"Къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия за Шенген ще видим през следващите дни и седмица".

Това заяви премиерът Николай Денков, който днес отговаря на въпроси във Facebook.

"Няма да приемем допълнителни условия, които не съответстват на това, което се очаква от другите държави", посочи Денков, цитиран от БТА. По думите му, сме готови да приемем всичко, което подкрепя защитата на външните граници, защото това е и в наш интерес.

Премиерът поясни, че това, което променя Шенген във въздуха, е удобството, когато се пътува от една в друга държава по летищата.

Денков: Позицията на Австрия за Шенген е стъпка в правилната посока

Много по-лесно ще се минава, ще се влиза в други държави по въздух, дори понякога без проверка на документи, отбеляза Денков.

Така че това е удобство. Остава обаче проблемът с големите опашки по сухопътните граници, което е най-вече проблем за бизнеса, допълни министър-председателят.

Според него това е проблем не само за българския бизнес, но и за австрийския. Затова продължаваме преговорите с идеята, че можем да напреднем и в тази посока, каза Денков.

На въпрос за завеждане на колективен иск в Съда на ЕС, ако не бъдем приети в Шенген, Денков каза, че трябва да бъдем прагматични.

Ако се тръгне по линия на съдебни процеси, това ще отнеме години и през това време ние ще бъдем блокирани за Шенген, без да имаме възможност за решение, коментира премиерът Денков.

Денков: Готови сме за Шенген. Най-големият риск е в пленарната зала„Присъединяването на страната към Шенгенското пространство остава един от най-важните приоритети за България“, каза премиерът

Той каза, че е изключително важно да търсим прагматичен подход, а това са преговорите.

Също така в тях ще кажа ясно на колегите си и на канцлера на Австрия, че ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към Австрия, австрийските фирми, защото това не е добре за тях и си мисля, че това ще бъде добре разбрано, каза още министър-председателят.

Той подчерта, че България е много последователна в подхода си. Както и преди да има пропукване в австрийската позиция, така и след това, ние казваме, че трябва да продължат преговорите, за да намерим най-доброто решение, посочи Денков.

Асен Василев пред Welt: Очакваме Брюксел да излезе с концепция за ШенгенНеприемането на България и Румъния означава по-високи разходи за Европа, изтъква финансовият министър

От другата страна при Румъния има известна непоследователност, но съм сигурен, че накрая ще балансираме позициите, защото ние трябва да работим заедно с Румъния. До последния работен ден на тази година ще продължава да се преговаря, заяви министър-председателят.