От Палм Бийч до Маями Бийч – цените на луксозните жилища във Флорида достигат нови рекорди, тъй като милиардерите продължават да купуват, пише CNBC.

Средната продажна цена на жилище в Палм Бийч надхвърля 20 млн. долара през третото тримесечие, което го прави най-скъпия пазар в страната, според данни на Douglas Elliman и Miller Samuel.

Средната цена на квадратен фут на продадените жилища в Палм Бийч достигна 4554 долара, което е над 2,5 пъти по-скъпо от Манхатън.

"Цените са умопомрачителни", коментира Крис Ливит, водещ брокер в Палм Бийч в Douglas Elliman. "Предлагането е много ограничено, особено в края на сегмента с изключително висока нетна стойност, където всички клиенти се стремят към невероятен имот на брега на езерото или океана.", обяснява той.

$4400 на месец: Толкова трябват за жилище под наем в МанхатънБроят на апартаментите под наем е намалял с 24% през август в сравнение с юли, а общият процент на незаетите жилища в Манхатън е само около 2,4%

Рекордните цени на имотите в Южна Флорида се дължат на продължаващото бягство на милионери и милиардери от щати с високи данъци като Ню Йорк, Ню Джърси и Калифорния, както и на растежа на икономиката на Флорида. Тъй като свръхбогатите купувачи обикновено плащат в брой за имотите си, те са по-малко засегнати от покачващите се лихви по ипотечните кредити.

Според Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на Miller Samuel, към третото тримесечие в Палм Бийч има само 53 жилища на пазара, което е с 61% по-малко от нивата преди пандемията. Недостигът на обявени жилища е намалил броя на продажбите, които са намалели с 31% през изминалата година, казва той.

Въпреки това брокерите твърдят, че ниският брой на наличностите ще продължи да оказва натиск за повишаване на цените, което ще направи имотите скъпи дори за мултимилионери. В края на юли например, къща на брега на морето, закупена от последните собственици за 7,4 млн. долара, е била продадена на новите за около 50 млн. долара.

Флорида е магнит за млади американци с доходи над $200 000Щати като Флорида и Тексас са привлекателни за младите богати хора по редица причини. Основната е, че са географска локация на нови технологични горещи точки

Това лято модният магнат Томи Хилфингер продаде имение в Палм Бийч за 41,4 млн. долара, по-малко от шест месеца след като го купи за 36,9 млн. долара, допълва CNBC.

Рекордът за най-скъпо продадено жилище в беше поставен през април, когато търговецът на луксозни автомобили Майкъл Кантанучи плати 170 млн. долара за имение на брега на океана с площ 1,6 акра.

"Обикновено септември не е толкова натоварен, но тази година пазарът се разгорещи по-рано", казва Ливит. "Тези купувачи се движат много бързо. Обаждат се и казват: "Утре летя". После кацат с частния си самолет, оглеждат и купуват в рамките на седем дни. И се връщат след месец, за да се нанесат. Получават, всичко, което и когато искат.", допълва брокерът.

В Маями Бийч също се наблюдава скок на цените от страна на богати купувачи - особено милиардери. Средната цена на луксозните недвижими имоти се е повишила до рекордните 25 млн. долара, според Douglas Elliman и Miller Samuel.

"Пазарите на луксозни и висококачествени жилища изглеждат необвързани с лихвите по ипотечните кредити и икономиката в момента", казва Джонатан Милър. "Както Палм Бийч, така и Маями Бийч са откъснати от тенденцията на лихвените проценти."

Dolce&Gabbana стъпва на имотния пазар с луксозен небостъргач в МаямиДебютът на модната къща в недвижимите имоти разширява влиянието й от мястото, където пазарувате, до мястото, където спите

Технологичният милиардер Ерик Шмид и съпругата му са последните милиардери, които започват да трупат колекции от недвижими имоти в Маями. Брокери твърдят, че двойката е закупила повече от половин дузина къщи на Сънсет Айлъндс, като е похарчила над 140 млн. долара. Не е ясно дали Шмид планират да живеят в Маями.

Милиардерът от хеджфондове Кен Грифин продължава да разширява присъствието си като наскоро откупи част от имот за 45,5 млн. долара. През 2020 г. той продаде имота на пенсионираната бейзболна звезда Алекс Родригес като част от бартер на земи. Миналата година Грифин плати и 107 млн. долара за историческо крайбрежно имение в Маями.

Джеф Безос също се присъедини към клуба на плажните милиардери, като похарчи 150 млн. долара за два съседни имота в Индиън Крийк Вилидж. Двата имота му дават общо 4,6 акра в ексклузивен анклав и го правят съсед на легендата на Националната футболна лига Том Брейди, допълва CNBC.