В бруталното нападение срещу Израел миналия уикенд Хамас употреби хиляди ракети, снаряди, безпилотни летателни апарати, които пускаха експлозиви и неизброимо количество малки оръжия и боеприпаси.

Атаката беше извършена от управлявания от Хамас анклав Газа – ивица от 360 кв. км по средиземноморското крайбрежие, граничеща от две страни с Израел и от една с Египет.

Това е беден, гъсто населен район с малко ресурси.

Ивицата Газа е почти напълно откъсната от останалия свят от близо 17 години, когато Хамас завзема контрола, а Израел и Египет налагат строга обсада на територията, която продължава и в момента. Израел поддържа още въздушна и морска блокада на Газа, както и широк набор от средства за наблюдение, пише CNN.

Това поражда въпроса:

Как Хамас е натрупала огромното количество оръжия, които й позволиха да извърши координирани нападения, а сега продължава да обстрелва Израел с ракети?

Според експерти отговорът е комбинация от хитрост, импровизация, упоритост и важен чуждестранен благодетел.

В сърцето на злото: Откога и защо Хамас иска да унищожи ИзраелОснована през 1987 г, Хамас е акроним на Harakat al-Muqawama al-Islamiya или

Факторът Иран

"Хамас се сдобива с оръжия чрез контрабанда или местно строителство, и получава военна подкрепа от Иран", пише в Световния справочник на ЦРУ. Въпреки че израелското и американското правителство все още не са открили пряка роля на Иран в нападението от миналия уикенд, експертите твърдят, че страната отдавна е основният военен поддръжник на Хамас, който внася контрабандно оръжия в анклава чрез тайни трансгранични тунели или лодки, които са избегнали блокадата на Средиземно море.

"Тунелната инфраструктура на Хамас все още е огромна, въпреки че Израел и Египет редовно я разрушават", казва Билал Сааб, старши научен сътрудник и директор на Програмата за отбрана и сигурност в Близкоизточния институт (MEI) във Вашингтон.

"Хамас получава оръжия от Иран, които се внасят контрабандно в Газа чрез тунели. Това често включва системи с по-дълъг обсег на действие", смята Даниел Байман, старши сътрудник в проекта "Транснационални заплахи" към Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). "Иран също така е помагал на Хамас в местното производство, позволявайки на Хамас да създаде свои собствени арсенали", допълва той.

"Иран също така доставя на Хамас своите по-съвършени балистични ракети по море, в компоненти за изграждане в Газа", допълва Чарлз Листър, старши сътрудник в MEI.

WSJ: Израелските отбранителни сили бяха подготвени за различна войнаКак фокусът на израелската армия върху разузнаването, въздушната мощ и технологиите я направи уязвима за нискотехнологично наземно нападение

Високопоставен служител на Хамас, базиран в Ливан, даде подробности за производството на оръжия от Хамас в интервю за арабско-новинарския канал RTArabic на Russia Today, публикувано на уебсайта им в неделя.

"Имаме местни заводи за всичко, за ракети с обсег от 250 км, за 160 км, 80 км и 10 км. Имаме заводи за минохвъргачки и снаряди. Имаме заводи за автомати "Калашников" и техните куршуми. Произвеждаме патроните с разрешение от руснаците. Изграждаме ги в Газа", е цитиран да казва Али Барака, ръководител на Националните връзки на Хамас в чужбина.

Рециклиране

Според Листър от MEI, иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция, клон на иранската армия, който отговаря директно пред върховния лидер на страната, в продължение на почти две десетилетия е обучавал инженери на Хамас за работа с оръжие.

"Годините на достъп до по-усъвършенствани системи са дали на инженерите на Хамас знанията, необходими за значително увеличаване на вътрешния производствен капацитет", обяснява той и добавя, че Техеран продължава да обучава производителите на оръжия на Хамас.

"Инженерите на Хамас, които произвеждат ракети и снаряди, са част от регионалната мрежа на Иран, така че честото обучение и обмен в самия Иран е неразделна част от усилията й да квалифицира своите марионетни сили в целия регион", казва Листър.

Но начинът, по който Хамас се снабдява със суровини за тези местни оръжия, също показва изобретателността и находчивостта на групировката.

„Бурята Ал-Акса“: Ще се сбъдне ли най-ужасният сценарий за ИзраелСпоред Нетаняху, страната му се

Ивицата Газа не разполага с тежка промишленост, която в по-голямата част от света би подпомогнала производството на оръжия. Според справочника на ЦРУ основните отрасли на промишлеността са текстил, преработка на храни и мебели. Но сред основните й експортни стоки са желязото за скрап, което може да осигури материал за производство на оръжия в мрежата от тунели под анклава. Този метал в много случаи идва от предишни разрушителни боеве в Газа, според Ахмед Фуад Алхатиб, който пише за това за форума "Фикра" на Вашингтонския институт за близкоизточна политика през 2021 г.

Когато инфраструктурата на Газа е била разрушена при израелски въздушни удари, това, което е оставало - ламарина и метални тръби, арматурни заготовки, електрически кабели, е намерило пътя си в оръжейните работилници на Хамас, появявайки се като ракетни тръби или други взривни устройства, пише той.

Рециклирането на невзривени израелски боеприпаси за взривните им материали и други части допринася за веригата за доставки на Хамас, пише Алхатиб. "Операцията на IDF косвено осигури на Хамас материали, които иначе са строго контролирани или напълно забранени в Газа", допълва той.

Как бойците на Хамас успяват да съберат милиони в криптовалутаНе може да се определи дали крипто транзакциите са използвани директно за финансиране на нападението срещу Израел, както и колко крипто израелските власти са иззели от портфейлите на групировките

Разбира се, всичко това не се случва за една нощ.

Изстрелването на толкова много боеприпаси в събота за толкова кратък период от време означава, че Хамас трябва да е изграждал арсенала си в продължение на дълъг период от време, както чрез контрабанда, така и чрез производство, казва Аарон Пилкингтън, анализатор на ВВС на САЩ по въпросите на Близкия изток и докторант в Университета в Денвър.

Официалният представител на Хамас в Ливан заяви, че бойната групировка е подготвяла нападението в продължение на две години. Той не споменава външно участие в планирането му, като в доклада на руската медия казва само, че съюзниците на Хамас "ни подкрепят с оръжие и пари. На първо място това е Иран, който ни дава пари и оръжия".

Нападението на „Хамас“ повдига много въпроси пред израелското разузнаванеПо време на Йом Кипур през 1973 г. израелските сили отнова са изненадани от сирийски и египетски танкови колони

Анализаторите допълват, че размерът и обхватът на атаките на Хамас срещу Израел са застигнали неподготвени разузнавателните служби на Израел и други държави.

"Това, което е изненадващо, е как можеш да складираш, преместиш, поставиш и изстреляш хиляди ракети, докато се измъкваш от израелското, египетското, саудитското разузнаване и т.н. Трудно е да се разбере как палестинските бойци биха могли да направят това без иранско ръководство.", допълват анализаторите.