Колко лошо е положението на американските банки в действителност? На този въпрос отговаря в свой анализ CNBC, като припомня и причината - рейтинговите агенции за облигации притискаха местните банки в страната през целия август, което в крайна сметка доведе до спад на S&P 500 с близо 6% през месеца.

Анализаторите на акции на Уолстрийт, които се занимават с банковия сектор, твърдят, че техните колеги от Moody's Investors Service, Standard & Poor's и Fitch Ratings, отговарящи за облигационната част, са сбъркали в своите преценки. Те изтъкват периода на нарастване на цените на банковите акции преди обявяването на рейтингите на облигациите и по-добрите от очакваното отчети за приходите като доказателство, че нещата са по-добри, отколкото смятат агенциите.

Докато регионалният банков сектор, проследяван от индекса SPDR S&P Regional Banking, се е понижил с близо 25% от началото на годината досега, според Morningstar, и е на път да отбележи най-лошата си година от създаването си през 2006 г. заради трудното възстановяване на печалбите след дългия период на срив на SVB, банковите акции бяха в режим на рали от май до юли, припомня още CNBC.

По-специално акциите на регионалните банки отбелязват ръст от 35%, преди да започнат предупрежденията и понижаването на рейтингите на облигациите. Междувременно според Morgan Stanley печалбите им през второто тримесечие са надминали прогнозите с 5%.

По-високите лихвени проценти са повлияли на печалбите, но нетният лихвен доход и маржовете на повечето банки са по-високи, отколкото година по-рано. Просрочените заеми за търговски недвижими имоти нарастват, но остават под 1% от заемите в повечето институции, като някои от банките, посочени от рейтинговите агенции, изобщо не отчитат такива. Рейтинговите действия водят до понижение на борсовия индекс на регионалните банки с 10% за месечния период, приключващ на 8 септември, показват още данните на Morningstar, след предупреждението на Moody's от 7 август.

Нови предизвикателства за регионалните банки в САЩ, този път регулаторниТе ще трябва да отговарят на изисквания, доскоро засягащи само системно важните банки
“Залогът е не само какво може да се случи с банковите акции в бъдеще, но и дали банките ще могат да изпълнят ролята си в осигуряването на кредити за останалата част от икономиката”, коментира Джил Цетина, асоцииран управляващ директор за банките в САЩ в Moody's. “Съдбата им в средносрочен план ще зависи в голяма степен от външни фактори - от това дали Федералният резерв ще намали лихвените проценти през следващата година до това колко бързо ще набере скорост връщането в офиса на служителите от страна на работодателите. Над всичко това надвисва и въпросът дали до началото на 2024 г. ще има рецесия, която ще задълбочи кредитните проблеми и ще намали стойността на активите на банките, както очаква Moody's Investors Service”.

Тя посочва, че е “разумно да се запитаме дали ще има свиване на кредитирането в банковия сектор”, цитирайки проучвания на Федералния резерв сред банкови служители, които казват, че финансовите институции повишават цените на кредитите и затягат стандартите за кредитиране.

"Банките играят ключова роля във формирането на макроикономическите резултати", акцентира Цетина.

При всички положения спорът за състоянието на банките е свързан с два основни аспекта - лихвените проценти и недвижимите имоти, по-специално офис сградите.

Мечият сценарий, посочва CNBC, разчита до голяма степен на перспективата за рецесия, която според инвеститорите в акции и икономистите е много по-малко вероятна, отколкото мнозина смятаха преди шест месеца. На 4 септември главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус намалява прогнозата на компанията за вероятността от рецесия в САЩ до 15%, което означава, че банката вижда само базов риск от спад. В същото време звеното за оценка на облигации на Moody's очаква рецесия в САЩ през следващата година, докато звеното за икономически консултации на компанията - Moody's Analytics, не очаква това.

Какви са истинските причини за трудностите на регионалните банки в САЩ?Последните понижения на кредитните рейтинги на няколко от тях показват как банковата дейност става все по-трудна
Макар че дебатите продължават, а коментарите на самия Фед са в посока за още повишения на лихвите, много инвеститори вече смятат, че Фед ще започне да намалява лихвения процент по федералните фондове до пролетта, тъй като инфлацията отслабва, според CME Fedwatch.

През март банковите провали са свързани основно с лихвените проценти. Повишаването на лихвите след първия след пандемията ръст на лихвения процент по федералните фондове през март 2022 г. оставя банките с трилиони долари облигации, записани при по-ниски лихви, чиято стойност спада. Това отваря дупки в балансите на някои банки, а за други се оказва фатално.

“В съчетание с проблемите при търговските недвижими имоти по-високите разходи за финансиране създават "слоеве" от рискове занапред. И двете са проблем и се случват по едно и също време", казва Цетина.

Влияние на лихвените проценти върху печалбите на банките

Скокът на лихвените проценти застрашава нетните приходи от лихви, които са основен източник на печалбите на банките и техния капацитет за дългосрочно кредитиране, твърдят рейтинговите агенции. Лихвеният доход на повечето банки е намалял през второто тримесечие в сравнение с първото, като очакванията са той да намалее още повече през третото.

Намалява и нетният лихвен марж - разликата между лихвите, които банките плащат за средства, обикновено депозити, и тези, които събират от заеми и други активи.

S&P Global понижи кредитните рейтинги на множество американски банкиПо-рано този месец Moody's понижи рейтингите на 10 банки и постави шест банкови гиганта под наблюдение
Но спадовете са достатъчно ограничени, за да могат банките да компенсират загубените приходи от други източници. Според Morgan Stanley средният размер на акциите на регионалните банки е нараснал с 8% след отчетите, които са надхвърлили прогнозите за печалба средно с 5%.

Бичите прогнози изтъкват, че макар лихвените проценти да са започнали да намаляват печалбите на банките през второто тримесечие, досега въздействието е било незначително за повечето от тях, а няколко банки дори посочват, че по-високите лихвени проценти са увеличили печалбите им през последната година. В повечето банки както нетният лихвен доход, така и нетният лихвен марж се представят по-добре през второто тримесечие на 2023, отколкото през същото на 2022 г., което прави повишаването на лихвените проценти полезно за банковите печалби като цяло.

Анализаторите на Morgan Stanley Манан Госалия и Бетси Грасек коментират, че повечето банки, дори регионалните, за които се смята, че са най-уязвими от бягството на вложители при повишаване на лихвите, също са добавили депозити през тримесечието. Това намалява опасенията, че те ще повишат рязко лихвите, за да задържат клиентите си.

Качеството на кредитите се понижава

Глобиха с $549 млн. 11 банки от Уолстрийт заради забранени комуникацииОрганизациите са комуникирали с клиенти през външни канали като WhatsApp, в нарушение на закона
Качеството на кредитите се влошава малко, но все още е по-добро от нивата преди пандемията в повечето институции, посочва още CNBC. Дори офис секторът все още показва малко признаци на сериозни проблеми, а Moody's нарича настоящото кредитно качество на банките "стабилно, но неустойчиво".

Затова и много банки твърдят, че мечите прогнози преувеличават проблемите с кредитирането на недвижими имоти, като пропускат колко малко от заемите всъщност са насочени натам.

“След всичко казано дотук, изводът може да бъде, че проблемите на банките са достатъчно големи, за да ограничат приходите за няколко тримесечия, като същевременно не застрашават платежоспособността им. Анализаторите на Standard & Poor's подчертават, че 90% от банките в САЩ имат стабилни перспективи, въпреки че понижиха рейтинга на пет от тях. В крайна сметка стабилността в банковия сектор на САЩ се подобри значително през последните месеци", пише в заключение CNBC.