Индийският пазар на акции изпревари този на Хонконг и стана седмият по големина в света, воден от нарастващия оптимизъм за икономическите перспективи на страната, съобщава CNBC.

Към края на ноември общата пазарна капитализация на Националната фондова борса на Индия възлиза на 3,989 трилиона долара спрямо 3,984 трилиона долара в Хонконг, сочат данните на Световната федерация на борсите.

Индийският индекс Nifty 50 достига нов рекорден връх във вторник, след като досега през тази година той е скочил с 16%, насочвайки се към осма поредна година на печалби. За разлика от него, индексът Hang Seng в Хонконг е спаднал със 17% от началото на годината.

Тази година Индия е изключителен пазар в Азиатско-тихоокеанския регион. Повишената ликвидност, по-голямото вътрешно участие и подобряващата се динамика на глобалната макросреда под формата на намаляваща доходност на американските съкровищни облигации стимулират фондовите пазари в страната.

Водещи технологични компании започват производство на хардуер в ИндияОчаква се индийският пазар на ИТ хардуер да нарасне до 22,77 млрд. долара през 2027 г.


Най-многолюдната страна в света е една от големите икономики, които се насочват към парламентарни избори през следващата година, като според анализаторите те се очаква да завършат с поредна победа за управляващата националистическа партия „Бхаратия Джаната“ (BJP).

"Що се отнася до общите избори, проучванията на общественото мнение и неотдавнашните щатски избори показват, че сегашното правителство, ръководено от BJP, може да спечели сериозна победа, което би могло да предизвика бичи ръст през първите три-четири месеца на годината заради очакванията за приемственост на политиката", коментират стратези от HSBC, според които банките, здравеопазването и енергетиката са най-добре позиционираните сектори за следващата година.

Сектори като автомобилите, търговията на дребно, недвижимите имоти и телекомуникациите също са сравнително добре позиционирани за 2024 г., докато бързооборотните потребителски стоки, комуналните услуги и химикалите са сред тези, които HSBC категоризира като неблагоприятни.

Хонконг изостава

Накъде вървят двете най-големи азиатски икономики? Японската икономика се свива с най-бърз темп от 2 години насам, Китай дава някои положителни сигнали


Индексът Hang Seng в Хонконг е напът да отбележи четвърти годишен спад и е най-зле представящият се сред основните пазари на акции в Азиатско-тихоокеанския регион. Миналата седмица Moody's намали прогнозата си за Хонконг от стабилна на негативна, като се позова на финансовите, политическите, институционалните и икономическите връзки на града с континентален Китай. Това понижение дойде, след като преди това Moody's намали перспективата си за държавните кредитни рейтинги на самия Китай.

В началото на ноември правителството на Хонконг заявява, че очаква икономиката да нарасне с 3,2% през 2023 г., намалявайки прогнозата си за ръста на БВП от прогнозираните през август 4% до 5%. Тогава властите предупреждават, че нарастващото геополитическо напрежение и затегнатите финансови условия продължават да оказват влияние върху инвестициите, износа на стоки и потребителските нагласи. Потребителското доверие в Хонконг също спада.

"Икономиката на Хонконг е готова за меко приземяване през 2024 г., тъй като годишният растеж на реалния БВП ще се забави до около 2% от 3,5% през 2023 г.", изчисляват икономисти от DBS. "Централно място във възстановяването трябва да заеме съживяването на континенталния туризъм, което укрепва секторите на търговията на дребно и общественото хранене."

Китай си е поставил за цел растеж от 5% за 2023 г. През третото тримесечие БВП на страната достига 4,9%, което засилва надеждите, че втората по големина икономика в света ще покрие и дори надхвърли очакванията.