Според скорошно проучване на American Express милениалите и Поколението Z поставят финансовите цели на първо място в списъците си с решения за 2024 г.

Проучването, обхванало повече от 1800 души, родени между 1981 и 2012 г., установява, че 57% от анкетираните посочват цели в областта на личните финанси като своя основна лична задача за следващата година, следвани от тези в областта на благосъстоянието (50%) и психичното здраве (48%).

"Финансовото благосъстояние е огромна част от цялостното ви психично здраве", казва Сю Гардинър, сертифициран финансов плановик и собственик на South County Wealth Planning, пред CNBC. "Да сте в стабилна финансова позиция не означава, че имате всичко, за да поддържате начина си на живот в момента, а че разбирате как харчите парите си и разбирате личния си паричен поток."

Погрешните схващания за милениалите - лекомислени и разсипници Много хора от това поколение започнаха първите си стъпки в кариерното развитие в нестабилни времена - световната финансова криза от 2008 до 2009 г. Тогава пазарът на труда беше труден


Милениалите и представителите на поколението Z също така си поставят конкретни цели за това какво искат да правят с парите си през новата година. Ето трите най-важни финансови цели за двете поколения и няколко съвета как те да бъдат постигнати.

Увеличаване на спестяванията

Най-популярната финансова цел за милениалите и поколението Z през 2024 г. е да увеличат спестяванията си, като близо 60% от анкетираните поставят тази цел на първо място в списъка си.

За да бъде постигнато това, Гардинър препоръчва родените в изследвания период да автоматизират спестяванията си, като зададат периодично превеждане на определена сума в спестовната си сметка предварително.

Изплащане на дългове

Повече от 40% от анкетираните представители на милениалите и поколението Z посочват уреждането на дълговете си като основна финансова цел за следващата година. Това не е изненадващо, като се има предвид, че изплащането на дългове с високи лихви става все по-трудно, откакто централните банки започнаха да повишава лихвените проценти през 2022 г.

Фининфлуенсъри ни казват как да управляваме парите си. Да им вярваме ли?Като част от инфлуенсърите, чийто пазарен дял се оценява на 104 млрд. долара за 2022 г., някои от онлайн финансовите съветници печелят шестцифрени суми от дейността си


Съществуват различни стратегии за изплащане на дългове в зависимост от обстоятелствата. Една от възможностите е дългът да се прехвърли върху кредитна карта, ако на съответния пазар се предлагат оферти с по-нисък или промоционален лихвен процент. Това позволява на потребителите да намалят дълга си, ограничавайки допълнителните плащания.

"Ако имат добър кредитен рейтинг и са изплащали дълга си, понякога прехвърлянето на този дълг в кредитна карта може да бъде чудесен начин за хората да започнат да насочват всички тези плащания към главницата, която дължат", казва Гардинър.

След това Гардинър препоръчва да се създаде управляем график за погасяване на задълженията.

Други често срещани начини за справяне с дълговете са методът на снежната топка, който включва първо изплащане на малки суми, и методът на лавината, който се фокусира върху първоначално изплащане на дълговете с най-висок лихвен процент. И двата метода включват извършване на минимални, но редовни плащания по всички задължения.

Три съвета как да управляваме личните си финанси в турболентни временаИнвестиции и застраховки се превръщат във финансови убежища за спестяванията при висока инфлация


Придържане към бюджета

Бюджетирането се смята за крайъгълен камък на всеки финансов план и изглежда, че анкетираните милениали и представители на поколението Z са съгласни с това - 41% от тях заявяват, че спазването на бюджета ще бъде важна цел за тях през 2024 г.

Но независимо дали използвате приложения за бюджетиране, електронни таблици или дори хартия и химикал, спазването на бюджета зависи до голяма степен от това дали планът ви е управляем, акцентира Гардинър и добавя:

"Бюджетът трябва да е разбираем за вас и да не е толкова сложен, че да не отделяте време да го проверявате. Предлагам, когато за първи път съставяте бюджет, да го проверявате веднъж седмично."

8 финансови грешки, които детето трябва да направиОставете ги да купуват каквото искат, дори ако смятате, че това е „загуба на пари“, казва Уил Рейни, основател на Blue Tree Savings


Редовното проверяване на изпълнението на бюджета позволява на потребителите да се ориентират в навиците си за харчене и да разберат кога са прекалили с даден разход, например за хранителни стоки.

"Ще започнете да се учите да вземате решения и да си създавате навици, които ще ви позволят да не проверявате бюджета си толкова често, а когато въведете всички тези елементи, можете да преминете към двуседмично или двумесечно отчитане", добавя тя.