 долара, на която акциите затварят в петък, посочват източниците на изданието, като добавят, че Ратклиф също така ще наблюдава операциите на отбора и набирането на таланти, докато Глейзър ще продължат да отговарят за търговската страна на бизнеса.

Очаква се, ако бъде финализирана, сделката да бъде обявена по-късно този месец.

Семейство Глейзър покани потенциалните купувачи да наддават за целия отбор или за част от него преди почти една година. Този ход дойде на фона на бурното им управление в продължение на близо 20 години, в което отчаяните фенове се обърнаха срещу тях и редовно организираха протести с призиви за напускането им.

Мултиклуб модел: Как американските компании инвестират в европейски футболМоделът включва инвестиции в няколко по-малки клуба с по-ниски оценки, вместо в един голям
Ратклиф обаче се оказва единственият кандидат, след като шейх Джасим бин Хамад ал Тани, председател на Qatar Islamic Bank и син на бившия министър-председател на страната, наскоро се отказва от сделката.

Ходът на братята Глейзър за продажба на клуба идва в момент, когато подобни спортни брандове се радват на рекордни оценки. Такива компании се продават рядко и купувачите залагат на тяхната известност, а в случаи като Манчестър Юнайтед - на глобалната им привлекателност като бранд, за да генерират печалби.

Сегашният рекорд е поставен през април, когато инвестиционна група, ръководена от титана в областта на частния капитал Джош Харис, сключва сделка за 6 млрд. долара за придобиването на отбора по американски футбол Washington Commanders от Националната футболна лига. Сред другите високопрофилни сделки е сумата от 5,2 млрд. долара, платена от американска инвеститорска група, ръководена от Тод Бьоли, през май 2022 г., за придобиванет на футболния клуб Челси от руския олигарх Роман Абрамович. През същата година наследникът на Walmart Роб Уолтън се съгласява да плати 4,65 млрд. долара за друг отбор по американски футбол - Denver Broncos.

Ратклиф е председател и основател на нефтохимическата компания Ineos и най-богатият човек във Великобритания. Той е известен фен на Манчестър Юнайтед и има богат опит в притежаването на професионални спортни клубове. Това включва футболния отбор Ница във френската Лига 1, Лозана-Спорт в Швейцария и колоездачния отбор Ineos Grenadiers.

Миналата година Ратклиф направи неуспешен опит да придобие и Челси.

Кой ще облича Манчестър Юнайтед през следващите десет години?Английският гранд подписа нов договор за 1,1 млрд. долара с доставчика на екипировка Adidas
Манчестър Юнайтед, който е спечелил рекордните 20 титли в английското първенство и твърди, че има един милиард фенове и последователи по целия свят, се счита за една от най-известните спортни марки. Предизвикателството пред Ратклиф е да промени съдбата на отбора на футболния терен, както и да се ангажира с нови инвестиции в области като стадиона на отбора на "Олд Трафорд", за да се възползва напълно от тази популярност.

Според консултантската компания Brand Finance марката на отбора се оценява на 1,4 млрд. долара. За сравнение, градският съперник Манчестър Сити заема първото място със стойност на марката от почти 1,6 млрд. долара.

Семейство Глейзър придобива контрола над Манчестър Юнайтед през 2005 г. Изкупуването с ливъридж оценява отбора на близо 972 млн. долара, и го натоварва с дългове. Почти веднага много фенове се обръщат срещу новите собственици, вярвайки, че дългът на семейство Глейзър ще навреди дългосрочно на клуба.

Въпреки това Манчестър Юнайтед продължава да процъфтява на терена за известно време, което обаче рязко се променя след напускането на легендарния мениджър Алекс Фъргюсън през 2013 г., последния сезон, в който отборът спечели Висшата лига.

Какво се случва с акционерите на клуба

“Акционерите на Манчестър Юнайтед се държат като отчаяни футболни фенове, след като VAR е отменил гол на отбора. Въпреки това те все още могат да спечелят мача”, акцентира WSJ и добавя:

“Публично търгуваните акции от клас А на британския футболен клуб са загубили около 10% от стойността си от уикенда насам, когато бе широко разпространена информацията, че британският милиардер Джим Ратклиф води преговори за закупуване на 25% дял чрез своята нефтохимическа компания Ineos, а другият участник в търга, шейх Джасим бин Хамад ал Тани, се отказа”.

Роман Абрамович официално се раздели с ЧелсиСтойността на сделката, която се движеше от три месеца насам, е 5.38 милиарда евро, което прави Челси най-скъпо продадения спортен клуб
Инвеститорите с право са огорчени. Катарската оферта е за пълно изкупуване, което оценява клуба на над 6 млрд. долара, в сравнение с текущата пазарна стойност от 3,3 млрд. долара. И тази премия е разбираема, като се има предвид, че Тод Бьоли купува Челси за 5,2 млрд. долара миналата година.

Тъй като Манчестър Юнайтед е регистриран на Нюйоркската фондова борса, Ратклиф технически ще може да закупи акции директно от базираното в САЩ семейство Глейзър, което държи ценните книжа от клас В, представляващи 68% от общия брой и 95% от гласовете. При този сценарий притежателите на акции клас А няма да получат нито цент и могат да заведат дело. По тази причина кандидат-собственикът на легендарния английски клуб планира да закупи и поне няколко А-акции.

Акционерите на Манчестър Юнайтед, особено хедж фондовете, не би трябвало да искат да задържат акциите си. Футболът обикновено не е особено доходоносен бизнес, тъй като европейските клубове често имат ниски маржове на печалба и се представят зле на фондовия пазар. Още повече, че Ратклиф, който ще получи контрол над спортната част на клуба, иска да възстанови предишната му слава, което може да стане за сметка на финансовата възвръщаемост.

Но ако се отдръпнат от непосредственото разочарование от пропуснатата възможност, акционерите могат да видят, че позициите им в тази игра все още са силни, категорични са от WSJ:

“Влизането на Ратклиф в клуба може да е само началото. Дали защото някой от семейство Глейзър не е склонен да продава, или защото закупуването на целия клуб наведнъж е прекалено скъпо, той намеква, че мажоритарният дял тепърва може да бъде крайната цел на играта”.

Топ 20 на футболните отбори губят 2 млрд. евро, Барселона начело по приходиСамо два от тимовете отчитат ръст в приходите си спрямо година по-рано
Едновременно с това Ричард Евънс, съуправляващ партньор в базираната в Далас инвестиционна компания Mara River Capital, посочва, че механиката на настоящата сделка може да е по-благоприятна, отколкото много инвеститори осъзнават. Наскоро той увеличава дела си в клуба.

Твърди се, че Ратклиф ще плати 1,7 млрд. долара за своя дял от 25%, което дава обща оценка малко над тази на катарските инвеститори. Според някои доклади той може да раздели тази сума поравно между акции А и B, което би означавало да закупи 39% от първите по почти 42 долара всяка. Ако останалите акции се търгуват на нивото отпреди семейство Глейзър да обявят клуба за продажба, някой, който закупи пакет акции А на сегашната цена от 18 долара, теоретично би могъл да ги продаде впоследствие средно за малко повече от 24 долара за акция, изчислява изданието.

Разбира се, подробностите не са потвърдени, така че тази математика може да не се окаже напълно вярна.

Друга причина за оптимизъм е, че Ineos има опит в инвестирането в спорта. Закупуването на френския футболен клуб Ница през 2019 г. досега не е донесло особени отличия, но е показало разумно финансово управление.