"Това е тероризъм. Това е зло. Действията на Хамас нямат никакво оправдание."

Това се казва в отворено писмо на над 700 професионалисти от развлекателната индустрия, в което изразяват подкрепата си за Израел и осъждат Хамас.

Това е първата сериозна стъпка от страна на развлекателната индустрия след смъртоносната атака на Хамас миналата събота, съобщава Euronews.

Гал Гадот, Ейми Шумър, Марк Хамил, Джейми Лий Къртис, Майкъл Дъглас, Бела Торн са само малка част от звездите, подписали писмото, което беше публикувано от организацията с нестопанска цел "Творческа общност за мир".

То включва и призив към публичните личности в развлекателната индустрия "да се въздържат от споделяне на дезинформация за войната" и да избягват засилването на всякаква "пропаганда".

„Бурята Ал-Акса“: Ще се сбъдне ли най-ужасният сценарий за ИзраелСпоред Нетаняху, страната му се

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

"Кошмарът, от който израелците се страхуваха в продължение на десетилетия, стана реалност, след като терористите от Хамас проникнаха в израелските градове и селища.

Под прикритието на хиляди ракети, изстрелвани безразборно към цивилното население, Хамас убиваше и отвличаше невинни мъже, жени и деца.

Те отвличат и убиват бебета и възрастни хора.

Изнасилват жени и осакатяват телата им.

Дефилираха по улиците и в социалните медии и нападнаха музикалния фестивал Supernova – донесоха смърт и разрушения на събитие, което празнуваше приятелството и любовта.

Това е тероризъм. Това е зло. Действията на Хамас нямат оправдание или рационализация. Това са варварски терористични актове, които трябва да бъдат осъдени от всички. Това е терористична организация, чиито лидери призовават за убийството на евреите навсякъде.

CCFP призовава нашите приятели и колеги от развлекателната индустрия да се изкажат решително срещу Хамас и да направят всичко, което е по силите им, за да призоват терористичната организация да върне невинните заложници на семействата им.

Докато Израел предприема необходимите стъпки за защита на своите граждани през следващите дни и седмици, социалните медии ще бъдат залети от организирана дезинформационна кампания, ръководена от Иран. Призоваваме всички да си спомнят за ужасяващите кадри, които идват от Израел, и да не засилват или да се поддават на тяхната пропаганда.

Мислите ни са с всички, които изпитват неизмерими нива на страх и насилие, и се надяваме на деня, в който израелци и палестинци ще могат да живеят рамо до рамо в мир."

Как бойците на Хамас успяват да съберат милиони в криптовалутаНе може да се определи дали крипто транзакциите са използвани директно за финансиране на нападението срещу Израел, както и колко крипто израелските власти са иззели от портфейлите на групировките

Междувременно, днес да изразят подкрепата си в Израел пристигнаха на посещение председателите на две от най-важните институции на ЕС – на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен и на Европейския парламент Роберта Мецола, допълва Euronews.

"Пристигнах в Израел заедно с председателя на Европейския парламент, за да изразим солидарността си с израелския народ след ужасната терористична атака от страна на Хамас", написа Фон дер Лайен в социалната мрежа X. "Тук сме с послание за солидарност.", допълни тя.

"Тук сме с послание за солидарност след най-тежката терористична атака, която Израел преживява от години. Терорът няма да надделее. Начинът, по който реагираме, е от значение. Можем и трябва да спрем Хамас и да направим каквото можем, за да смекчим хуманитарните последици", заяви от своя страна Мецола в профила си в X.

Според властите в Израел са убити над 1300 души, включително около 900 цивилни, докато телата на 245 войници са идентифицирани.

От палестинска страна броят на загиналите при бомбардировките нарасна до най-малко 1500 души, включително 500 деца, според властите в Газа.

Още стотици хиляди хора в ивицата Газа са разселени.

Mинистърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна днес в Тел Авив, за да се срещне с висши правителствени ръководители и да се запознае с част от американското оръжие и помощта, която Вашингтон бързо предостави на Израел.

Високопоставен служител в областта на отбраната заяви, че САЩ вече са предоставили на Израел бомби с малък диаметър, както и ракети-прехващачи за системата "Железен купол" и ще бъдат доставени още.

Какво представлява „Железният купол“, който пази Израел? Той е смятан за един от най-важните инструменти в арсенала на еврейската държава

Остин е вторият високопоставен служител на САЩ, който посещава Израел в рамките на два дни.

Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в региона в четвъртък, а днес се срещна с палестинския президент Махмуд Абас в Йордания. По време на срещата с краля Блинкен обсъди нападението на Хамас и усилията за освобождаване на всички заложници, които бойците са взели. Блинкен "подчерта, че Хамас не защитава правото на палестинския народ на достойнство и самоопределение, и обсъди начините за посрещане на хуманитарните нужди на цивилното население в Газа, докато Израел провежда законни операции по сигурността, за да се защити от тероризма".

По-късно в петък Блинкен трябва да отлети за Доха за срещи с катарски официални лица, които имат тесни контакти с ръководството на Хамас и проучват възможността за размяна на палестински затворници в Израел срещу освобождаването на десетки израелци и чужденци, взети за заложници от Хамас.

Блинкен ще направи кратка спирка в Бахрейн и ще завърши деня в Саудитска Арабия - ключов играч в арабския свят, който обмисля нормализиране на връзките с Израел - процес, който с посредничеството на САЩ сега е спрян.

През уикенда Блинкен ще пътува и до Обединените арабски емирства и Египет.