Лондонският джентълменски клуб Garrick, в който членуват известни личности, сред които висши политици, съдии и дори кралят, гласува да допусне жени в елитните си редици за първи път.

Членовете на клуба, сред които писателят и актьорът Стивън Фрай, се събраха вчера в Garrick, разположен в лондонския театрален район, за да обсъдят и гласуват въпроса за равенството между половете, съобщава Еuronews.

Влиятелните личности, много от които носят бледорозови и зелени клубни вратовръзки, са разискали въпроса за членството на жените при закрити врати, преди да подложат въпроса на гласуване.

Решението е прието с почти перфектно съотношение от 60:40 гласа.

Защо сега?

Натискът за приемане на жени в Garrick се засилва от десетилетия. Наскоро обаче призивите за преодоляване на явното неравенство се засилиха, след като през март The Guardian разкри тайния досега списък на членовете.

Сред тях са Роджър Мур, ръководителят на британската служба за външно разузнаване MI6, заместник министър-председателят Оливър Даудън и не кой да е, а крал Чарлз. (Мур напусна скоро след публикуването на разкритията.)

Списъкът включва и изумителна част от членовете на съдебната власт, чак до Върховния съд, както и активни политици. Установено е, че по-голямата част от видните постетители са на възраст над 50 години и са предимно бели.

По този начин се оформи неудържимото мнение, че бизнесът на британския естаблишмънт се върши зад затворените врати на Garrick, без присъствието на демографски групи, исторически изключени от процесите на политически решения.

Силни традиции

Основан през 1831 г. и наречен в чест на актьора от XVIII в. Дейвид Гарик, клубът привлича широк кръг хора на изкуството, включително А. А. Милн, който оставя част от правата върху книгите си за Мечо Пух на Garrick.

Според списъка, изтекъл от The Guardian, в него членуват и известни актьори, сред които звездите от Succession Брайън Кокс и Матю Макфейдън, Хю Лори и Бенедикт Къмбърбач.

На изпълнително ниво сред представителите на клуба са също главният изпълнителен директор на Кралската опера и председателите на Кралската балетна школа и Английската национална опера.

Голяма част от вълненията около политиката само за мъже са породени от ужаса, който изпитват жените в сферата на изкуството, когато научават, че техните колеги от другия пол са се забавлявали в ексклузивни среди, отбелязва Euronews. Това доведе до опасения, че решенията за възлагане на поръчки, кастинг или така желаното финансиране се вземат извън публичните механизми.

Уебсайтът на Garrick все още се позовава на своята театрална традиция - като същевременно изтъква достойнствата на ексклузивността. Страницата изпъква с избран цитат от Nicholas Nickleby на Дикенс на началната страница: "Безнадеждно усилие е да се привлекат хора в театъра, ако те първоначално не бъдат убедени, че никога няма да влязат вътре".

Но сега, когато на повече от половината население най-накрая е казано, че наистина може да влезе в Garrick възниква неизбежният въпрос: дали изобщо ще иска?