След поредица от повишения на лихвените проценти, никой не очакваше икономиката на САЩ да продължи линията си на растеж.

Но противно на всички очаквания, ръстът на годишна база през последното тримесечие достига почти 5% или двойно повече от темпа, който отбеляза през последното тримесечие.

За да се пребори с инфлацията, която през юни 2022 г. достигна 40-годишен връх от 9,1%, Федералният резерв агресивно повиши лихвените проценти до най-високото ниво от 22 години в рамките на 10 месеца, отбелязва CNN.

Повишаването на лихвените проценти имаше за цел да накара хората да намалят разходите си, тъй като оскъпяваше заемите за предприятията и потребителите.

За известно време много икономисти се опасяваха, че повишаването на лихвените проценти от Фед ще се покачи твърде бързо и ще доведе до рецесия.

Фед отново не може да претендира за победа над инфлацията в САЩИндексът на потребителските цени се е повишил с 3,7% за втори пореден месец, основните разходи бавно намаляват

"Това е донякъде мистериозно", казва Дейвид Бекъруърт, старши научен сътрудник в Центъра "Меркатус" към университета "Джордж Мейсън". "Очаквах досега да има по-големи щети за икономиката, като се има предвид скоростта на повишаване на лихвените проценти.", допълва той.

Потребителите са изолирани

Силата на повишенията на лихвените проценти от страна на Фед се ограничава от многото потребители, които не са притиснати от тях, тъй като са заключили ниски лихви по своите ипотеки и заеми, обяснява експертът.

Това ги оставя "относително изолирани от високите проценти", допълва пред CNN Бекворт, бивш икономист в Министерството на финансите.

Преди две години милиони американци рефинансираха ипотечните си кредити при лихви от 4% или по-ниски. Сега средната 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент наближава 8%.

Домакинствата са в добро финансово състояние

Друга причина, поради която икономиката нарасна толкова много през последното тримесечие, е, че домакинствата се справят доста добре.

Въпреки че през последните месеци нивото на безработица леко се повиши, то е близо до най-ниското от половин век. А работните места са много по-добре платени в сравнение с времето преди пандемията.

Основният ценови натиск в САЩ се охлажда, но Фед очаква още напредъкЩе остане ли силен американският потребител?

Домакинствата разполагат с близо 3 трилиона долара повече парични средства, отколкото преди три години, сочи тримесечният доклад на Фед.

"Тъй като балансите на потребителите са толкова силни, това дава възможност за много разходи", обяснява Кортни Шупърт, икономист в MacroPolicy Perspectives. Това беше най-големият двигател на икономическия растеж през миналия месец.

Производителността расте

Според данните на Министерството на труда за второто тримесечие, които проследяват почасовото производство на един работник, работниците са все по-продуктивни. Това спомага за растежа на икономиката, казва Шупърт пред CNN.

Производителността се повишава в резултат на инвестициите, които предприятията са направили през последните години и които са се увеличили още повече поради пандемията и свиването на пазара на труда.

По-ниският процент на текучество на служители също оказва влияние. "От отчетите за приходите виждаме, че след като производителността е нарушена от голямото текучество, сега повечето екипи са с подходящ персонал.", допълва експертът.

Силният ръст на работните места в САЩ води Фед към ново вдигане на лихвитеПозициите в неселскостопанските сектори са се увеличили с 336 000 за месеца, доста над прогнозата на на Dow Jones за 170 000

Прави ли достатъчно Фед

Фактът, че икономиката е толкова силна в условията на толкова много повишения на лихвените проценти, може да е знак, че Фед не е направил достатъчно, смята Бекворт.

Това означава, че без повече повишения на лихвените проценти може да има нарастващ риск инфлацията да се ускори още повече. Но от друга страна, има и основание да се остави времето да покаже дали Фед трябва да положи още усилия.

Това се дължи на т.нар. от икономистите "дълги и променливи закъснения" – идеята, че е необходим неизвестен, но потенциално дълъг период от време, преди действията на централната банка да се усетят в цялата икономика.

По-високо за по-дълго време: Как Фед уби мечтата на Уолстрийт с три думиБеше необходима само една пресконференция на Джером Пауъл, за да се разбият надеждите, които на Уолстрийт трупаха цяла година

Твърде хубаво, за да е истина?

Все пак има основателна причина да поставим под съмнение данните за Брутния вътрешен продукт.

Това не означава, че Министерството на търговията неправилно е отчело темпа на икономически растеж през последното тримесечие. Но отчетите са само първоначална оценка, която подлежи на две последващи ревизии.

Те могат значително да променят оценката за състоянието на икономиката. Например първоначално Министерството на търговията съобщи, че икономическият растеж се е забавил до 1,1% на годишна база през първото тримесечие. След това обаче цифрата беше ревизирана до 2%, което показва, че икономиката е нараснала през това тримесечие.

Данните за БВП за третото тримесечие може да бъдат преразгледани надолу, но е малко вероятно това да промени значително показателите, допълва Шупърт.

Новите данни за пазара на труда в САЩ няма да разхлабят политиката на ФедРаботодателите са разкрили 187 000 работни места миналия месец, заплатите са се повишили с 4,3% на годишна база

"В основата на този процес има много силни позиции."

Но има и едно потенциално голямо слабо място: запасите.

Според икономисти от "Херитидж", консервативен мозъчен тръст, "предприятията са се запасили, за да избегнат бъдещо увеличение на цените". Класически случай на кратък, но неустойчив взрив на икономическия растеж, допълват икономистите.