Лъжата става доста стандартен подход в процеса по наемане на работа - и е особено разпространена сред по-образованите кандидати, по-добре печелещите и дори сред HR мениджърите.

Около 70% от служителите казват, че са лъгали в автобиографиите си, като 37% признават, че лъжат често, според проучването на поведението на кандидатите за работа на ResumeLab сред 1900 работници, цитирано от Fast Company. Три четвърти са били неискрени в мотивационните си писма, а 80% са излъгали по време на интервюто за работа, разкрива още проучването.

Най-изненадващият резултат? Хората с магистърска или докторска степен съобщават за по-високи случаи на лъжа. 85% от тях казват, че са излъгали в автобиографиите си, а 90% - че са били неискрени в мотивационните си писма.

Сред хората без висше образование 71% казват, че включват неверни данни в автобиографията си, а 83% казват, че си измислят в мотивационните си писма. Тези с бакалавърска степен съобщават, че лъжат най-малко; все пак около две трети от тях са нечестни в автобиографиите си и 83% не казват истината в мотивационните си писма.

„CheatGPT“: Те използват тайно изкуствен интелект, за да работят по-малкоВсе повече служители работят с AI по-бързо и по-добре, като нарушават правилата на компанията

„Това е обезпокоително“, коментира Стейси Халър, кариерен стратег в ResumeBuilder.com, онлайн ресурс за търсещи работа. „В нашата култура явно е станало приемливо да лъжеш само за да получиш това, което искаш.“

Отделно проучване на Resume Builder установява, че повечето хора са склонни да лъжат за степента на образованието си, защото знаят, че по-добре платените работни места изискват висше, казва Халер.

Много компании обаче правят задълбочени проверки на миналото, за да се уверят, че хората наистина са получили диплома от институцията, която са посочили. Халер разказа историята на консултантска компания, която била готова да предложи оферта на кандидат, но отказала да го направи, тъй като не могла да потвърди образование му. Други уволняват служители, ако открият, че са излъгали относно образованието.

В същото време все повече работодатели премахват изискванията за дипломи. „Те осъзнават, че всъщност не се нуждаете от университет, за да успеете в много работни сфери и че опитът в реалния живот позволява на кандидатите да бъдат също толкова успешни“, казва Халер.

Как да изпъкнете пред компании, за които уменията са по-важни от дипломитеКомпаниите променят подхода си при наемане, като се фокусират повече върху уменията, а не върху образованието или предишен трудов опит

Не само кандидатите за работа лъжат

Отделно проучване на Resume Builder предполага, че почти всеки лъже в днешно време: Четирима от 10 мениджъри по наемане на персонал признават, че са лъгали кандидатите за работа по време на процеса на наемане, за да ги накарат да приемат работата.

Цели 20% са излъгали за бъдещите отговорностите на кандидата, близо 40% са излъгали за възможностите за растеж и кариерно развитие.

6% лъжат през цялото време, 24% - през по-голяма част от времето, 45% - само от време на време, а 25% казват, че не лъжат често.

55% от кандидатите, на които са били казани лъжи в процеса на наемане, са напуснали работа в рамките на три месеца.