Данни на германската независима платформа за изследване на политическите нагласи Wahlrecht, цитирани от CNBC, показват, че крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD) изпреварва три от партиите, които съставляват коалиционното правителство на страната към днешна дата, а имиграционните проблеми са основен проблем за избирателите.

Според данните, събрани от осем различни платформи, които се допитват до респондентите за коя партия биха гласували, ако федералните избори се проведат следващата неделя, AfD ще получи между 19% и 23% подкрепа.

Данните показват, че подкрепата за AfD е значително по-висока от тази за социалдемократите (СДП), Зелените и про-бизнес ориентираната Свободни демократи (СДП), които понастоящем съставляват коалиционното правителство на Германия. Християндемократическия съюз (ХДС), която преди това беше ръководена от Ангела Меркел, в момента има най-високи резултати в проучванията.

Изборите тази неделя в областите Хесен, в която се намира Франкфурт, и Бавария, в която се намира Мюнхен, са ключов тест за настроенията на германците към AfD и за това дали избирателите виждат в партията решение на някои от най-големите социални и икономически трудности в Германия, акцентира CNBC и припомня:

Изборите в Словакия като червена лампа за НАТО и ЕССитуацията в страната изключително много напомня на тази в България


„През юни крайнодясната партия за първи път си осигури място в окръжния съвет в източния град Зонеберг в провинция Тюрингия и мнозина очакват да видят дали други избирателни райони ще последват примера ѝ“.

В Хесен, Западна и Централна Германия, стандартът на образованието и логистиката на трафика подтикват избирателите да изберат AfD, заявява Роберт Ламбру, кандидат на партията за провинцията, пред CNBC в понеделник, но проблем номер едно е имиграцията:

"На първо място е необходима политическа воля, за да я спрете, а ние не виждаме тази воля сред останалите партии. И много граждани виждат същото. Хората са силно разочаровани от политиката на правителството".

Резултатите от регионалните избори в неделя ще бъдат пореден лакмус за канцлера Олаф Шолц, който управлява страната в ситуация на енергийна криза и в момент, когато тя отново е разглеждана като "болния човек на Европа".

Мицотакис печели изборите в Гърция, сериозен подем и за крайната десницаКонсерваторите печелят пълно мнозинство и успяват да привлекат повече млади избиратели от своя съперник


Ответна реакция

Германските банки бяха сред тези, които критикуваха политиката на Шолц, заявявайки, че са необходими структурни промени, за да се предотврати политическо изместване вдясно.

"Дълго време бяхме в доста добра форма и може би заспали и не бяхме готови да се модернизираме и да се справим с необходимите структурни промени", заявява главният изпълнителен директор на Commerzbank Манфред Кноф пред CNBC по време на банковата среща на върха Handelsblatt 2023 през септември. "Смятам, че една програма също може да помогне да върне избирателите обратно. Демокрацията не е нещо сигурно и ние трябва да се борим за нея и да я защитаваме".

Крайнодесните поглеждат към властта в Испания за първи път от Франко насамСлед днешните избори се очаква консерваторите от PP да влязат в коалиция с крайнодясната Vox


Ханс-Вернер Зин, почетен президент на института Ifo, пък смята, че именно фокусът на сегашното правителство върху по-зеленото бъдеще вероятно ще има дясноориентирани политически последици.

"Явно има ответна реакция. Населението сега се движи надясно", казва Зин, като има предвид популярността на AfD. "Прагматизмът малко липсва в сегашната политика".