Директор на компания набра популярност в социалните мрежи, след като сподели, че по време на интервюта на работа обича да подлага кандидатите на „тест с чаша от кафе“. Някои потребители го обвиняват, че си играе с хората, пише Business Insider.

През 2019 г. Трент Инес, вече главен директор по растежа в SiteMinder, участва в The Venture Podcast с Ламброс Фотиос, където разкрива своята стратегия за назначаване на кадри в тогавашната си месторабота – Xero Australia. Той споделя, че наема само кандидати, които след края на интервюто предложат да занесат празната си чаша обратно в кухнята.

В подкаста Инес обяснява, че винаги води потенциалните служители там и им предлага напитка – вода, кафе, чай или безалкохолно. „След това се връщаме с чашата в залата, където правим интервюто. Онова, което винаги търся, е накрая кандидатът да изяви желание да занесе празната си чаша обратно в кухнята“, добавя той.

„Исках да открия дали човекът е склонен да извърши възможно най-простата задача, която обаче – независимо каква позиция заема служителят в компанията, си остава изключително важна“, разказва Инес. „Човек може да развие нови умения, да натрупа знания и опит, но в действителност всичко опира до отношението“, категоричен е той.

По думите му повечето кандидати за работа в Xero Australia все пак предлагат да върнат чашите си в кухнята.

4 съвета как да преминете през дългите интервюта за работа Оценете дали възможността е в съответствие с вашите дългосрочни цели и дали инвестицията на време и усилия ще си струва

Наскоро подкастът отново „изплува“ в социалните мрежи и бе споделен в TikTok и Reddit, където някои определиха стратегията на Инес като манипулативна.

Под едно TikTok видео, събрало над 24 000 харесвания, потребител пише: „Странно ми е човек да си мие чашата след интервю за работа – все пак е гост. Вероятно просто бих попитал какво искат да направя с нея.“

„Хубаво е да го знам. Ако работодател започне да играе подобни игрички, това за мен е червен флаг. Прекратявам интервюто на мига“, казва друг.

Ето какво търси вицепрезидент на Google у кандидатите за работа Най-добрите служители имат една обща черта – нагласа за развитие, казва Сапна Чада

Епизодът обиколи и Reddit. Един от над 100-те коментара под публикация, свързана с него, гласи: „Този директор всъщност признава, че активно манипулира потенциалните служители да приемат напитката, само за да играе своята силно обезпокояваща психо-социална игра.“

„Той не комуникира нуждите си и наказва хората за това, че не могат да прочетат мислите му. Звучи ми като кофти шеф“, пише друг потребител.

Въпреки че методът на Инес изглежда безобиден, хората в социалните мрежи го възприемат като признак на токсична работна култура.