2023-та беше луда година за технологиите:

Изкуственият интелект проникна във всичко. Илон Мъск и Марк Зъкърбърг се съгласиха на бой в клетка (което така и не се случи). Гимназисти в САЩ направиха порнографски клонинги на свои съученици. Високопоставен технологичен изпълнителен директор беше уволнен и отново нает в рамките на няколко дни. Apple представи своя най-малко масов продукт след G4 Cube.

Можем да продължим списъка, но сме в момент, в който трябва да гледаме напред.

Какво ще се случи в технологиите през 2024 г.?

Няма как да знаем всички неща, които генеративният изкуствен интелект ще направи с нашите устройства, с нашите работни места, с нашите избори и с живота ни. Сигурното е, че никой няма да може да избяга от него, пише The Wall Street Journal и посочва своите прогнози за следващата година.

Това истинско ли е?

Наскоро широко споделяни онлайн снимки и видео с бик, който се разхожда по влакови релси в Ню Джърси, предизвикаха въпрос у много хора беше: „Дело на AI ли е това?“ Не, снимките бяха истински (бикът вече е в безопасност) и ясно говорят за интернет предизвикателството на 2024 г.: Как да различим истинското от изкуствения интелект?

Наводнението от генеративни AI продукти ще продължи, но също така се очакват повече инструменти, които ще ни помагат да идентифицираме изкуствено генериран текст, снимки, видео и аудио.

По-конкретно, OpenAI обеща функция, която ще идентифицира дали дадено изображение е създадено от неговия генератор Dall-E 3. TikTok работи върху начини за откриване и автоматично маркиране на генерирано от AI съдържание.

Водената от Adobe инициатива за автентичност на съдържанието също ще продължи да набира скорост.

AI ще „сервира“ сделки на рисковите капиталисти и още 10 прогнози за 2024AI тенденциите за 2024 г. включват по-внимателен поглед към бизнес моделите, нарастване на генерираното от изкуствен интелект съдържание, възход на LLM с отворен код, казват представители на фондове за рисков капитал

AI + PC = ?

През 2024 г. всеки голям производител ще се стреми да ви даде бърз и лесен достъп до AI на вашите устройства, дори когато не са свързани с интернет, което настоящите технологии изискват. Добре дошли в ерата на AI PC. (И да, AI Mac.)

Инженерите го наричат „AI на устройството“. Подобно на нашия смартфон, лаптопът ни ще получи способността да извършва специализираните изчисления, необходими за изпълнение на задачи, подсилени с AI, без да се свързва с облака. Той ще може да разбира нашата реч, да търси и обобщава информация, дори да генерира изображения и текст, всичко това без бавното и скъпо пътуване до сървъра на технологична компания, посочва WSJ.

2024: AI подпомага възстановяването на пазара на персонални компютриCanalys очаква пазарът да се върне към ръст от 8% през 2024 г. благодарение на нови модели с AI интеграция

На 14 декември Intel обяви своята технология в тази надпревара - чипове с вградени модули за невронна обработка. Qualcomm обяви подобни в края на октомври. И двата гиганта ще се конкурират за захранване на лаптоп и Chromebook устройства с Windows.

Apple, която през 2020 г. представи вариации на своите оборудвани с невронни двигатели мобилни чипове за лаптоп и настолни компютри, ще направи тази специализирана процесорна мощност достъпна за разработчиците на софтуер по нови начини.

Хардуерът ще се появи преди завладяващите софтуерни приложения, но вече видяхме някои обещаващи демонстрации – като бързи инструменти за редактиране на снимки, работещи с AI.

Пет жизненоважни въпроса за развитието на изкуствения интелектГенериративният AI вероятно ще мине по пътя на интернет – с неговите добри и лоши страни

По-дълъг живот на по-старите джаджи

За разлика от млякото и хляба, няма срок на годност, отпечатан върху опаковката на нашите джаджи. Това не означава, че са вечни. Модерните устройства, свързани с интернет, остават обвързани с техните производители, след като ги купим. И когато създателите им спрат да предоставят услуги и софтуерни актуализации, те умират.

Все повече производители обаче разширяват софтуерната поддръжка. Apple, която актуализира iPhone за около 6 години, а Mac за 6 до 8 г. в зависимост от модела, беше златният стандарт, но изостана малко от Google на Alphabet. За своите нови телефони Pixel 8 Google увеличи поддръжката на 7 години. Компанията също така заяви, че ще предоставя актуализации на Chromebook за период до едно десетилетие, започвайки през 2024 г.

Смартфон на колела: 5 нови функции, които ще променят автомобилитеАвтомобилите стават все по-функционални и усъвършенствани, действайки като смартфони

Samsung наскоро се ангажира с четири години системни актуализации, с допълнителна година сигурност.

Microsoft обяви по-рано този месец, че след като поддръжката за машини с Windows 10 приключи през 2025 г., клиентите могат да продължат да получават актуализации за защита срещу заплащане.

Чрез удължаване на живота на устройствата компаниите биха могли да намалят част от милионите тонове отпадъци от електроника, които генерираме годишно.

