Сливанията и придобиванията не са приоритет за Deutsche Bank.

Това коментира главният изпълнителен директор на банаката Кристиан Зевинг по повод спекулациите за бъдещето на местния конкурент Commerzbank.

Двата германски кредитора се отказаха от план за сливане през 2019 г., но загрижеността за рентабилността на банките и съобщенията, че правителството обмисля да продаде някои от дяловете си, подновиха слуховете за възможно обединение през последните седмици.

Държавата все още притежава 15% дял в Commerzbank, но по-рано тази седмица Reuters съобщи, че министърът на финансите Кристиан Линднер е готов да се освободи от него.

Сливането на двете най-големи германски банки би довело до създаването на обединена структура с активи за около 2 трилиона долара, въпреки че ниската оценка на Deutsche Bank може да усложни подобен ход.

Банката се търгува на цена от около 12 евро за акция, което е малка част от балансовата ѝ стойност, и значителна част от активите ще трябва да бъдат намалени.

Акциите на Deutsche Bank скачат със 7% след нетна печалба над очакваниятаБанката регистрира тринадесетото си поредно печелившо тримесечие

В разговор за CNBC Зевинг се опита да разсее слуховете, поне засега.

"Не бих казал, че това е на първо място сред приоритетите ми. От години твърдя, че сливанията и придобиванията в банковата индустрия, особено в Европа, трябва да се случат по някое време, но най-важното е се изпълнят определени условия от регулаторна гледна точка относно финализирането на един банкови съюз", обясни той.

"Очевидно е, че по отношение на рязко повишените лихвени проценти трябва да се мисли за пропуски предвид ипотечните портфейли на много банки, така че не мисля, че това е приоритет за тази година.", допълни още изпълнителният директор.

Deutsche Bank и Commerzbank блокират съдебни дела на дружество на ГазпромИсковете бяха заведени, след като германската компания Linde спря работата по завода за втечнен природен газ в балтийското пристанище Уст-Луга

През декември Долната камара на италианския парламент отхвърли реформите на Европейския механизъм за стабилност - спасителния фонд на еврозоната, които бяха одобрени от всички останали държави от еврозоната, припомня CNBC.

Това доведе до невъзможност блокът да приложи част от законодателството си за банковия съюз, описано от председателя на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Паскал Донохоу като "ключов елемент от нашата обща мрежа за сигурност".

"Ето защо ние се съсредоточаваме върху собствената си дейност", заключи Зевинг. "Ако има възможности и варианти за осъществяване на една или друга по-малка добавка, както направихме с Numis, тогава очевидно ще го разгледаме.", допълни той.