След нестабилната 2023 г. икономистите смятат, че европейската икономика ще преживее преходна година, тъй като основните неблагоприятни фактори - високата инфлация и повишаващите се лихвени проценти - ще изчезнат от огледалото за обратно виждане.

Въпреки трудния икономически контекст в еврозоната паневропейският индекс Stoxx 600 все пак приключи годината с ръст от 12,6%, подкрепен от надеждите за значително разхлабване на паричната политика през 2024 г. от страна както на Федералния резерв на САЩ, така и Европейската централна банка.

Основните борсови индекси в Европа и по света стартираха 2024 колебливо, тъй като очакват нови кръгове от данни и сигнали от създателите на парични политики. През последните два месеца на 2023 г. световните пазари се повишиха, след като доходността на облигациите падна заради надеждите, че Фед и ЕЦБ ще започнат да намаляват лихвените проценти в началото на 2024 г. Последната все още не е сигнализирала за предстоящо облекчаване, макар че пазарът очаква първото такова да дойде през март.

Как изборите през 2024 могат да повлияят на световните пазари Страните, които очакват избори, представляват над 60% от световната икономическа продукция
Въпреки декемврийското повишение на основния индекс на потребителските цени до 2,9% на годишна база инфлацията в еврозоната остава на обща низходяща траектория, след като през последните месеци се понижи повече, отколкото се очакваше като цяло.

"Макар че ръстът на заплатите все още е стабилен, а пазарът на труда остава устойчив, очакваме и двете да омекнат през 2024 г. и основната инфлация да достигне 2% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2024 г., много по-рано от прогнозираното от ЕЦБ", посочва главният икономист за Европа в Goldman Sachs Яри Стен, цитиран от Reuters. "В резултат на това очакваме по-ранни и по-бързи понижения на лихвените проценти, отколкото се предполага в неотдавнашното съобщение на Управителния съвет."

Гигантът от Уолстрийт вижда първото намаление на лихвите през април, последвано от намаления с по 25 базисни точки на всяко заседание до достигане на 2,25% в началото на 2025 г., което предполага шест намаления с общо 150 базисни точки през 2024 г.

Три ключови фактора

Тази перспектива e частично подкрепена и от Deutsche Bank, която смята, че европейската икономика ще започне прехода си към експанзия през 2024 г., но "няма да достигне до равновесие".

Апокалипсис сега: Какво ще се случи, ако правителството на САЩ затвори?Ако не успеят демократи и републиканци да се договорят до 19 януари, много агенции ще спрат работа
"Посоката на движение е положителна. Виждаме, че икономиката ще започне годината в лека рецесия/широка стагнация, но към втората половина на 2024 отново ще нарасне", посочва главният икономист на банката Марк Уол. "Очакваме инфлацията бързо да намалее до целевата си стойност, тъй като шоковете в предлагането се разсейват, а ЕЦБ да започне бързо да намалява лихвените проценти."

Германският кредитор обаче отбелязва, че структурните ефекти от пандемията, войната между Русия и Украйна, геополитиката, изменението на климата и зеления преход остават източник на несигурност в средносрочен и дългосрочен план, което ограничава видимостта на траекторията на растежа и инфлацията след тази година.

Икономистите на Deutsche Bank изтъкват три ключови фактора, които ще окажат влияние върху траекторията на икономиката и пазарите: паричната трансмисия, пазарът на труда и конкурентоспособността.

Уол посочва, че има някои признаци, че трансмисията на паричната политика чрез местните банки "започва да достига своя връх", но отбелязва, че има и други фактори, които увеличават несигурността на тази оценка:

Защо германската икономика страда - и може ли правителството да я излекува?Прочутият икономически модел на страната изглежда се разклаща. IMF прогнозира, че през 2023 г. Германия ще бъде единствената икономика от Г-7, която ще се свие
“Дали появата на работни места се засилва или отслабва - това вероятно ще определи дали пазарът на труда е по-вероятно да бъде спирачка за растежа или стимул за инфлацията. Ние смятаме, че първото е по-вероятно, отколкото второто. Конкурентоспособността е спаднала до рекордно ниски нива, въпреки че цените на природния газ отслабиха голяма част от шока след руската инвазия. Това разкрива сложен и широкообхватен проблем с устойчивостта."

По думите на експерта изборите през 2024 г. ще определят как правителствената политика ще отговори на съществуващите предизвикателства.

Според Barclays пък ралито на рисковите активи през четвъртото тримесечие е превело европейските фондови пазари от "свръхпродажби до свръхпокупки" и е променило настроенията от "депресивни през октомври до еуфорични в края на годината".

"В краткосрочен план пазарите могат да се възползват от известна здравословна консолидация, но предвид разширяващото се приемане на мекото приземяване и потенциала за намаляване на лихвените проценти през 2024 г. (повече в ЕС, отколкото в САЩ), както и все още предпазливото цялостно позициониране, смятаме, че посоката на движение на пазарите остава възходяща през 2024 г.", посочва ръководителят на отдела за европейски капиталови стратегии на Barclays Емануел Кау.