Microsoft спира поддръжката на Windows 10. Защо това е екологична заплаха?Това решение може дa изпртати около 240 милиона персонални компютри на боклука

Смесената реалност на Apple среща реалния свят

Ще промени ли Vision Pro на Apple начина, по който работим, излъчвайки 3-D електронни таблици на стените в офиса? Ще направи ли най-накрая 3-D филмите страхотни? Ще реализира ли идеята, че можем да съчетаем реалния си живот и дигиталните светове по нови начини? Или с цената си от $3499 това ще бъде най-скъпото преспапие в света?

Ще научим това в началото на 2024 г., но като се има предвид неговата цена и статус на първо поколение, Vision Pro не е позициониран да бъде мейнстрийм хит, коментира WSJ.

Успехите на Apple в хаотичната и свръхконкурентна 2023 г. Компанията представи първия си чисто нов продукт от години насам – Apple Vision Pro

Още регулации от ЕС

Може би президентът на Европейската комисия трябва просто да премести офиса си в Купертино, Калифорния. През 2023 г. законодателството на ЕС принуди Apple да се откаже от собствения си порт в полза на USB-C на iPhone 15. Следващата година регулациите на ЕС ще накарат Apple да извърши допълнителни промени.

Походът на пазачите: IT гиганти тръгват срещу дигиталния контрол в ЕвропаAlphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta и Microsoft се смятат за компании

Въпреки че App Store на Apple е единственият начин за инсталиране на приложения на iPhone, Законът за цифровите пазари на ЕС има за цел да промени това. Той изисква т. нар. „пазачи“ да спрат да ограничават потребителите да получават приложения извън собствените им магазини за приложения. Крайният срок за спазване е 7 март. В скорошна декларация към SEC Apple заяви, че компанията „очаква да направи допълнителни бизнес промени в бъдеще“ в App Store. (Android на Google вече позволява на потребителите да инсталират приложения, изтеглени извън неговия магазин за приложения Google Play.)

Не е ясно дали Apple ще промени App Store само в ЕС или по целия свят. Говорител на компанията отказа да коментира плановете на компанията.

Meta започва да криптира от край до край съобщенията в платформите сиКритици предупреждават, че подобно подобряване на поверителността може да помогне на педофили и други престъпници

Още дела срещу социалните мрежи

Meta и TikTok са изправени пред масивни съдебни дела, нови закони, ограничения от регулаторите и възможност за огромни глоби в САЩ.

През 2024 г. Meta ще трябва да се бори с над 40 държавни прокурори, които се опитват да принудят компанията да промени характеристиките на своите продукти, за които се твърди, че вредят на непълнолетни. Те включват функции, които се опитват да увеличат максимално времето, прекарано от тийнейджъри и юноши в дъщерната компания на Meta - Instagram.

„Ние споделяме ангажимента на главните прокурори да предоставят на тийнейджърите безопасно, положително изживяване онлайн и вече въведохме над 30 инструмента в подкрепа на тийнейджърите и техните семейства“, казват от компанията.

Токсични алгоритми: Как безобидната реклама в Instagram води до педофилияЕксперимент на WSJ разкрива, че алгоритмите на Instagram могат да събират съдържание със сексуална насоченост на деца

През декември главният прокурор на Ню Мексико заведе дело, в което се твърди, че компанията насочва „хищници“ (педофили) към акаунтите на деца в Instagram. В изявление Meta каза, че използва технология и партньори в правоприлагането, за да изкорени въпросните потребители.

Ако прокурорите в САЩ по някакъв начин принудят Meta да направи продуктите си по-малко привлекателни, те може да ускорят полета на потребителите към TikTok. Това пък може да разпали отново дълго тлеещия огън в Конгреса за пълна забрана на приложението TikTok. Инициативата спечели двупартийна подкрепа, но не достатъчно, за да стане закон.

Бивш служител на Meta се обръща срещу компанията на свидетелската скамейка

Много щати опитаха свои собствени средства за защита, но през ноември федерален съдия блокира забраната на TikTok в Монтана, сигнализирайки, че подобни закони на щатско ниво едва ли ще останат в сила.

Междувременно проверката на възрастта звучеше като обещаващ ход за защита на децата в социалните медии. За да бъде направено това ефективно, трябва да се преодолеят някои високи технически и административни пречки. Малко вероятно е да видим това през 2024 г.

„Този вестник е убиец“. Поколението Z и неговият „нов“ източник на новиниЗа да оцелеят, традиционните медии трябва да бъдат по-малко традиционни и да съществуват в платформи като TikTok, като създават съдържание, което се набива на очи и е интересно за хората

Разклащане на вота през 2024 г

Милиони hora вече могат да генерират изображения и видеоклипове с AI и потенциално да влияят на изборите по света. През 2024 г. около два милиарда души ще гласуват в 50 държави. Въпреки че манипулиращото медийно съдържание не е нещо ново, способността за създаване на убедителни генерирани от AI звуци и изображения за стотинки тепърва ще процъфтява.

