Потребители на Airbnb, които са направили резервации в Ню Йорк за тази Коледа, трескаво се опитват да намерят нови места за настаняване.

Според Associated Press, компанията е обявила планове за анулиране и възстановяване на суми за резервации за престой след 1 декември, след като на 5 септември влязоха в сила отдавна планирани разпоредби, целящи ограничаване на незаконните краткосрочни наеми в града.

Разпоредбите, които предизвикаха вълнение сред пътниците и собствениците на жилища за краткосрочно отдаване под наем, изискват присъствието на домакините при престой за по-малко от 30 дни, като в едно жилище не могат да пребивават повече от двама души едновременно.

Освен това домакините трябва да се регистрират и да получат одобрение от града – в противен случай както на домакините, така и на сайтовете за резервации могат да бъдат наложени големи глоби, припомня CNBC.

Уебсайтът за туризъм Skift изчислява, че обявите за краткосрочни наеми в Airbnb в Ню Йорк са намалели със 77% от 4 юни до 10 септември, което вероятно е накарало мнозина да потърсят нови места за настаняване.

Нов закон на Ню Йорк „забранява“ краткосрочните резвервации на жилищаВсички резервации, започващи на 2 декември, ще бъдат анулирани, а парите на гостите ще бъдат възстановени

"През изминалата седмица наблюдавахме най-силния темп на резервации за шестмесечен период напред, отколкото сме виждали по всяко време назад до 2015 г.", коментира Кевин Дейвис, изпълнителен директор на JLL Hotels & Hospitality's Americas.

"Освен това, ако погледнете търсенията в Google, само за последната седмица за хотелите в Ню Йорк, те са се увеличили с 24% в сравнение с последния 60-дневен период. Наблюдаваме огромен интерес към отсядането в хотели в Ню Йорк.", допълва той.

Airbnb съди Ню Йорк заради Базираната в Сан Франциско технологична компания е завела дело заради Закона за регистрация на краткосрочните наеми

Ню Йорк разполага с повече от достатъчно хотели, за да задоволи търсенето от страна на туристите, категоричен е Дейвис, като се позова на безпрецедентното предлагане на нови хотелски стаи в града.

"От 2020 г. насам са оборудвани 10 000 нови хотелски стаи, а през следващите няколко години в града се очакват още 10 000 нови. Така че, има повече от достатъчно предлагане на хотелски стаи, за да се настанят всички туристи, които искат да дойдат в Ню Йорк.", допълва той.

Въпреки това, тъй като повечето краткосрочни наеми са изключени от закона, Дейвис смята, че цените на хотелите вероятно ще се повишат.

"Ако мислите да посетите Ню Йорк, трябва да планирате резервацията си по-рано. Очакваме, че цените вероятно ще се повишат, особено с напредването на годината.", съветва експертът.

Интересът към пътуванията остава висок и през 2024. Цените на билетите същоАнализаторите смятат, че ако инфлацията не се понижи, може да се наблюдава и спад

Търсенето ще получи тласък и от спада на цените на самолетните билети в САЩ, тъй като авиокомпаниите се опитват да стимулират пътуванията през есента, каза още Дейвис пред CNBC.

"В Ню Йорк например през август спрямо юли цените на билетите са намалели с 14%. Ако погледнете цените на самолетните билети от големите градове в САЩ до Ню Йорк, те са намалели с около 17%, така че потребителите определено виждат промяна в цените днес."

От Лондон до Париж и Дубай - градове по целия свят регулират пазарите на краткосрочни наеми.

Но регулациите на Ню Йорк отиват по-далеч, което води до опасения, че и други градове могат да приемат подобни мерки.

$4400 на месец: Толкова трябват за жилище под наем в МанхатънБроят на апартаментите под наем е намалял с 24% през август в сравнение с юли, а общият процент на незаетите жилища в Манхатън е само около 2,4%

"Със сигурност е възможно те да последват примера на Ню Йорк", казва Дейвис. "Най-доброто ми предположение е, че вероятно ще видят какво ще се случи през следващите 6 до 12 месеца по отношение на прилагането и какви ще са последиците за града, преди подобни закони да бъдат приети в други градове."

Според Дейвис по-строги правила за краткосрочно настаняване се обсъждат в САЩ – в градове като Атланта, Далас и Ню Орлиънс, както и на места като Флоренция, Италия и Мелбърн, Австралия.

Флоренция иска да забрани наемите през Airbnb в историческия центърМестната власт планира да блокира сключване на нови договори за краткосрочно отдаване под наем

По време на пандемията много собственици на жилища са предлагали имотите си в Airbnb, за да печелят в периода на безпрецедентно търсене на краткосрочни наеми от страна на туристите, казва Дейвис.

"Това, което наблюдаваме в момента в сферата на краткосрочните наеми, е, честно казано, корекция и връщане към средното ниво. Пътуванията в свободното време започват да се отдръпват и в резултат на това се наблюдава намаляване на търсенето на краткосрочни наеми на много пазари.", обяснява експертът.