След като се вписа в политическия мейнстрийм и спечели по-умерените си колеги в Брюксел, твърдолинейният италиански министър-председател Джорджа Мелони сега разтърсва нещата на родна почва, пише в свой анализ CNBC и припомня:

„Основният банков индекс в Европа спадна с около 2,7% на 8 август, след като Италия обяви, че ще наложи 40% данък върху извънредните приходи на банките. Неочакваният ход, който явно изненада трейдърите, обаче беше смекчен в рамките на 24 часа“.

Авиокомпаниите пък станаха обект на други политически мерки, като новият правителствен план предвижда ограничаване на цените при полети до определени дестинации. Италианското правителство ще се срещне с ръководителите на авиокомпаниите следващия месец, а Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, вече анализира дали мярката би била в съответствие със законодателството на блока.

Мелони беше избрана през октомври и освен че е първата жена министър-председател на страната, е и първият представител на крайнодясна партия след края на Втората световна война. Досега по време на мандата си тя до голяма степен се придържа към основните си политически позиции както в самата Италия, така и в международен аспект. Въпреки опасенията на много анализатори, че това може да тласне страната към периферията на съюза обаче, на практика тя не е влизала в противоречие с официални представители на Европейския съюз, а освен това се погрижи Италия да бъде основен поддръжник на Украйна след руското нахлуване, въпреки че някои от членовете на нейния кабинет имат тесни връзки с Кремъл, посочва още медията.

Мелони продължава да защитава данъка върху свръхпечалбите на банките „Това е решение, което взех сама, и бих го направил отново, защото вярвам, че трябва да се правят правилните неща“, казва италианският премиер


Федерико Санти, старши анализатор в консултантската компания Eurasia Group, коментира, че отстъплението ѝ от неочаквания данък върху банките "е голяма грешка, както по отношение на възприятието, така и по същество".

"Тази зле обмислена мярка беше рязко напомняне, че правителството на Мелони е съставено предимно от десни популистки партии, с опит в хаотичното правене на икономическа политика", казва Санти, като все пак добавя, че очаква Мелони да "запази курса" по отношение на основните аспекти на правителствената политика.

Ерик Джоунс, професор в European University Institute в Италия, обаче заявява пред CNBC, че не вярва това да е „толкова популистко" правителство, тъй като Мелони и нейният финансов министър Джанкарло Джорджети се опитват да харчат, без да трупат огромни дефицити.

"Що се отнася до фискалната политика, дори и при липсата на задължителни правила на ЕС, които остават суспендирани, правителството положи усилия да продължи постепенното фискално приспособяване в съответствие с препоръките на ЕС - т.е. като поддържа дефицита и дълга надолу и избягва широкомащабна експанзия, която би могла да подхрани инфлацията", обяснява Санти от Eurasia Group.

Акциите в САЩ падат, в Европа италианските банки върнаха позициите сиНарастващите цени на петрола повишиха акциите на компаниите в енергийния сектор, но основните индекси в САЩ се понижиха


По данни на Международния валутен фонд през 2022 г. държавният дълг на Италия спрямо БВП възлиза на 144,4%. Очаква се този показател да спадне до 140,5% през тази година и след това отново да достигне 138,8% през 2024 г. Очакванията са италианската икономика да нараства с 1,1% през тази година и с 0,9% през 2024 г. Това представлява спад спрямо регистрираните през 2022 г. 3,7% БВП.

За какво да внимават инвеститорите

Въпреки общото очакване, че италианското правителство едва ли ще тръгне по по-спорни пътища, анализаторите споменават две събития, които международните инвеститори трябва да следят отблизо.

"Инвеститорите трябва да се притесняват от сътресенията, които вероятно ще съпътстват предстоящия бюджет. Ще има много място за спорове, които ще създадат волатилност. Но не смятам, че основната политика ще се промени или че правителството ще се срине", посочва Джоунс от European University Institute.

Правителствата в ЕС трябва да представят бюджетните си планове за новата година през октомври, за да може Европейската комисия да прецени дали те отговарят на правилата на ЕС. В миналото този процес вече е предизвиквал напрежение между Брюксел и Рим.

Италия блокира китайския контрол върху производителя на гуми Pirelli Всички промени в корпоративното управление на компанията трябва да бъдат обект на официален държавен контрол


За други обаче основният риск е забавянето на получаването на определени средства от ЕС.

"Това е ключов фактор, който е в основата на публичните инвестиции и растежа до 2026 г., с важни верижни ефекти върху фискалните перспективи", акцентира Санти.

Въпросните средства на ЕС бяха договорени в разгара на пандемията от COVID-19, предвид сътресенията и забавянето на европейската икономика. Италия е най-големият бенефициент на програмата на стойност 750 млрд. евро, като се има предвид, че нейната икономика беше най-силно засегната от пандемията и произтичащите от нея ограничения. Отпускането на средства обаче става само след като държавите предложат определени мерки и реформи.

Самият обем на средствата може да окаже решаващо въздействие върху икономиката на Италия.

"Тези забавяния в по-голямата си част не са по вина на правителството и Мелони продължава да има намерение да изпълнява ангажиментите по NextGenEU на хартия - но външните проблеми, високите производствени разходи, напрежението във веригите за доставки; и сериозните административни недостатъци и пречки все повече ще възпрепятстват правителството да изпълни инвестиционните си цели", добавя в заключение Санти.