Пазарите трябва да започнат да мислят за структурното въздействие на предложеното от Доналд Тръмп увеличение на митата с 10%, което „би разтърсило всеки клас активи“, според Майкъл Евъри, глобален стратег в Rabobank.

Бившият американски президент и преобладаващ фаворит за републиканската номинация в изборната надпревара в САЩ през 2024 г. планира да наложи 10% мита върху всички вносни стоки и цели да стимулира американското вътрешно производство.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза по-рано този месец, че планът ще „повиши цената на голямо разнообразие от стоки, на които разчитат американските компании и потребители“, въпреки че отбеляза, че тарифите са подходящи „в някои случаи“, припомня CNBC.

Критиката към подобна политика е сравнително двупартийна.

Мозъчният тръст Tax Foundation подчертава, че такива мита ефективно биха повишили таксите за американските потребители с повече от 300 милиарда долара годишно и също така ще предизвикат ответни увеличения на митата от страна на международните търговски партньори върху износа на САЩ.

Въз основа на предположението за търговско отмъщение, дясноцентристкият American Action Forum изчислява, че това ще доведе до намаляване на БВП на САЩ с 0,31% (62 милиарда долара), което ще влоши положението на потребителите и ще намали благосъстоянието на САЩ със 123,3 милиарда долара.

Кое е „новото нормално“ в световната икономика Двамата акцентираха върху укрепването на вътрешните пазари и адаптирането към

Пред CNBC стратегът на Rabobank Майкъл Евъри казва, че връщането към този тип търговска политика е „структурно разрушаване на глобалната система, поставящо бариера между САЩ и останалия свят и ще разтърси всеки клас активи – акции, валута, облигации“.

В доклада на American Action Forum от ноември анализаторът на данни Том Лий заключава, че при най-вероятния сценарий, при който търговските партньори налагат ответни тарифи, ново мито от 10% върху всички стоки, внасяни в САЩ, би „нарушило световната търговия и обезсърчило икономическата дейност, както и че би имало широки отрицателни последици за икономиката на САЩ.

Тръмп предложи тарифата от 10% по време на интервю миналата година с Лари Кудлоу от Fox Business, негов бивш икономически съветник в Белия дом, като каза, че „това няма да спре бизнеса, защото не е толкова много, но е достатъчно САЩ да направят много пари.“

По време на първия си мандат Тръмп предизвика търговска война с Пекин, като наложи едностранно мита на стойност 250 милиарда долара върху стоки, внасяни от Китай, които според AAF са стрували на американците допълнителни 195 милиарда долара от 2018 г. насам.

Китай отговори със свои собствени мита върху стоки от САЩ, а Тръмп също така наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от повечето страни, включително много от най-големите съюзници на Вашингтон.

Как изборите през 2024 могат да повлияят на световните пазари Страните, които очакват избори, представляват над 60% от световната икономическа продукция

Стремейки се да поддържа твърда позиция спрямо Пекин, администрацията на президента Джо Байдън до голяма степен запази митата в сила, въпреки че преобразува някои от тези за метали в тарифни квоти, които позволяват по-ниска ставка за внос на определени продукти в рамките на определено количество.

Дан Бордман-Уестън, главен изпълнителен директор на BRI Wealth Management, казва, че макроикономическият и геополитически пейзаж сега е много по-различен и предизвикателен, отколкото при старта на първия мандат на Тръмп през 2017 г. Той добавя, че неговият хаотичен подход към политическите решения ще увеличи онзи тип несигурност, който пазарите най-много не харесват.

Дан Бордман-Уестън отбелязва и тенденцията Тръмп да „променя мнението си толкова често по геополитически въпроси, че никой няма да знае какво всъщност мисли“.

„Непредвидимостта по отношение на това как ще подходи към войната в Украйна или към напрежението между Китай и Тайван, води до повишени рискове от геополитическа гледна точка, което според мен ще се отрази на пазарните оценки“, казва Бордман-Уестън.

„Това е още един елемент на несигурност в един вече много несигурен свят.“