Белият дом заяви, че генеративните AI системи имат потенциала да „подкопаят общественото доверие и безопасността в демокрацията“.

Бившият президент Доналд Тръмп публикува пародия на старта на кампанията на републиканеца Рон ДеСантис с видео, включващо генерирани от AI гласови клонинги. На свой ред ДеСантис пусна телевизионна реклама, атакуваща Тръмп, използвайки генерирана от AI версия на гласа му.

„Уолт Дисни се обръща в гроба заради управлението на Боб Айгър“, каза МъскПопитан за опасността от отчуждаване на рекламодателите, Мъск признава, че напускането им ще доведе до края на платформата

Наред с това можем да очакваме също толкова или повече старомодна дезинформация в сравнение с последните президентски избори в САЩ, казва пред WSJ Ерик Нисбет, професор по комуникация в Северозападния университет. Причината е, че някои социални мрежи или са променили политиките си, или са намалили усилията си за модериране на съдържание, посочва Нисбет, и добавя, че изследванията показват особено нарастване на злокачественото съдържание в платформата X.

DSA в действие: ЕС започва разследване срещу X (Twitter)Това е първата процедура по силата на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Meta Platforms изисква от рекламодателите да разкриват, когато политически реклами във Facebook и Instagram съдържат дигитално променено медийно съдържание.

В същото време вече позволява реклами с посланието, че предишните избори са били „манипулирани“ или „откраднати“ - невярно твърдение, често повтаряно от Тръмп. На конференция ръководителят на глобалните въпроси на Meta каза, че компаниите от частния сектор не трябва да решават дали политиците могат да „отправят твърдения или контраискове относно легитимността на предишни избори“.

YouTube на Google също така вече няма да премахва съдържание, поставящо под съмнение легитимността на предишни избори, заявявайки, че действието може да „има нежелания ефект на ограничаване на политическата реч“.

Тлеещите конфликти, които могат да избухнат през 2024Докато светът гледа към Украйна и Газа, много потенциално катастрофални сблъсъци остават под радара

Идва ли бумът на автономните коли?

Самоуправляващите се превозни средства като цяло имаха тежка 2023 г. Дъщерното дружество на GM Cruise загуби лиценза си за работа в Калифорния и впоследствие уволни около една четвърт от работната си сила.

Tesla беше изправена пред съдебни дела заради своята „система за самоуправление“, която очевидно разчита на човешки мониторинг, въпреки маркетинга, че е напълно автономна. А жителите на Сан Франциско, градът с най-много самоуправляващи се превозни средства в САЩ, изразиха съмнения относно тази технология.

И все пак на фона на хаоса имаше победители - по-специално дъщерното дружество на Alphabet Waymo, което продължава да разширява услугата си в повече градове.

Летището във Финикс стартира услуга с автономни коли на Waymo международното летище Sky Harbor ще бъде първото, което ще предлага услугата за самоуправляващи се превози на компанията Waymo

Междувременно Mercedes-Benz получи одобрение да пусне в САЩ първата система за автономно шофиране. Тя работи само на определени пътища и при определени условия. Компанията-майка на Jeep и Chrysler, Stellantis, работи върху версия, която ще се появи през 2024 г. Ford казва, че ще има своя версия през 2025 г.

Следователно не е изненада, че във Финикс вече можете да поръчате роботакси Waymo чрез Uber, благодарение на наскоро обявеното партньорство. Да, бъдещето е тук.

Бавният напредък на автономните коли е тест за търпението на инвеститоритеДоскоро сочената като революционна за индустрията технология вече не се радва на такава финансова подкрепа

Носимите джаджи ще стават все по-полезни

The Wall Street Journal съобщи по-рано, че Apple проучва начин за проследяване на кръвното налягане чрез сензори в Apple Watch. Следващата година – когато се очаква Apple да отбележи 10-ата годишнина на смарт часовника с нов дизайн – компанията може най-накрая да пусне функцията, която може да уведоми носещия джаджата, когато кръвното му налягане се повишава и да насочи потребителя да го измери с традиционен медицински инструмент.

Други брандове също не изостават. Fitbit подаде заявка за патент за дисплей, който може да оцени кръвното налягане при натискане.

Когато Apple ви потърси, това може да е „целувката на смъртта“Амбициозни партньори обвиняват технологичния гигант, че копира техните идеи. Apple твърди, че играе по правилата

Samsung предлага измерване на кръвното на своите часовници Galaxy от няколко години, въпреки че функцията не е налична в САЩ поради регулаторни причини.

Aktiia е устройство за носене на китката с оптичен сензор, който може да улавя данни за кръвното налягане 24/7. Понастоящем е наличен само в Европа и очаква разрешение от Администрацията по храните и лекарствата за търговска наличност в САЩ. Omron вече има по-голямо носимо устройство, налично в САЩ.

Със сигурност има пазар за тази функция. Устройствата могат да улеснят управлението на високо кръвно налягане (известно още като хипертония), което засяга до 119 милиона възрастни американци, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.