В жестокия свят на изкачване по кариерната стълбица добавянето на по-престижна титла към професионалния опит е често срещана цел – за някои крайна.

Това маниакално отношение към позицията обаче е твърде неподходящо за днешните реалности, смятат мениджъри и експерти, сред които Шаид Шах, глобален президент на Mars Food & Nutrition.

Фокусирайте се най-напред върху ученето, съветва той.

„Когато растете в корпоративния живот, вие мислите не само как да сте най-добрите в това, което правите, но и как да растете йерархично и финансово. Мислите си, че това определя успеха“, казва Шах пред Fortune и добавя:

„Вместо това, по-важно е да намерите какво ви зарежда с енергия – отвъд линейния кариерен път“.

По думите му става дума за натрупване на преживявания, от които се нуждаете, за да реализирате амбицията си. Да осъзнаете какво ви прави щастливи, какво ви кара да действате, какво ви вдъхновява да ставате от леглото всеки ден. „Успехът в кариерата е нещо повече от йерархия“, вярва той.

Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

Правейки това, е по-вероятно да изберете роли, които ви приближават до мястото, на което в крайна сметка искате да сте - и да постигнете дългосрочен успех, вместо да приемате това, което изглежда като повишение на хартия.

Когато разберете какво наистина се стремите да бъдете и какво искате да постигнете в живота, ще можете да реализирате истинския си потенциал, вярва Шах.

Слезте от облаците и работете здраво там, където сте

„Виждал съм хора, които са толкова фокусирани върху следващата си роля, че наистина откъсват поглед от работата, която трябва вършат“, казва пред Fortune Пано Кристу, главeн изпълнителен директор на веригата Pret a Manger.

„Моята философия винаги е била следната: Ако вършиш страхотна работа, хората ще те забележат.“

Опитайте да превъзхождате останалите (без да "забивате нож в гърба" на колегите си, разбира се) и повишението бързо ще последва, казва от личен опит Кристу, който е започнал от мениджър на цех и е стигнал до главен изпълнителен директор.

По-доброто представяне не значи свръхусилия: 5 здравословни кариерни навикаБивш мениджър в Google споделя навиците, от които служителите се нуждаят, за да поддържат ефективността си

Никога не спирайте да учите

Лесно е да се предположи, че след като сте се изкачили в йерархията, сега е ваш ред да предадете знания на другите.

Ръководителят на Mars Food & Nutrition обаче все още търси възможности да учи - въпреки че може би е „превъртял“ играта.

„Интересувам се от обратната връзка на екипа редовно“, казва Шаид Шах и добавя: „Понякога я харесвам, но понякога тя е малко по-предизвикателна“.

Така или иначе, вярва той, да разбереш къде се справяш добре, и къде не, според оценката на екипа си, е урок, който ти помага да служиш по-добре на бизнеса и да бъдеш по-добър лидер.

„Наистина мисля, че това е изключително важно: Посветете време на личното си развитие, което ви помага да израснете и като човек, и като професионалист.“